Hamileler Nasıl Yatmalı?

Uykuyu kim sevmez değil mi? Özellikle de gebelikte... İlk aylarda gebeliğin de getirdiği hormonal değişikliklere bağlı uyku hali yaygın olarak görülür. Gebeliğin başında, yatış pozisyonunuz çok önemli değildir. Ancak ilerleyen haftalar ile beraber iş değişir.

Gebelikte yatış pozisyonu, sadece konforunuz açısından değil tıbbi olarak da çok önemlidir. Anne adayların çekincesi özellikle yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Bebeğin üzerine yattıkları düşüncesi ile onu ezeceklerini düşünürler. Yüz üstü pozisyon, bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır. Ortalama 28. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Zaten 6. aydan sonra, büyüyen karnınız sebebiyle rahat edemezsiniz ve yüz üstü pozisyonda yatmayı tercih etmezsiniz.

Sırt üstü yatmanız bebek için sakıncalıdır!

Gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim ve büyüyen karnınız, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına (atar ve toplar damarlar) bası yapar. Özellikle son aylarda, bebekle beraber, 6 kilograma varan bu ağırlık, annenin kalbe geri getiren damarlarına bası yapınca, kalbe dönen kan azalır ve annede tansiyon düşmesine sebep olur. Bu annede baygınlık hissi yapar ve buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir.

Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir. Sol yan yatış pozisyonu en çok önerilen yatış şeklidir. Bu pozisyonda, hem bebeğe giden kan akımı artar hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır.

Rahim anatomik olarak hafif sağa dönük şekildedir, sol yan yatmanız durumunda rahmin oluşturduğu baskı ekstra rahatlayacaktır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına da gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir. Siz uykuya daldığınızda, farkında olmadan tam sırt üstü dönmemeniz için, sırtınızın yan tarafına bir yastık koyabilirsiniz. Bir veya her iki diziniz kıvrık şekilde yana dönerek, bacaklar arasına ve karnın altına da yastık koyabilirsiniz. Gebeliğe özel yastıklardan fayda görebilirsiniz.

Yine artan vücut ağırlığı, sırt üstü yatmanız durumunda, horlamaya ve uyku apnesine sebep olabilir.

Sonuç olarak; ilerleyen gebelik haftaları ile beraber sırt pozisyonda yatmaktan kaçınmalı, yan yatış pozisyonlarını tercih etmelisiniz!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Kadiroğulları Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)