Hamilelikte Aşerme Duygusu Neden Yaşanır?

Yazar Kimya Çifçi DumluAile Danışmanı • 23 Aralık 2021 • Yorumlar:

İlkbahar mevsiminin müjdeci meyvesi olan erik mi?

Deniz soğudukça yağlanan ve lezzeti artan Hamsi mi?

Hamileliğin olmazsa olmazı olarak gösterilen aşerme duygusu ile ilgili merak edilen pek çok soru vardır.

Hamileler neden aşerer? 

Aşerme biyolojik mi; psikolojik bir nedene mi bağlıdır? 

Her anne adayı aşerme yaşar mı? 

Aşerme; hamilelik dönemi anne adayları için hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan  hormonların büyük değişimlerin yaşandığı ebeveyn olma sürecindeki en özel ve önemli bir  dönemdir. Hamilelik döneminde aşerme akla gelmeyen, belki de daha önce hiç denenmemiş  hatta mevsimi olmayan yiyecekleri tüketme dürtüsüdür. 

Yapılan araştırmalar, her hamilenin aşermediğini fakat hamilelerin yaklaşık %90’ının  aşerdiğini söylüyor. Bu büyük kısma dahil olan hamileler, hamilelik sürecinde en az bir  yiyeceği aşeriyorlar. 

Hepimiz, sadece çikolata ya da turşu yemek isteyen, gecenin bir vaktinde uykusunu kaçıran  ama mevsiminde olmaması muhtemel besinler isteyen; “bebeğimizin canı çekti..” diyerek bazen de eşini zorlayan istekler de; hem kendimizin yaşadığı hem de çevrenizden duyduğunuz  hamilelik aşerme hikayelerini duymuşuzdur. 

Hikayeler de kulağa hoş gelen aşerme duygusu bazı problemleri de getirebilir. Mevsiminde  olmayan yiyecekler eşler arasında iletişim problemlerinin çıkmasına ve anne adayının en  hassas olduğu dönemde biraz daha hassas ve alıngan olmasına neden olabilmektedir. 

Bunun yanında aşerme konusundaki psikolojik olarak öne çıkan detay, aşerilen yiyeceklerin  çok tatlı ve çok ekşi besinler olması yönünde olmaktadır. Bu detay ekşi yiyenin kız, tatlı  yiyenin erkek evladının olacağı ile ilgili toplumsal merak, cinsiyet belirleme yöntemi ve batıl  inancı da doğurmuştur. 

Aşerme ile cinsiyet belirleme de en zirve meyve yeşil erik gelmektedir. Mevsimi dışında  aşerilen meyveler ulaşılması zor olması sebebiyle anne adayları ile birlikte baba adaylarının  da en büyük problemidir. Hemen hemen bir çok anne adayı yeşil erik aşerme duygusu ile  eşinden istekte bulunmuştur. 

Aşerme biyolojik mi; psikolojik bir nedene mi bağlıdır? 

Aslında araştırmalar göstermektedir ki aşerme biyolojik olmaktan çok; psikolojik nedenlere  bağlıdır. Genellikle evlilik birlikteliği içerisinde eşinden yeterince ilgi ve önem göremeyen  veyahut hamileliği ile ilgilenilmeyen, eşinden, geniş aile üyelerinden istediği ilgiyi değeri göremeyen kişilerde aşerme ortaya çıkmaktadır. Anne adayının bu süre zarfında eşi tarafından  fark edilmek ihtiyacı ve benim için eşim bunu yaptı hissini test etmek olmaktadır. Veya 

eşinden şiddet gören, bulunduğu ailede ortamında yok sayılan ya da eşinin ailesi tarafından  sorunlar yaşayan kadınlar aşerme duygusunu bir süre de olsa kaçış yolu olarak görebilir. 

Plansız hamilelik durumunda eşinin de hamilelik sürecine katılımını sağlayarak onu yeni  rolüne hazırlamak ve bu heyecanı paylaşma düşüncesinden kaynaklanabilir. Aşerme bazı  durumlar da ilişkinin düzelmesi ve yeni kurulacak aile yapısı ile yeni sorumluluklar ile  geçmişte yaşanmış sorunları kapatmak geri de bırakmak düşüncesinden  kaynaklanabilmektedir.  

Tanzanya'da kırsal kesimde yaşayan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, kadınların  canının, et, balık, tahıl, meyve ve sebze çektiği bildirildi ve aşerilen yiyeceği sağlamanın eşin  ve ailesinin sosyal desteğine işaret ettiği vurgulanmaktadır. 

Gece saat 1'de kızarmış tavuk almaya yollanan ve bulup, getiren bir eş, hamile kadın için  eşinin kendisine destek verdiğinin göstergesi olmaktadır. Kızarmış tavuk kanatları çok lezzetli  ve keyif verici olabilir, ancak onu sevdiğini birinin getirmesinin kalorilerin ötesinde bir  besleyici değeri var. 

Sonuç olarak; 

Hamilelik sürecinde değişen fizyolojik ve psikolojik durumlar gebelik psikolojisi üzerinde  etkilidir. 

Ancak aşerme duygusu evlilik ve aile kurumunun içerisindeki sorunların çözümü olarak  değerlendirilmesi şekline geldiği zaman mutlaka bir uzmandan yardım almak gereklidir. Anne  adayı ve baba adayı ile uygun danışmanlık sağlanarak psikolojik boyut değerlendirilerek  aşerme konusu bir miktar düzelebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)