Hafıza ve Odaklanma İçin Gerekli Vitaminler

Yazar Hakkı KumuşoğluPratisyen Hekim • 29 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Düzenli ve normal bir yaşamda beyin, vücudun aldığı enerjinin %25-30’unu tüketir. Ancak öğrenme ve sınav gibi beynin yoğun çalıştığı ve stresli anlarda tüketim %80-90’lara kadar çıkar.

Bunun sonucu olarak vücuttaki özellikle B vitamini olmak üzere birçok vitamin ve minerallere ihtiyaç artar. B vitaminlerinin eksikliği ise geçici olarak hafıza zayıflığına neden olur ve öğrenmeyi olumsuz etkiler. Bu nedenle beslenme programınızda B Vitamini yoğun yiyeceklere-koyu yeşil yapraklı sebzeler, hayvansal kaynaklı proteinler ve tam tahıllar- yer vermeye çalışmak oldukça önemlidir.

Eğer öğünlerinizde yüksek kalitede meyve, sebze ve et varsa ihtiyacınız olan tüm vitaminleri alıyorsunuz demektir. Ek takviyeye ihtiyacınız olmaz. Ancak fast food tüketiminiz fazlaysa mutlaka ek vitamin takviyesi almalısınız.

Aldığınız tüm vitaminler size gerekli olan hafıza, odaklanma ve enerji için gereklidir. Daha çok hafıza ve odaklanma sağlayacak tek bir vitamin yoktur. Maksimum performans için tümünün birlikteliği gereklidir. 


 

Hafıza için Vitamin E

Yeterli vitamin E, sinirleri bir kılıf gibi sarar ve zararlı etkenlerden korur. Sınav gibi stresli durumlarda vitamin E ihtiyacı 2 katına çıkar.

Beyin çok yüksek aktivitede çalışan bir organdır ve bu süre boyunca da yüksek düzeyde oksidasyon meydana gelir. Vitamin E, en önemli antioksidanlardan biridir.


 

Enerji için Vitamin B12

Vitamin B12, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, sinir iletiminin düzenlenmesi ve DNA sentezi için gerekli bir vitamindir.

Vitamin B12 ani enerji temini sağlamaz. Temelde vitaminler bu şekilde çalışmaz. Ancak kan oksijen seviyesi çok düşük hastalar için yapılan damar içi B12 enjeksiyonu yorgunluk ve bitkinlik belirtilerini ortadan kaldırmaktadır.


 

Beyin için Omega-3 Yağ Asidi

Omega-3 yağ asidi, beynin hacmini artırır. Hafızayı, sinir iletim hızını artırır ve etkili enerji temini sağlar. Tüm bunlar ise hasarlı sinir iletimini onarmada önemlidir.

Son on yıllık araştırmalar gösteriyor ki, diyetinde daha yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi bulunan çocuklar okulda çok daha başarılı olmakta ve daha az konsantrasyon güçlüğü yaşamaktalar. Ayrıca çalışmalar, hafıza problemlerinin omega-3 tedavisi ile giderildiğini de göstermektedir.


 

Zindelik ve dikkat için Folat

B Vitaminlerinin enerji, odaklanma ve zindelik-dikkat için gerekli olduğunu biliyoruz. Folik asit kana oksijen sağlamakta ve sağlıklı kan hücrelerinin üretimini temin etmektedir. Hafif eksikliğinde bile yorgunluk ve bitkinlik hissedersiniz. Ardından dikkat dağınıklığı ve keyifsizlik gelir. Tek bir öğünün bile atlanması folat eksikliğine neden olur çünkü vücut bu vitamini depolamaz. Eksikliğinde folat takviyeleri en hızlı ve kolay temini sağlamaktadır.

Folat, hafıza için gerekli en önemli vitamindir. Depo bilgileri anımsamak için bizim bu vitamine ihtiyacımız var.

Folat zihinsel ve ruhsal sağlık için hayati rol oynamaktadır.


 

Pozitif duygu durumu için B6 Vitamini

B6, beyindeki serotonini artırır. Serotonin kendimizi iyi hissetmemiz için gereken kimyasaldır ve depresyona engel olur. Serotonin seviyesi düştüğünde, kolayca depresyona girilir. Bu hafıza için önemlidir çünkü serotoninin yeterli seviyede olması kısa dönem hafızanın uzun dönem hafızaya dönüp dönmemesinde etkilidir.

B6 ayrıca homosistein amino asitinin seviyesini düşürür. Homosistein hasarlı dokunun imhasını sağlar ancak bu amino asidin fazlalığı kalp hastalıkları, hafıza kaybı ve yorgunluğa neden olmaktadır.

Yapılan çalışmalarda B6 Vitamini yüksek kişilerin sayılar listesini, kelimeleri ve eşleşen ögeleri hatırlamada daha iyi performans gösterdikleri kanıtlanmıştır.


 

Baş ağrısını rahatlatmak için Mg

Metabolizmanın düzenli çalışması için ve ayrıca kemik ve kan sağlığı için anahtar rolü vardır. Sinir esnekliğini sağlar. Bu da kolayca hasarlanmasına engel olmaktadır. En önemlisi enerji üretimi için kritik bir roldedir. Neredeyse popülasyonun %70’ında yetersizdir. Eksikliğinde şeker enerjiye çevrilememektedir. Depresyon tanısı almış kişilerin neredeyse %99’unda eksikliğe bağlı tedavi uygulanmaktadır. Eksikliği halsizlik, kafa karışıklığı ve zayıf hafızaya neden olur.

Mg, odaklanmayı sağlar, hafızayı güçlendirir, stres ve depresyonla savaşır, sinir sistemini sakinleştirir ve iyi bir uyku sağlar.


 

Odaklanma için Vitamin C

Vitamin C daha iyi odaklanma ve uzun süreli yoğunlaşma için gereklidir. Direkt etkisi yoktur ancak Norepinefrin üretimi için gereklidir. Norepinefrin dikkati kontrol eder ve eylemden sorumludur.


 

Vitamin D

Kemik sağlığı için ihtiyaç duyulan Vitamin D aynı zamanda beyinde nörotransmitter sentezi ve sinir sistemi gelişmesi içinde gerekli bir katalizördür. Vitamin D seviyesi düşük olduğunda yeni sinir bağlantıları oluşumu azalmaktadır.

Omega-3 yağ asitleri ile D vitamininin beynin bilişsel aktivitesine katkıda bulunduğu biliniyor. Bunu da serotonin üretimi ve fonksiyonu üzerinden yapmaktalar.


 

Hafıza için vitamin kombinasyonları

Günlük Mg, B6, Omega-3 kombinasyonu beyin sağlığı ve sinir bağlantılarının formda olmasını sağlar. Ayrıca Omega-3 ve Mg birlikteliği daha iyi uyumanızı ve vücudun daha iyi dinlenmesine yol açar. Tüm bunlar vücudun şarj olmasını ve konsantrasyonun artmasını


 

Odaklanma için Vitamin kombinasyonları

Odaklanma için B6, Folat ve Mg birlikteliği gereklidir.


 

Hafıza kaybını engelleyen vitaminler

Hafızanızın zayıfladığını düşünüyorsanız, diyetinize daha fazla omega-3 yağ asidi, vitamin C ve E ayrıca Mg eklemelisiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)