Hamilelikte Doğru Bilinen Yanlışlar

Gebelik kadın hayatında hem fiziksel hem ruhsal bir dizi değişikliğin olduğu en özel dönemdir. Bu dönemde yaşanan çoğu problemin arasında cinsel sorunlar ise en az dile getirilen, genelde riskli bir durum olduğunda ya da eşler arasında sorun oluşmaya başladığında paylaşılan durumdur. Oysa ki sağlıklı bir gebelik geçirmek ve mutlu bir çocuk yetiştirmek için düzenli ve mutlu cinsel hayatın yeri tartışılmaz. Gebelik dönemindeki cinsel hayat ile ilgili halk arasındaki yanlış düşünceler çiftin bu durumdan soğumasında en önemli faktördür.

YANLIŞ: Gebelikte ilk 3 ay ilişkiye girince düşük olur.

Gebeliğin ilk ayları bebeğin rahme tutunduğu ve vucüdun bebeği kabul ettiği en riskli dönemdir. Ancak sağlıkla başlayan ,gebelik kesesinin ve bebeğin ultrasonografik muayenesinde sorun görünmeyen annede de ağrı,kanama gibi problem olmayan hamilelik sürecinde cinsel ilişki düşük riskini artırmaz. Dokturunuz ilişki yasağı koymadığı sürece önceki cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz.

YANLIŞ: Gebeyken ilişkiye girince bebeğe  sperm ve meni geçişi olur.

Gebelikte rahim ağzında koyu mukus tıkacı oluşur ve rahim içine vaginal salgıların geçişini önler.   Bebek rahmin içersinde ve su kesesi ile koruma altındayken vaginaya dökülen meni sıvısı bebeğe geçemez ya da rahim içersine girip bebeğe zarar veremez. Kondom gibi bariyer yöntem kullanımına gerek yoktur.

 

YANLIŞ: Gebelikte ilişki çok ağrılıdır.

Değişen hormonal düzeylere bağlı olarak vaginanın salgıları ve ph dengesi degişkenlik gösterir.  Artan kan akımı ile vagina daha duyarlı ve dolgun hale gelir. Vaginal sıvı artışı ile enfeksiyonlara yatkınlık oluşur. Tüm bu değişiklikler sonucu gebelik öncesi dönemdeki kadar istekli ve ıslak vagina duvarları olmayabilir bu da ilk giriş esnasında ağrı ile sonuclanabilir. Ancak çiftler bu durumu deneyimleyerek vaginayı uygun hale getirdikten sonra ağrı problemi yaşanmaz.

 

YANLIŞ: Gebeyken orgazm olmak beklenmez.

 Düşünülenin tam aksine gebelikte orgazm olmak daha kolaydır. Artan kan akımı ve yükselen hormon seviyesi ile daha erken ve güçlü orgazm genellikle gebeliğin ikinci trimestrnda beklenir. Orgazm sonrasında ise daha huzurlu ve rahat bir uyku süreci ile annenin dinlenmesine katkı sunar. Bazı kadınlar dişiliği gebe iken keşfettiğini itiraf ederler.

 

YANLIŞ: Orgazm erken doğuma sebeb olur, bebeğe zaralıdır.

 Orgazm vajen ve uterusta meydana gelen bir dizi ardışık kas hareketi ve kalpte ritim bozukluğu olarak tanımlanır. Ancak bu rahimdeki kasılmalar geçicidir ve bebek su kesesi içersinde koruma altında olduğundan bu kasılmaları hissetmez. Aynı zamanda orgazm ile yükselen mutluluk hormonları ile bebek anne karnında mutlu olur.

 

YANLIŞ: Eşim beni bu halimle beğenmez ve arzulamaz o nedenle ilişkiden uzak duruyorum.

Kadınlar annelik duyguları ve temel iç güdüleri arasında seçim yapmak zorunda hissederler ve daha  kutsal gördükleri anneliği seçerler. Değişen vucüt şekli ile birlikte eşlerinin kendilerini begenmediğini düşünüp içlerindeki isteği bastırıp eşlerine de annelik duyguları ile yaklaşırlar. Halbuki erkekler kadının annelik ile taçlandığını ve daha değerlendiğini düşünürler ve istekleri en az eskisi kadar vardır.

 

YANLIŞ: Gebelikte son aylarda cinsel ilişki erken doğum sebebidir.

 Erken doğum için risk faktörü taşımayan, rahim ağzı yetmezliği ya da rahimde kasılmaları olmayan gebelerde doğuma kadar cinsel ilişki güvenlidir. Meniden salgılalan bir takım rahim kasıcı maddeler risk faktörü olmayan gebelerde doğumu başlatamaz.Doktorunuz yasaklama getirmediği sürece önceki sıklıkta ilişki devam edebilir.

 

GEBELİKTE CİNSEL İLİŞKİNİN YASAK OLDUĞU DURUMLAR 

 

 İlk 3 ayda kanama ağrı ile olan düşük tehdidi

 

 Tekrarlayan düşüğü olan hastalar

 

 Daha önce erken doğum nedeniyle rahim ağzına dikiş konulan hastalar

 

 Plasentanın rahim ağzını kapattığı durumlar

 

 Vajinal enfeksiyon durumları

 

 Cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı 

 

Bu durumlar dışında düzenli doktor kontrolunde olan gebelerin cinsel hayatlarını gebelik boyunca kısıtlanmasına gerek yoktur. Ancak tabiki değişen hormon seviyeleri, fiziksel yorgunluk düzeyi, uyku ve bulantı sorunları zaman zaman cinsel istek de azalma ile sonuçlanabilir. Bu süreçte ise eşler arasında iletişimin korunması, sevgi temelli cinsel yaklaşımlarda bulunularak her iki taraf için bu sürecin mutlu ve tatminkar geçirilmesine yardımcı olur.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)