Haglund Hastalığı

Ayak bileği eklemini oluşturan kemiklerden bir tanesi de topuk kemiğimizdir. (Kalkaneus) Topuk kemiğinin arka üst köşesine aşil tendonumuz yapışır. Aşil tendonu topuk kemiğinin arka üst köşesine yapışır. Bu tendon ayak bileğimizi kendimize doğru çekmekle görevli olan tendondur.

Haglund hastalığında, topuk üst arka ucunda kötü ayakkabı giyme, geçirilmiş kırık veya doğumsal olarak oluşmuş olan bir aşırı büyüme ayak bileğinin her hareketi esnasında aşil tendonu üzerine bir bası uygular, bu basıya bağlı olarak aşil tendonu ödemli, hassas bir dokuya dönüşür. Hastalar özellikle sabah yataktan kalktıkları birkaç adımda ciddi bir ağrı şikayeti ile karşı karşıya kalırlar. Genellikle birkaç adım sonra hastaların şikayetleri geriler. Hastalar gün içerisinde uzunca bir süre oturmalarını takiben ilk kalkış anlarında aynı şikayetler tekrarlar. İlerlemiş vakalarda şikayetler, yürüme ya da istirahat anında da oluşmaya başlar. Aynı zamanda hastalarda topuklarının üst kısmında bir deformitenin de geliştiği gözlenir.
Hastalığın tanısını koyarken çekilen röntgenlerde ve ileri görüntüleme yöntemlerinde (MRI ve Tomografi) topuk üst arka ucunda bozulmuş alan ve aşil tendonu üzerinde çeşitli düzeylerde izlenen yaralanmalar tipiktir.

Tedavi:

Tedavisinde; hastaların öncelikli olarak arkası rahat ayakkabı, topuk yükseltilmesi ve aşil tendonunu güçlendirmeye yönelik fizik tedavi ve rehabilitasyon programları uygulanabilir. Ancak mekanik bir problem olması nedeniyle genellikle tedavisi cerrahi olup, topukta meydana gelmiş olan deformitenin düzeltilmesi ve gerekirse aşil tendonu ile ilgili düzeltme işlemlerinin yapılması tedavinin ana prensibidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selim Muğrabi Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)