Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 11 Sağlıklı Besin

1- Yoğurt: İçeriğindeki mükemmel kalsiyum, fosfor oranı ile vazgeçilmez bir besindir yoğurt. Hem annenin bebeği ile paylaştığı mineral depolarını doldururken hem de bebeğin kemik ve diş sağlığı için son derece önemli bir rol oynuyor. Annenin enerji ihtiyacına göre günde 2 veya 3 bardak mutlaka yoğurt tüketmesi gerekiyor.

2- Yumurta: Yumurta en kaliteli protein kaynaklarından biridir. İçeriğindeki zengin A, C ve E vitamini; iyot, fosfor ve çinko gibi mineralleriyle gebelikte günde 1 adet tüketilmesi gereken en önemli besinlerden. Ancak tam pişmiş olması önemli.

3- Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi annenin daha enerjik hissetmesini sağlarken bebeğin ise beyin gelişimine katkıda bulunur. Emziren annelerde de sütün kalitesine destek çıkan en değerli besindir ve süt miktarınızı arttırır. Bitkisel protein ve posadan zengin olan yulaf ezmesi sindirim sistemini düzenler. Bebeğini sakin sakin emzirmek ve güzel bir uyku çekmek isteyen anneler de, akşam yemeğinden sonra yoğurt ile tüketebilirler.

4- Süt ve ayran: Gebeliği rahat geçirmenin ve anne sütünü arttırmanın ilk yolu sıvı tüketimini arttırmaktır. Bu sıvıların başında da önemli protein kaynağı olan ve kalsiyumdan zengin süt ve ayran gelir. Sütü yağsız, ayranı ise yağsız ve tuzsuz tercih etmelisiniz. 

5- Ton balığı: Ton balığı ve somon, omega-3 ve proteinden zengin besin kaynaklarıdır. Bebeğinizin beyin gelişimini desteklerken sizin stres yönetiminize destek çıkar. 

6- Karabuğday: Karabuğday/buğday düşük glisemik indeks değerine ve yüksek posa oranına sahiptir. Bu demek oluyor ki; kan şekeri kontrolü sağlar ve sindirim sistemi fonksiyonlarını dengeler. Karabuğdayı sebze yemeklerinde, salatalarınızda veya pilav olarak tüketebilirsiniz. Buğdayı ise süt ile pişirip içine 1 tatlı kaşığı bal koyarak tatlı ihtiyacınızı da giderebilirsiniz. 

7- Yağlı tohumlar: Bebeğin sinirsel gelişimi ve emziklik dönemi için fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar önerilir. Bunlar; zengin yağ asidi, vitamin ve mineral bileşimi ile ön plana çıkıyor. Annenin beslenmesinde yağ asidi bileşimine önem vermesi sütün daha kaliteli salgılanmasına da destek oluyor.

8- Ispanak, pazı, dereotu: Çiğ veya az pişmiş olarak tercih edilen ıspanak, pazı ve dereotu hem anne hem de bebek için gerekli olan demir, kalsiyum ve folik asit içerirler. Yemeklerin içinde de mutlaka kullanmak gerekir. 

9- Rezene: Rezenenin sütü arttırdığını hepimiz biliyoruz. Östrojen ve prolaktin hormonlarının üretimini arttırarak hem bebek hem anneyi rahatlatıcı etkisi mevcuttur.  

10- Sarımsak, soğan: Anne sütü arttıran en iyi besinler arasında yer alırlar. Süt üretimine yardımcı bileşikler vardır. Yemeklerinizde ve salatalarınızda bol bol kullanın. Ayrıca gebelerde bağışıklık sistemi güçlendirici etkisi de mevcuttur.

11- Su ve maden suyu: Gebelikte susuz kalmak rahim kasılmalarını arttıracağı gibi anne de özelliklede yaz aylarında ise ciddi hipotansif ataklara sebep olacaktır. Hem gebeler hem de emzirme döneminde olan anneler, sütünü arttırmak için 2,5-3 litre su içmelidir. Emzirirken terleyerek kaybettiğiniz elektrolitlerinizi ise günde 1 tane maden suyu ile tamamlayabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Kadiroğulları Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)