Hamilelik Döneminde Kabızlık Sorunu ve Hemoroid (Basur) Hastalığı

Yazar Gül ApaydınGenel Cerrah • 19 Şubat 2020 • Yorumlar:

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığı hamilelikte sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Hemoroid aslında her insanın anal bölgesinin iç kısmında normalde var olan toplardamarların çeşitli nedenlerle genişleyip varisleşmesi sonucunda oluşan patolojik bir durumdur. Genişleyen toplardamarlar ağrı ve kanamaya, makattan dışarı sarkan çeşitli büyüklükteki yumuşak kitlelere sebep olabilirler. Bazen ağrı olmaksızın dışkılamayı takiben kanama olabilir.

Hamilelik sürecinde hemoroid hastalığının görülme ihtimali normal insanlara göre biraz daha yüksektir. Hamilelikte, salgılanan bazı hormonların ve büyüyen rahmin barsaklar üzerindeki baskı yapıcı etkisi nedeniyle kabızlık görülebilir. Kabızlık hemoroidi, hemoroid de kabızlığı tetikleyerek bir kısır döngüye girilir. Bu yüzden hamilelik sırasında hemoroidden korunmak için önce kabızlıkla başa çıkılmalıdır.

 Kabızlığı çözmedeki öncelikli hedef beslenme ve dışkılama alışkanlıklarını değiştirmek olmalıdır. İlk planda hemen kabızlık ilaçlarına sarılmak doğru bir yaklaşım değildir, zira bu ilaçların çoğu alışkanlık yaparak uzun süreli kullanımlarda mevcut kabızlık halinin daha da kötüye gitmesine sebep olurlar. Bu yüzden tedavinin ilk basamağı günlük sıvı tüketimini artırmak (en az 1.5-2 lt su içmek), lifli gıdadan zengin beslenmek ve günlük aktivite miktarını artırmak (yarım saat tempolu yürüyüş yapmak gibi) olmalıdır. Uzun süre ayakta kalmaktan ve uzun süre sert zeminde oturmaktan kaçınılmalı, mümkünse gün içinde ayakların altına yastık koyarak yatar poziyonda kısa molalar verilmelidir. Bu destek önlemleriyle birlikte makata uygulanan fitil ve pomadlar  reçete edilir. Jinekolojik açıdan engel teşkil etmiyorsa sıcak suya oturma banyoları ve soğuk uygulama da önerilir.

 

 Hamilelik ilerledikçe içerisindeki bebekle birlikte büyüyen rahmin anüs çevresindeki damarlara yaptığı baskı da sürekli artar. Bu sebeple hemoroid hamileliğin son haftalarında anne adayının hayatını kabusa çevirebilir. Özellikle 30. haftadan sonra anne adayları ‘’hemoroid normal doğum yapmama engel mi?’’ sorusuyla sıkça başvururlar. Hemoroid normal doğum için kesin kontrendikasyon oluşturmaz, yani normal doğuma engel değildir ancak doğum sırasındaki ıkınmalar neticesinde mevcut hastalık çok daha ileri evreye taşınabilir ve annenin doğum sonrası ızdırabı katlanarak artabilir. Bunun önüne geçebilmek için anne adayı, kadın doğum uzmanı ve genel cerrahi uzmanı işbirliği içinde olmalı, uzman hekimler anne adayına normal doğum sonrası yaşanabilecek sıkıntılarla ile ilgili yeterli bilgiyi vererek anne adayının kendisi için uygun doğum şekline karar vermesi konusunda yol gösterici olmalıdırlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)