Hafta Hafta Hamilelik Evreleri

Bebek bekleyen anne baba adayları, bebeklerinin hafta hafta gelişimini neye benzediklerini merak ediyor. 40 hafta yani 9 ay 10 gün sürecek heyecanlı bir yolculuk başlıyor. Bu yolculuğun sonunda aile fertleri çoğalacak.

Hamilelik sürecine girildiğinden itibaren yaşam tarzından, fizyolojik ve psikolojik değişimler yaşanacak. Hamileliğin ilk haftasından doğum sürecine kadar gelişim ve değişim anlarını takip edebilirsiniz.

Hamileliğin ilk iki haftasında hormonlarınız hızla çalışmaya başlar, yumurtlama meydana gelir. Bu sırada adet kanaması devam edebilir. Vücut “folikül uyarıcı hormon” salgılamaya başlar. İkinci haftanın sonuna doğru vücutta “luteinizan hormon” salgılanır ve bunun sonucunda yumurtalığın duvarına yaslanan folikül yırtılır ve yumurta karın boşluğuna atılır.

Hamileliğin üçüncü haftasında ise; yumurta hücresi sperm hücresiyle birleşiyor. Sperm yumurtanın içine girdikten sonra, sperm 23’er kromozomluk genetik materyalleri ile birleşir ve 46 kromozomluk bir hücre oluşur. Eğer yumurtanıza ulaşan sperm, X kromozomu taşıyorsa bebeğinizin cinsiyeti kız, Y kromozomu taşıyorsa da bebeğinizin cinsiyeti erkektir.

Hamileliğin 4. haftasına geldiğimizde bebeğinizin tüm organları gelişmeye ve çalışmaya başlar. Bu dönem hamileliğin en önemli ve en riskli dönemidir. Bu süreç sonraki 6 hafta sonra da devam eder.

Hamileliğin 5. haftasında bebek yaklaşık susam tohumu büyüklüğüne erişiyor. Bu hafta bebeğinizin beyni büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu hafta cilt solgunluğu, mide bulantısı, yorgunluk ve sık sık idrara çıkma gibi semptomlar oluşabilir.

6. haftada bebeğin kalbi ve kalbinin sağ-sol bölümleri oluşuyor. Mercimek boyutuna ulaşan bebeğin kalbi atmaya başlar. Bu haftada bebek yavaş yavaş gelişir, elleri, ayakları ve parmakları çıkıntı şeklinde tomurcuk gibi görünebilir. Bu haftalarda anne adayları kendilerini duygu karmaşası içinde bulabilirler.

Hamileliğin 7. haftasında bebeğin dirsek ve eklemleri belirgin, el ve ayak parmakları ise hafif görünür hale geliyor. Dişleri ve ağzının iç kısmı şekil alır. Kulakları gelişmeye devam eder. Yüz hatları yavaş yavaş oluşur.

8 haftada yani 2. ayda, bebeğin boyu 1,5 cm’ye ulaştı. Fasulye büyüklüğünde olan bebeğin el, ayak parmakları ve kolları uzuyor. Dizi ve dirsekleri şekilleniyor. Bu süreçte vücudunuzda göğüslerin şişmesi gibi gözle görünür değişimler meydana gelebilir.  Bu haftada bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak isteyebilirsiniz. Mide bulantısı, sürekli uyuma isteği, gerginlik ve kusma gibi şikayetlerde artış yaşanabilir.

Hamileliğin 9. haftasına gelindiğinde bebeğin boyu neredeyse 2,4 cm’ye ulaşır. Bu haftanın sonunda kulak gelişimi tamamlanacak. Üst dudağı tamamen şekillenir, ağzı, burnu ve burun delikleri daha belirgin hale gelir. Bu haftada bebeğin kalbi 4 bölüme ayrılıyor ve kalp kapakçıkları gelişmeye başlıyor. 9. haftada aşırı gaz ve şişkinlik hissedebilirsiniz.

10. haftaya gelindiğinde bebek mandalina büyüklüğüne ulaşıyor. Bu dönemden sonra bebeğin vücudundaki dokular ve organlar hızlı bir şekilde büyüyor. Cenin adı verilen dönem başlıyor. Karaciğer, böbrek, bağırsaklar, beyin ve akciğerler şekilleniyor. Hamilelik boyunca gelişimlerini devam ettirecek olmalarına rağmen çalışmaya başlıyorlar.

Hamileliğin 11. haftasında bebek incir büyüklüğüne geliyor. Bebek şimdiden yoğun bir şekilde tekmeliyor ve geriniyor. Vücudu büyüyüp daha fonksiyonel hale geldiğinde bu hareketlerde de artış yaşanacak.

12. haftada bebeğiniz misket limon büyüklüğüne geliyor. Yüzü giderek daha da belirginleşiyor. Bebek bu hafta emme de dâhil olmak üzere birçok reflekse sahip. Ancak bebeğin hareketlerini birkaç hafta daha hissetmek zor. Bu haftada vücudunuzun bel çevresi kalınlaşabilir.

13. haftaya gelindiğinde karnınız bir bebek müjdeleyeceğini duyuracak. Bebeğin vücudu iyice şekillenecek. Bebek kritik gelişmesinin büyük kısmını tamamlamış olacak ve düşük yapma riski iyice azalacak. Mide bulantıları bu haftalarda azalıyor.

Hamileliğin 14. haftasında, bebeğin kritik döneminin de sonuna geliniyor. Bebek yaklaşık olarak bir limon büyüklüğünü alıyor. Bu haftanın sonunda bebeğin kolları iyice uzayarak vücudun kalan bölümleri ile orantılı hale geliyor. Bu haftada bir şeyleri tutabilir, başparmağını emebilir. Hamileliğin 14. haftasında mide bulantısı, yorgunluk ve göğüs gerginliği gibi semptomlar hafifliyor.

15. haftaya gelindiğinde ise; bebek yaklaşık 9,6 cm boyuna ulaşıyor. Bu haftada bebeğin tat alma organları da oluşmaya başlıyor.

Hamileliğin 16. haftasında dolaşım ve boşaltım sistemi de dahil vücut sistemleri çalışıyor. Kafasının şekli belirginleşmeye başladı. Bu haftalarda hamilelik ışıltısı artacağından alacağınız iltifatlara şaşırmayın.

17. haftada, bebek soğan büyüklüğünü alır. Bebek bu haftada eklem ve iskeletini hareket ettirebiliyor. Bu güne kadar lastiksi bir kıkırdak halinde olan iskeleti kemiğe dönüşüyor.

18. haftada, bebeğin boyu yaklaşık 13 cm olur. Hamileliğin bu haftasında iştahta artış yaşanabilir. Öğün atlamak hamilelikte oldukça tehlikelidir.

Hamileliğin 19. haftasında bebeğin kollarıyla bacakları vücudun geri kalanı ile orantılı hale geliyor. Bu haftada kafa derisi üzerindeki saçlar çıkmaya başlıyor. Bebeğinizin beyni bu hafta koklama, tat alma, işitme, görme ve dokunma için alanlar belirliyor. Bebeğiniz bu evrelerde neler olup bittiğini duyabilir. Bu haftada karnınızın alt kısmında bir ağrı veya özellikle pozisyon değiştirdiğinizde, hareketli bir günün sonunda bir veya iki hafta hızlı, keskin, bıçak gibi bir ağrı hissedebilirsiniz.

20. haftaya gelindiğinde hamileliğin yarısı bitiyor. Bebek yaklaşık 300 gram ve 15,5 boyunda. Bu zamana kadar bebeğin başından poposuna kadar olan kısım ölçüldü. Bunun sebebi ise bebeğin bacaklarının bükülmüş olması bu durumda ölçümün zor olmasıdır.

21. haftada bebeğin gözleri ve göz kapakları tamamen gelişti. Bebek bu haftalar çok hareketli olabilir. Hareketlerini rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Hamileliğin 22. haftasında 26 cm uzunluğunda ve yaklaşık 450 gram ağırlığında olan bebeğinizin gözleri, göz kapakları ve dudakları iyice belirginleşiyor. Bu haftalarda karnınız iyice belirginleştiğinden çatlaklar oluşabilir.

23. haftada bebeğinizin yüzü kırmızı ve buruşuktur. Bu doğumdan sonra pembe veya kırmızımsı bir renge dönüşecek. Bunun nedeni şeffaf cildi boyunca görünen kan damarlarıdır.

Hamileliğin 24. haftasında bebeğin duyu organları iyice gelişiyor. Bu haftalarda bebeğiniz daha fazla duyabiliyor, hatta ani ve gürültülü seslere karşı ürkebilir. Karın bölgesi futbol topu büyüklüğüne ulaşıyor. Anne adaylarında göz kuruluğu gibi semptomlar kendini gösterebilir. Bu oldukça olağan bir durumdur. Bu rahatsızlığı hafifletmek için gözlerin nemlendirilmesi oldukça önemli.

Hamileliğin 25. haftasına gelindiğinde, bebeğin boyu 32,5 cm boyu ve 775 gram ağırlığına ulaşıyor. Bebek kilo aldıkça buruşuk derisi daha da düz bir hale geliyor. Hamileliğin bu haftasında saçınızda parlaklık olabilir. Vücudunuzda koyu ve kalın tüylerle karşılaşabilirsiniz. Tüm bunlar doğum sonrası geçecektir.

Hamileliğin 26. haftasında bebeğiniz 800 gramdan daha ağır ve 33,5 cm uzunluğunda. Bu haftalardan sonra kan basıncında yavaş yavaş artış olabilir. El ve yüz şişkinliği, ani kilo alma (su tutulumundan dolayı), bulanık görme, gözünüzün önünde lekeler görme, ani, şiddetli ve kalıcı baş ağrıları veya üst karın bölgesindeki ağrılara dikkat etmelisiniz. Bu semptomlarla karşılaşırsanız doktorunuza başvurun. Hamileliğin bu evrelerinde kabızlık yaşayabilirsiniz.

27. haftaya gelindiğinde, bebeğiniz rahminizi tam anlamıyla doldurmaya başlıyor. Bu haftada bebek gözlerini açıp kapatabilir. Düzenli aralıklarla uyuyup uyanabiliyor, parmaklarını emebiliyor. Hamileliğin sonuna doğru yaklaştıkça sırt ağrısı gibi bazı semptomlarla karşılaşabilirsiniz.

28. haftada bebeğinizin boyu 35 cm, kilosu ise 900 gram. Bebeğin bu haftalarda kişiliğinin oluştuğuna inanılmaktadır. Akciğerin yapı ve işlevi bakımından gelişimi sürüyor. Erken doğum halinde bebeğin yaşama olasılığı yükseldi.

Bebek 29. haftada 1100 grama ulaştı. Boyu ise yaklaşık 36,5 cm. Bu hafta bebeğin duyu algıları tam anlamıyla gelişir. Yağ tabakaları oluşumunu sürdürür ve tırnakları tomurcuklanır.

Hamileliğin 30. haftasında bebeğin boyu 38 cm ve kilosu 1300 gram. Bu evrede bebeğin beyi gelişimi çok hızlıdır ve başı uzamaktadır. Bebeğin göz kapakları düzenli olarak açılıp kapanır.

31. haftada ise, bebeğin boyu 39 cm, kilosu ise 1500 gram. Bu süreçten sonra bebeğin gelişimi biraz yavaşlar ancak beyin gelişimi devam eder. Bu haftada bebek görebilir, ışığı karanlıktan ayırabilir, gözlerini kırpabilir. Bebeğin hareketliliği daha da azalacak çünkü rahmin içinde kapladığı alan çoğalmış, hareket alanı daralmıştır.

Gebeliğin 32. haftasında bebeğin boyu 40 cm kilosu ise 1800 grama ulaştı. Bebek gelişimini sürdürdükçe rahim içindeki hareket alanı daralır. Cildin altındaki yağ dokuları gelişir ve bebeğin rengi kırmızıdan pembeye dönüşür.

Gebeliğin 33. haftası yani 8. ayında bebek 2000 gram ve 41 cm. Bebeğin beyin gelişiminin yanı sıra başının ölçüleri de değişir. Bebek bu haftalarda nefes alıp verme pratiği yapar.

34. haftada gittikçe gelişen bebeğin boyu 42,5 cm kilosu ise 2250 gram. Bebek bu haftalarda bol miktarda sıvı tüketir bu yüzden anne adaylarının da sıvı alımına dikkat etmesi, vücudunu susuz bırakmaması gerekir. Bebeğin kafası yumuşak ve birleşmiş durumda değildir, bu doğumu kolaylaştırır.

35. haftada bebek 1 cm uzar ve 250 gram daha alır. Bebeğin vücudundaki yağ artışı nedeniyle kilo artışı devam etmektedir. Tüm organlar oluşmuş ancak bir takım rötuşlar yapılmaya başlanmıştır. Rahim içinde yer kalmaması nedeniyle bebeğin hareketleri zorlaşmıştır.

Hamileliğin 36. haftasına bebek 45 cm boyunda ve 2900 gramda. Bu haftada bebeğin vücudu iyice dolgunlaşmıştır. Artık yanaklara yağ depolandığı için bebeğin yüzündeki buruşukluklar kaybolur. Başı sivrileşir.

37. haftaya geldiğimizde bebeğin vücudu iyice şekillenmiştir. Beyin gelişimi hızla devam eden bebeğin tırnakları artık parmak uçlarına kadar uzar. Bebek ışığa tepki verir duruma gelmiştir.

Hamileliğin sonuna yaklaşıldıkça bebeğin kilo alımı yavaşladı ve başının çapı ile karnının çapı birbirine eşitlendi. 38. haftadabebek 48 cm 3200 grama ulaştı.

Hamileliğin 39. haftasında bebek çok sık uykuya dalar. Bu hafta bebek 49 cm ve 3300 gram.

Bebeğin doğum haftası geldi. 40 haftada bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda doğum 42. haftaya kadar gecikebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seval Taşdemir Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)