Halluks Valgus

Halluks valgus nedir?

Halluks Valgus çoğunlukla kadınlarda görülen, ayak başparmağında görülün çıkıntıya verilen isimdir. Başparmak çıkıntısı genellikle düz tabanlık problemiyle beraber görülen bir sıkıntıdır. Hastanın ayağında yeteri kadar yaylanması gereken organların yeteri kadar görevini yapmaması sonucunda başparmağın yük altında kalmasıyla beraber başparmak ikincil bir deformiteyle karşı karşıya kalır. Zaman içerisinde parmak içeri doğru dönerken kişinin tarak kemiği dışa doğru döner. Zaman içerisinde açının artması sonucunda o bölgedeki çıkıntı belirgin hale gelir.

Halluks valgus kimlerde görülür?

Halluks valgus rahatsızlığı genetik özellikli olanlarda 7-8 yaşlarında belirgin hale gelir.

Sonradan kazanılan halluks valgus rahatsızlığında ise kişilerin ayakkabılarının değişmeye başladığı 30’lu yaşlarda görülmeye başlar.

Osteoporoz etkisiyle ortaya çıkan 70 yaşları civarı belirginleşmeye başlayan başparmak çıkıntısıdır.

Halluks valgus tedavi seçenekleri nelerdir?

Halluks valgus ameliyatında cerrahi en önemli yeri tutmaktadır. Bu rahatsızlıkta hastanın ağrısı geliştikten sonra önerilecek tek tedavi yöntemi ameliyattır. Hastada kullanılacak gece makarası, başparmağın yan tarafta durmasını sağlayan çeşitli silikon aparatlar, kullanılacak olan kişiye özel tabanlıklar hastalığın sadece ilerlemesini yavaşlatmak ve hastanın ağrı duymasını azaltmak üzere kullanılır. Ameliyat ise kişinin ayağında bulunan bozukluğunu gidermek üzere yapılır.

Halluks Valgus Ameliyatı

Halluks valgus ameliyatlarında ana fikir dışarı doğru dönmüş olan tarak kemiğinin tekrar eski pozisyonuna geri dönmesini sağlamaktır. Bu noktada hastanın yaşına, deformitenin derecesine, eşlik eden romatizmal bir hastalık olup olmamasına, eklemde bozulma kıkırdak kaybı miktarına (kireçlenme) göre hangi ameliyat tipinin uygulanacağı kararı verilecektir.

Halluks Valgus ameliyatı esnasında tarak kemiğinde yeniden bir şekil vermek amacı ile kemik üzerinde bir kesi yapılacaktır. Yeni şeklin korunması amacı ile tarak kemiğine yapılan ameliyata ve cerrahın tercihine göre halluks valgus implantation olarakta isimlendirilen çeşitli vida sistemleri uygulanacaktır. Bu hastalarda konulmuş olan vidalar özel sorunlar çıkarmadığı sürece hastada kalmak üzere konulmaktadır. Gelişmiş olan enfeksiyon, vidanın ele gelmesi yada ağrıya yol açması nedeniyle vidalar çıkartılabilmektedir. Burada önemli olan nokta bu ameliyatın bir traşlama ameliyatı olmadığıdır. Bu ameliyatlarda ana fikir tarak kemiğinin açısının değiştirilmesidir.

Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası Dönem

Baş parmak çıkıntısı ameliyatı sonrası 3 dönem olarak özetlenebilir. Halluks valgus ameliyatı sonrası ilk dönem yapılan ameliyatın tekniğine göre 2 hafta ile 6 hafta arasında değişen istirahat dönemidir. Bu dönemde hasta ev içinde tuvalet ihtiyacı gibi zorunlu ihtiyaçları dışında dinlenmede olacaktır. Hastalar ameliyat sonrası halluks valgus ayakkabısı olarak adlandırılan bir ayakkabı ile hareket edebilmektedirler. Bu dönemin aslı amacı ayağın şişmesini engellemektir. Bu dönemde ayağın yukarda tutulması ve buz uygulamalarına da özen gösterilir.

Halluks valgus ameliyatı sonrası 2 dönemde hastalar spor ayakkabı giymeye başlarlar. Bu dönem yaklaşık 6 hafta sürer. Şişlikler ile mücadelede ayağın yukarda kalması ve buz uygulamaları devam eder ancak ilk dönem kadar yoğun değildir. Hastalar bu dönemde iş hayatlarına geri dönebilirler.
Ayrıca yüzme ve çeşitli egzersizler ile parmak hareketi arttırılır.

Son dönem ise normal ayakkabıya geçiş sürecidir. Hastalar bu dönemde önce ameliyat öncesinde kullandıkları ayakkabıları kullanarak ameliyat tekniğine göre 4-6 ay sonunda ayakkabı giyiminde rahatlamaya başlarlar.

Bu hastalığın tedavisinde yapılacak ameliyatın tekniğinin hekiminin ile çok detaylı konuşulması ve ameliyat sonrası dönemin netleştirilmesi çok önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selim Muğrabi Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)