Halluks Valgus Deformitesi

Nedir?

Ayak başparmağı bölgesinde ayak başparmağının dışa doğru döndüğü ve iç tarafta çıkıntı ile görülen bir hastalıktır. 

Nedenleri 

Bu deformitenin gelişimine birçok hastada dar, ön kısmı sivri ayakkabıların uzun süre giyilmesinin yol açtığı ileri sürülmektedir. Bazı kişilerdeyse ailede bu deformitenin varlığı genetik geçiş olabileceğini düşündürür. Kadınlarda 9 kat daha fazla görülür. Düz tabanlık, serebral palsi, polio ve romatoid artritli hastalarda da sık görülen bir deformitedir. 

Klinik olarak bu çıkıntı ayakkabı içinde sıkışınca ciltte kızarıklık ve ağrı olur. Zaman içinde cilt altındaki bursa denilen kesecik su toplar ve ağrı, şişlik artar. Başparmak zamanla ikinci parmağın üstüne veya altına doğru itilir. 
Tanı ayağın görüntüsüyle konabilir.  Ancak kemik ve eklem durumlarını değerlendirmek için radyografi de çektirilir. 

Tedavi

Ameliyatsız tedavide ilk yaklaşım hastanın rahat edeceği ayakkabı kullanımıdır. Ayakkabı yeterli genişlikte olmalı, uç bölgesi dar olmamalıdır. Vakaların büyük bir çoğunluğunda ağrı, uygun ayakkabı giyimi ile ortadan kalkmaktadır. Ağrıyı azaltmak için parmak arası makara, parmak arası silikon veya gece atellerinin faydası olabilir. Ancak deformiteyi tedavi edemezler. Tedavinin ana prensibi başparmaktaki deformite nedeniyle bozulmuş olan basma kusurunun düzeltilmesidir. Yine özel yapılmış tabanlıklarla hastaların bu deformiteden kaynaklanan yanlış basmaları düzeltilir. Ayakta fazla yük taşıyan bölgelerin dengesi normale döndürülmeye çalışılır. Bunlardan fayda görmeyen hastalardaysa cerrahi tedavi yöntemleri planlanır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Kömürcü Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)