Hamilelikte Kalça Ağrısı

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 26 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Değerli okurlarım, gebelikle kalça ağrısı çok yaygın görülen şikayetler arasında yerini koruyor. Gebelerin yaklaşık %20’sinde görülen kalça ağrıları bel ağrılarından daha rahatsız edici bir hal alabiliyor. Bebeğin rahim içerisinde büyümesiyle birlikte rahim genişledikçe, vücuttaki değişimler fazlalaşıyor ve ister istemez gebelikte bel ağrısı ve gebelikte kalça ağrısı gibi şikayetlerde de artış yaşanabiliyor.

Rahim genişledikçe vücudun ağırlık merkezinin değişmesi ve büyüyen rahimin leğen kemiğini omurgaya bağlayan siyatik sinirler ve eklemler üzerinde baskı oluşturması gebelik sürecinde ağrı sorunlarını yaygınlaştırıyor.

Gebelik süreci bir kadının hayatındaki en heyecanlı dönemlerden biri ancak kendine has şikâyetleri de beraberinde getirebiliyor. Gebelikte kalça ağrısı yaşayan okurlarıma özel hazırladığım bu blog yazımda “Hamilelikte Kalça Ağrısı Ne Zaman Başlar?”, “Gebelikte Kalça Ağrısı Neden Olur?” ve “Hamilelikte Kalça Ağrısı Nasıl Geçer?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını paylaşacağım. Hepinize keyifli okumalar dilerim…


 

Gebelikte Kalça Ağrısı Ne Zaman Başlar?

 

Az önce de belirttiğim gibi tüm gebelerin yaklaşık %20’sinde oluşan kalça ağrısı, gebelik döneminin en sık görülen semptomları arasında yer alır. Bu yaygın şikayet genellikle hamileliğin son dönemlerinde ciddi rahatsızlık yaratabilir. 

Hamilelikte kalça ağrısı bebeğin büyümesine bağlı olarak ilk 6 aylık süreçte başlasa da son 3 aylık süreçte aynı nedenle yoğunlaşır. Kalça ağrısı bebeğin rahimde yatma eğiliminde olduğu tarafta daha güçlü bir şekilde hissedilir. 

 

Hamilelikte Kalça Ağrısı Neden Olur?

 

Gebelik sürecinde kadın bedeninde çok ciddi değişimler meydana gelir. Bu değişimler yalnızca fiziksel anlamda meydana gelmez, hormon salınımlarında da belirgin farklılıklar yaşanır. Hamilelik esnasında vücut doğuma hazırlanırken vücudun bağ dokusunun rahatlatılmasını sağlayan Relaksin, Progesteron ve Östrojen hormonlarının salınımı artar. Hormon seviyeleri artınca da eklemler gevşeyerek hem kalçada hem bel bölgesinde hem de bacaklarda hissedilen ağrıyı şiddetlendirebilir. 

 

Kalça ağrısının bir diğer nedeni olarak bebeğin büyüyüp rahimin genişlemesi sonucu siyatik sinire yapılan baskının artması ön plana çıkıyor. Rahim büyüdükçe siyatik sinirlere baskısı artıyor; kalçalarda, bacaklarda, bel bölgesinde ve uyluk bölgesinde ağrı, uyuşma veya karıncalanma hissi yaşanabiliyor. Doğum sürecine yaklaşıldığında bebeğin rahimdeki pozisyonu değişmeye başladığından gebelerin yaşadıkları ağrılar hafifleyebiliyor. 


 

Gebeliğin ikinci 3 aylık periyodunda kalça ağrısı oluşumuna neden olan bir diğer neden de yuvarlak ligament ağrısıdır. Yuvarlak ligamentlerin neden olduğu ağrılar karın, kalça ve kasık bölgesinde keskin bir şekilde hissedilebilir. Anne adayı hızlı hareket ettiğinde veya pozisyon değişimi yaparken bu ağrılar yoğunlaşabilir. Yuvarlak bağlar ya da yuvarlak ligamentler gebelik sürecinde gerilerek rahimi desteklerler. Rahmin ön kısmını kasıklarla birleştiren bağlar normalde oldukça yavaş bir şekilde kasılır ve gevşerler. Ancak bu hareket mekanizması hızlı bir şekilde ayağa kalma, gülme ve hatta öksürme eylemleri sırasında hızlanarak gebelerde kalça ağrısına neden olabilir. 

 

Gördüğünüz gibi değerli okurlarım, gebelikte kalça ağrısı şikayetine neden olan farklı faktörlerden bahsedebiliriz. Bazı gebelerde kalça ağrıları şiddeti hafif bir düzeyde seyrederken bazı hastalarda ağrının şiddeti gebelerin günlük hayatını etkisi altına alabilir. Saydığım tüm bu faktörlere ek olarak anne adaylarının D vitamini eksikliği yaşaması, egzersiz yapmaması, çok kilo alması, ağır fiziksel aktivitelerde bulunması veya uzun süre hareketsiz kalıp sabit bir yerde oturması da hamilelikte kalça kemiği ağrısı oluşumunu tetikleyebilir. 


 

Önemli: Gebelik sürecinde yaşanan kalça ağrısı şikayeti ihmal edilmemelidir. Özellikle ağrı şiddeti çok fazlaysa ve gebelerde hareket kısıtlılığına yol açıyorsa mutlaka takip edilmelidir. Zamanında önlem alınmadığı takdirde kalça eklem kırığı, geçici kemik erimesi ve dejenerasyon gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Üstelik kalça ağrısı yürüyüş gibi gebelik döneminde önerilen çok önemli egzersizlerin yapılamamasına yol açarak hem annenin hem de bebeğin sağlığına etki edebilir. 

 

Önemli: Gebeliğin 37. haftasından önce kalça ağrılarına pelvik bölge ağrısı ya da pelvik bölgede baskı gibi semptomlar eşlik ediyorsa tıbbi destek alınması gerekebilir. Bu şikayetler erken doğum habercisi olabilir.

 

Hamilelikte Kalça Ağrısı Nasıl Geçer?

 

Akut gelişen kalça ağrısı şikayetleri için hamilelik sürecinde olan kişilerin kısa süreli istirahat etmeleri ağrılarının hafifletilmesini sağlayabilir. 

 

Gebelik döneminden önce kadınlarda kilo fazlası varsa ya da gebelik sürecinde aşırı kilo alımı söz konusuysa ağrılar tetiklenebileceği için gebelerin uzmanlar kontrolünde kilo vermeleri ağrılarının azaltılması adına önerilebilir. 

 

Kalça ağrısı nedenleri belirlendikten sonra bölgeye sıcak uygulama yapılabilir veya fizik tedavi uygulanması önerilebilir. 

 

Gebeler yaşadıkları kalça ağrıları nedeniyle yürümekte ve hareket etmekte zorlanıyorlarsa bu gibi bir durumda yürüteç desteği gerekli olabilir. 

 

Ağrıların şiddetine göre ilaç tedavisine ya da enjeksiyon uygulamalarına da başvurulabilmektedir. 

 

Önemli: Değerli okurlarım gebelikte yaşanan kalça ağrıları birçok kez maalesef önemsenmemektedir. Ancak uzun süren ve yaşam kalitesini azaltan tüm şikayetler için tedbir alınması gereklidir. Hem ağrıların kaynağının belirlenmesi hem de gebelerin yaşam kalitesinin arttırılıp sağlıklarının korunması için uzmanlar tarafından gerekli görülen tedavilere uyum sağlanmalıdır. 

 

Gebelikte kalça ağrısının hafifletilmesinde en etkili yöntemlerden bir tanesi de egzersiz yapılmasıdır. Ancak yapılacak egzersizlerin her zamanki gibi uzmanların yönlendirmesi ile en doğru şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Egzersiz programları belirlenirken gebenin genel sağlık durumu, gebeliğin hangi süreçte olduğu, yaşanan şikayetlerin şiddeti ve nedenleri göz önünde bulundurulmalıdır. Egzersizlerin uzman eşliğinde yapılması doğru olacaktır.


 

Gebelikte kalça ağrısına iyi gelen egzersizlerle ilgili birkaç hatırlatma yapmak istiyorum;

 

  • Hem sırt bölgesindeki hem de karın bölgesindeki kasları güçlendirmeye yönelik egzersizler kalça ağrısına iyi gelebilir. Rahatlama imkanı sunan egzersizler sonrasında sıcak bir banyo yapmak ve ağrılı bölgeye sıcak kompres kuymak şikayetleri hafifletebilir. Ancak ağrının hangi nedenle meydana geldiği; akut mu kronik bir seyir mi izlediği gibi önemli detaylar değerlendirilmeden bölgeye sıcak ya da soğuk kompres uygulanmamasında fayda vardır. Ağrının enflamasyon kaynaklı oluşup oluşmadığının tedavi seçeneklerini farklılaştırabileceğinin unutulmaması gerekir. 

 

  • Hamilelikte kalça ağrısına iyi gelen egzersizler ilaç tedavisi ve hatta fizik tedavi kadar olumlu sonuçlar meydana getirebilir. Gözetim eşliğinde yapılan egzersizlerle gebelerin çektiği ağrılardan kurtulmaları ve daha sağlıklı bir gebelik geçirmeleri sağlanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)