Hamilelikte diş eti kanaması normal midir ?

Yazar Fikret AltanDiş Hekimi • 30 Eylül 2017 • Yorumlar:

Tabii ki en önemlisi; hamilelik öncesi diş hekimine gidip muayene olmaktır. Hamilelik sırasında röntgenden uzak durmak tavsiye edilir ve ilk 3 ay ile son 3 ay diş çekimi operasyonunda lokal anestezi yaptırmamak gerekir. Diş çekiminde en uygun olan dönem 3-6 aylık periyottur. Hekim kontrolünde dolgu ve temizlik gibi işlemler her dönem yapılabilir.

Evet normaldir ve sadece bu dönemde görülen diş eti hastalığı vardır. Hamilelik döneminde diş eti şişmesi, ödem, kızarıklık, hassasiyet, kaşıntı ve kanama gelişmesi yaygın bir şikayettir. İleri derecede kanamalı diş eti iltihabı ağız hijyeni olmayan ve tedavi edilmemiş çürüğü olan ağızlarda erken doğum, zayıf bebek doğuran hatta düşük sebeplerinden sayılır. Hamileliğin 3-6 aylık döneminde dolgu, kanal tedavisi, diş taşı temizliği ve kontrollü çekim güvenle yapılabilir. Emzirme döneminde diş hekimliğ açısından anneye yapılacak müdahalenin herhangi bir sakıncası yoktur. Hamileliğin her periyodunda diş eti temizliği yaptırıldığında ve diş etleri temizlendiğinde; diş eti kanaması minimuma indirilir. Burada hastanın öz bakımı, ağız hijyeni ve ek beslenmesi de çok önemlidir.

Kadınların ergenlik, hamilelik, bebek emzirme ve menopoz dönemlerinde ağız sağlığı ve diş temizliğine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)