Hamilelikte Yaz Tatili ve Denize Girmek

Ülkemizde maalesef ki gebelik halen bir hastalık olarak algılanmakta! Bu sebeple çoğu anne adayı kendini doğal yaşamdan kısıtlayabiliyor. Hamilelik hastalık değil, doğal bir süreçtir. Tatile gitmek, havuza ve denize girmek ve yüzmek bu doğal sürecin bir parçasıdır. Annenin psikolojisi ve sağlıklı gebelik için annenin de tatile gitmeye, denize girmeye ve güneşlenmeye ihtiyacı vardır.

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ile birlikte anne adayının sıvı tüketimine ve hijyenine özellikle önem vermesi gerekmektedir. Tatil yolculuğu, deniz veya havuzda önemli olan, sıvı kaybı ve hijyeni dengelemektir. Gebelikte sıvı azalması rahim kasılmalarını arttıracağından erken doğuma da yol açabilir. Bu nedenle hem yolculukta hem de deniz ve havuza girmeden önce ve sonrasında sıvı alımına çok dikkat etmek gerekir.

Anne adaylarının en çok sorduğu sorular; “Denize ya da havuza girebilir miyim? Kulaç atabilir miyim? Bronzlaşabilir miyim? Nasıl bir güneş koruyucu kullanmalıyım?..”

Gebelikte en çok tavsiye ettiğimiz egzersizlerden biri yer çekimi etkisini ortadan kaldırdığı ve karnınızı daha da rahatlattığı için yüzmedir. Gebelikte artan sırt ve bel ağrılarına özellikle iyi gelmektedir. Yüzmek için öncelikli tercihimiz denizdir. Artık havuzlarda da çeşitli sistemlerin gelişmesi ve hijyen daha ön planda olması sebebiyle anne adaylarına uygun olabilmektedir.

Önemli olan yüzdükten sonra, hemen duş almak ve kuru mayo giymektir. Özellikle de havuzlardaki klor, vajen PH’ını bozabildiğinden enfeksiyonlara yatkınlık yapabilir. Sudan çıkar çıkmaz alınacak duş ve kuru mayo bunun önüne geçecektir. Yine dikkat edilmesi gereken bir nokta; ne kadar iyi yüzücü olursanız olun tek başınıza yüzmemelisiniz. Özellikle açılmayı seviyorsanız mutlaka yanınızda birisi olsun. Sığ yerlerde yüzmeye dikkat edin. Gebelikle birlikte artan kramplar sizi denizde yakalayabilir bu durum sizi tehlikeye sokabilir.

Yüzme gebelikte olumlu etkileri nedeniyle uzmanlar tarafından kışın bile önerilmektedir. Tabii ki bildiğiniz ve güvendiğiniz havuzlarda. Bu sebeple yüzmekten kaçınmayın! Özellikle biz kadınlar güneşlenmeye ve bronz tene oldukça meraklıyız. Ancak gebelikte artan ve değişen hormon dengeniz ile birlikte güneşlenmek kalıcı cilt lekelerine sebep olabilir. D vitamini sentezi için güneşlenmek iyi olabilirken lekelerin kalıcı olması için sıkıntı yaratabilir. Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalıyız. Sabah 10’dan önce ya da öğleden sonra 4’ten itibaren çıkılmalıdır. Zaten D vitamini sentezi için saatlerce güneşlenmek gerekli değildir, günde 10 dakika güneş görmek bile yeterlidir. Bu sebeple bronzlaşma amaçlı güneşlenmeyi önermiyoruz.

Güneş koruyucu olarak en az 30 faktör koruyucu içeren ve içeriğinde kortizon gibi ek maddeler içermeyen kremler tercih edebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Kadiroğulları Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)