Hamileliğin 41. Haftası İçin Bilinmesi Gerekenler

41 haftalık gebelik kaç aylık eder?

41 haftalık gebelik, son adet tarihinden itibaren 41 haftaya kadar geçen süre yani 10 ayı ifade eder. Anne her an doğumun gerçekleşmesini beklemelidir.

41 haftalık gebelikte doğum ne zamandır?

Her an doğum olabilir, bazı kılavuzlara göre 41 hafta bazı kılavuzlara göre ise 42 haftayı geçen gebelikler miad aşımı yani surmaturasyon gebelik olarak tanımlanır ve bu gebelerde fetal komplikasyon riski yükselir.

41 hafta gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğin boyu ve kilosu miad bir bebeğin ölçüleridir. Ortalama kilosu 3500 gr, yaklaşık boyu 50-52 cm arasıdır.

41 hafta gebelik muayenesi nasıldır?

41 haftalık gebelik muayenesinde fetal iyilik hali testleri önem kazanmaktadır. USG ile fetüsün ölçüleri, suyu ve fetüsün doğum kanalına giriş şekline bakılır, doppler ile kan akımları değerlendirilir. Bununla birlikte gebe vajinal tuşe ile değerlendirilir, tuşe bulgusuna göre doğum planlanır.

41 hafta gebelikte cinsiyet belli olur mu?

41 haftalık gebelikte bebek tüm gelişimini tamamlamış olduğundan cinsiyet uygun pozisyonda her daim görülür.

41 hafta gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

41 haftalık gebelikte fetüs dış ortama çıktığında yaşayacak yenidoğan görünümündedir. Bu haftadan itibaren deri yağları azalmaya başlar, hafif kırışıklıklar olabilir. Vernix caseosa yani bebeğin cildindeki koruyucu tabaka azalmıştır. Göbek kordonu ve amnion sıvısı mekonyum ile boyanabilir, saçlar oldukça dökülmüştür ve tırnaklar uzamıştır.

41 haftalık gebelik hissedilir mi?

41 haftalık gebelikte bebek hareketleri çok önemlidir. Bu haftada bebeğin hareketleri eskisi kadar fazla  ve kuvvetli olmamakla birlikte, hareketlerin azalmış olması veya bebek hareketlerinin hissedilmemesi fetusun sıkıntıda olduğunun bir göstergesi olabilir. Mutlaka hekim ile görüşmek gerekir.

41 haftalık gebelik akıntı ve lekelenme normal midir?

41 haftalık bir gebelikte kanlı veya kahve renkli akıntı lekelenme olması rahim ağzında değişikliklerin başladığı, açılmanın başladığı anlamına gelebilir, önemlidir.

41 haftalık gebelikte kanama riskli midir?

41 haftalık gebelikte kanama olması her zaman önemlidir. Bu kanamanın; rengi, miktarı, ağrı-sancı-kasılma ile birlikte olması gibi ayrıntılar durumun aciliyetini belirler. Rahim ağzının açılmaya başlaması ile ilişkili olabileceği gibi plasentada, kese üzerinden geçen damarlarda ayrılma olması durumlarında da görülebilir ve hem fetüs hem de anne açısından risk teşkil edebilir, gebelik acillerindendir.

41 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanır mı?

Kasık ağrıları artık iyice büyümüş rahime, gerilen rahim asıcı bağlara veya rahim ağzındaki olgunlaşmaya bağlı olarak daha da belirginleşebilir.

41 haftalık gebelikte baş ağrısı yaşanır mı?

Baş ağrısı gebeliğin her döneminde hormonal değişime bağlı olarak damarlardaki düz kasların gevşemesi ile ortaya çıkabileceği gibi, her zaman tansiyon değişimleri akılda tutulmalı, özellikle yüksek tansiyon açısından dikkat edilmelidir.

41 haftalık gebelikte mide bulantısı ve mide yanması normal midir?

41 haftalık bir gebelikte uterusun büyümesine bağlı mide basısı, mide asidinin artmasına bağlı olarak mide yanmaları ve reflü olabilir veya varolan şikayetler artabilir. Bulantı ve/veya kusmanın eşlik etmesi rahim ağzında açılmanın başladığı anlamına gelebilir.

41 haftalık gebelikte cinsellik yaşanabilir mi?

Doktorunuz tarafından aksi bir durum söylenmediği müddetçe cinsellik rahat olduğunuz pozisyonda serbesttir. Hatta bu haftada hem rahim ağzına olan mekanik etki ile hem de korunmasız ilişki sonrası meni içerisindeki bir takım maddelerin doğumu başlatıcı etkisi olabileceği düşünülmektedir.

41 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi?

41 haftalık bir gebelikte bebek hareketleri çok daha fazla önem arz eder.  Anne adayının dinlenme pozisyonunda dikkatini vererek yaptığı 2 saatlik takip süresince bebek en az 10 kez hareket etmelidir. Aksi durumda mutlaka kişi doktoru ile iletişime geçmelidir.

41 haftalık gebelikte sık idrara çıkma olur mu?

Bebeğinizin doğum kanalına doğru yerleşmesi ve mesane kapasitesinin azalmasına bağlı olarak sık sık idrara çıkma yaşanabilir.

41 haftalık gebelikte ellerde ve ayaklarda şişlik olur mu?

Ellerde ve ayaklarda şişme gebeliğe bağlı hormonal ve fizyolojik değişimlere bağlı olarak izlenebilir ve özellikle ilerleyen haftalarda yer çekimi etkisi ile ayaklarda şişme daha da belirgin hale gelebilir. Ancak özellikle üst tarafta; yüzde, göz kapaklarında şişme her zaman normal olmayabilir. Mutlaka tansiyon değerlerinizin ve idrarla protein kaybı olup olmadığınızın kontrol edilmesi gerekir.

41 haftalık gebelikte halsizlik yaşanır mı?

İlerleyen gebelik haftasına tansiyon değişimlerine ve kan değerlerindeki değişimlere bağlı olarak halsizlik, yorgunluk yaşanabilir.

41 haftalık gebelikte ishal normal midir?

41 haftalık gebelikte ishal gebe olmayan bir bireyde görülen sebeplere bağlı olabileceği gibi doğumun değişen hormonal nöral sitemine bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

41 haftalık gebelikte oruç tutulur mu?

Doğum gerçekleşmek üzere olduğundan uzun aç kalma süreleri sağlıklı değildir, oruç tutulmamalıdır.

41 haftalık gebelikte bebek ölümü belirtileri nelerdir?

Kadının yaşı ilerledikçe, bebeğin ölü doğması riski de artmaktadır. Yaşı ileri olan annelerde risk özellikle 41. hafta civarında en yüksek seviyelerde olmaktadır. Bu nedenle bazı durumlarda  Hamilelikte 39. ya da 40. haftada, spontan ağrılar başlamadan doğum başlatılabilmektedir. Annenin bebek hareketlerini takip etmesi çok önemlidir, ayrıca hekiminiz 40. gebelik haftasından itibaren sizi daha sık, genellikle 3 günde bir gebelik takibine çağıracaktır.

41 haftalık gebelikte yatış pozisyonu nasıl olmalıdır?

Büyüyen rahmin arkadaki omurga önünden geçen büyük damarlara bası yapması ile kalbe kan dönüşünün azalması ve tansiyon düşmesi ile nabız hızlanmasına neden olabileceği için yan pozisyon özellikle de sol yan pozisyonda yatış uygun olacaktır.

41 hafta gebelikte su gelmesi ne anlama gelir?

Ağrılı veya ağrısız su gelmesi doğum başlangıcı belirtisidir. Gebelik sırasında bebeği enfeksiyonlara karşı koruyucu görevi gören mukusun dışarı atılması, sancılar ve kasılmalar doğumun habercisidir. 37.-41. haftalarda suyun gelmesi normal olmakla birlikte bu belirtiler her kadında farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir.

41 haftalık gebelik tansiyon düşmesi normal midir?

41 haftalık gebelikte tansiyon düşmesi olabilir, normaldir.

41 haftalık gebelik uçak ve otobüs yolculuğu yapılabilir mi?

41 haftalık gebelikte doğumun her an başlaması beklendiğinden her türlü yolculuk durumu uygun değildir.

41 hafta hamilelikte nelere dikkat edilmelidir?

Gebeliğin her aşamasında olduğu gibi 41. haftadaki beslenme düzeni de bebeğin sağlığını doğrudan etkileyecektir. Gebelik boyunca olduğu gibi alkol ve sigaradan uzak durmak ve dengeli beslenmek önemlidir. Annenin 41 haftalık gebelikte öğünlerinde; protein, vitamin ve mineraller, kalsiyum, folik asit, demir içeriği yüksek besinleri tüketmeye, takibini yapan doktorun kontrolünde takviyelerini almaya devam etmeye özen göstermelidir. Beslenme dışında dikkat edilmesi gereken bir diğer durum da günlük sıvı tüketimidir. Anne adaylarının sıvı tüketimine özen göstererek dehidratasyon gelişimine karşı dikkatli olması önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ulviye Hanlı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ulviye Hanlı

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al