Hafta Hafta Gebelik - 2.Hafta Yumurta Seçimi

Yazar Mehmet Gül • 10 Ocak 2019 • Yorumlar:

İkinci haftanın başında iken, bir hafta önce başlayan adet kanamanız 2-3 gün önce bitmiştir. Henüz gebe değilsiniz ama üreme organlarınız olası bir gebelik için hazırlanmaya devam ediyor.

Bu haftada yumurtanız olgunlaşmaya devam ederken rahim içi tabakası da kalınlaşmaya devam etmektedir. Birinci haftanın sonunda 6- 8 mm çapa ulaşan 5-15 folikülden (içinde yumurta barındıran sıvı dolu kesecik) sadece bir tanesi büyümeye devam ederek ikinci haftanın sonunda 18-20 mm’ye ulaşır. Folikülün içindeki yumurtanın olgunlaşması da folikül gelişimi ile eşzamanlı ve uyumlu olmaktadır. Diğer foliküller yok olur. Yaşamaya devam eden folikül içindeki yumurta döllenebilme özelliği kazanır.

İkinci hafta, döllenecek yumurtanın seçim haftasıdır. Tek yumurtanın seçilmiş olması kadınlarda her ay bir yumurtlama olmasını sağlar. Bu nedenle doğal gebeliklerin yaklaşık

%99’u tekil gebeliktir. Yumurtlamaların %1 kadarı, birden fazla sayıda olabilmektedir ve

bu çoğul yumurtlamalar da çoğul gebeliğe neden olabilir (çift yumurta ikizleri gibi). Kromozom sayısını yarıya indirebilmek amacıyla gerçekleşen yumurta bölünmesi, siz anne rahminde iken 4. ayda başlar ama bu puberteye (ergenliğe) kadar bir aşamada beklemede kalır. Adetle birlikte başlayan yumurta olgunlaşması sırasında bölünme tekrar harekete geçer ve yumurtlama ile ileriki bir aşamada tekrar beklemeye başlar. Döllenme gerçekleşirse yumurta bölünmesi tamamlanır ve kromozomların yarısı embriyoya aktarılmış olur.

Yumurtlama ile folikül duvarında bir çatlama oluşur ve yumurtayla içinde bulunduğu sıvı karın boşluğuna atılır. Yumurta, yumurtalıkla temas halinde olan tüpün saçaklı uç kısmı ile yakalanır ve tüpün içine alınır. Yumurtlama sonrası geride kalan folikülün yapısındaki özel hücreler progesteron hormonu salgılamaya başlar.  Bu hormonun etkisi ile rahim içi tabakası, biraz daha kalınlaşıp embriyonun tutunması-yuvalanması için uygun hale gelir.

Progesteron salgılayan hücrelerin yaşam süresi 14 gündür. Döllenme olmazsa 14 günün sonunda bu hücrelerin salgıladığı progesteron azalacağı için yumurta atılır ve rahim iç tabakası adet şeklinde dökülür.

Yumurtlama günü ile sonraki adet günü arası 14 gündür ve bu süre sabittir. Pratik olarak adetten 14 gün önce yumurtlama olacaktır. Örneğin  28 günde bir adet  görürseniz 14. günde, 35 günde bir adet görürseniz 21.günde yumurtlama olacaktır.

Eğer gebelik istiyorsanız yumurtlama gününüzü hesapladıktan sonra, yumurtlama gününüzden  3 gün önce başlayan bir hafta içinde 2-3 günde bir ilişki ile gebe kalma şansınız daha yüksek olacaktır. Yumurtlama belirtileri ise, vücut sıcaklığında artma, kasık ağrısı, renksiz ve kokusuz vajinal akıntının artması ve lekelenmeler olarak söylenebilir.

Rahim ve yumurtalıkta bu değişiklikler olurken tüplerde ise östrojen hormonunun etkisiyle tüycük hücre sayısı artarak, yumurta veya oluşacak embriyonun rahime doğru hareket edebilmesi için uygun ortam hazırlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Gül Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)