Hamileyken Tüketilmemesi Gereken Yiyecek ve İçecekler

Yazar Şeyma Solak BıçaklarDiyetisyen • 3 Aralık 2021 • Yorumlar:

Hamilelik döneminde bebeğin sağlığı düşünülerek beslenmeye ekstra özen gösterilir. Anne adayları günlük beslenmesinde sebzeler, meyveler, yumurta, balık, süt gibi birçok gıdaya yer vermesi gerektiğini bilir. Peki yer verilmemesi gereken, sınırlı tüketmek gereken gıdaları veya tüketirken dikkat etmek gereken şartları biliyor muyuz? İşte şimdi size bu konulardan oluşan bir liste vereceğim. Hamilelikte tüketilmemesi veya sınırlandırılması gerekenler:

  • Alkol: Hamilelik süresince alkolden tamamen uzak durulmalıdır. Alkol tüketimi düşük ve ölü doğuma neden olur. Ayrıca burada sigaradan da uzak durmak gerektiğini de belirtmek istiyorum.

  • Pastörize edilmemiş süt ve ürünleri: Pastörize edilmemiş süt ve bunlarla yapılan gıdalardan listeria bakterisi bulaşıp enfeksiyon oluşturabilir ve bu enfeksiyon da gebelikte düşük, yeni doğan enfeksiyonu, erken doğum ve bebeğin anne karnında ölme riskini arttırır. Pastörizasyon işlemi bu bakteriyi yok eder. Bu nedenle pastörize süt tercih edilmelidir. Çiğ sütten üretilen peynir, yoğurt gibi gıdalar da tüketilmemelidir.

  • Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve deniz ürünleri: Pastörize edilmemiş sütlerde olan listeria riski çiğ veya iyi pişmemiş et ürünlerinde de vardır. Çiğ et ürünlerinde yine gebelikte bebeğin hayatını tehlikeye sokan ve doğum anomalilerine neden olabilen toksoplazma enfeksiyonu riski de vardır. Bu süreçte et ürünlerini içinde pembelik kalmayacak şekilde iyice pişirerek tüketmek gerekmektedir.

 

  • Çiğ ve az pişmiş yumurta: Çiğ yumurtada salmonella riski bulunmaktadır. Bu bulaş riskine karşı yumurta iyice pişirilerek tüketilmelidir. Ayrıca çiğ yumurta kullanılarak yapılan mayonez, tatlı da tüketilmemelidir.

 

  • Sucuk, salam, sosis vb. işlem görmüş et ürünleri:  Üretimde işlem görme oranı arttıkça mikrop bulaşma oranı artar. Bu gıdalar aynı zamanda yüksek sodyum içeriklerinden dolayı gebelikte şişkinliğe yol açar. 

 

  • Ağır metal içeren deniz ürünleri: Ağır metaller bebeğin sinir sistemine zarar verir. Bazı balık ve deniz ürünleri bu nedenle tercih edilmemelidir. Yüksek miktarda ağır metal içeren balıklar ise uskumru, kılıç balığı, köpek balığı ve kiremit balığıdır. İyi bir omega 3 ve protein kaynağı olmasına rağmen balığı gebelik sürecinde haftada 2 ile sınırlamak uygun olacaktır.

 

  • Kafein içeren gıdalar: Hamilelik döneminde kafein tamamen yasak değildir ancak mutlaka sınırlandırılmalıdır. Aşırı kafein alımı bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle kahve içimini günde 1-2 fincan ile sınırlamak doğru olacaktır. Ayrıca çay, çikolata, kakao gibi ürünlerin de kafein içerdiği unutulmamalıdır.

 

  • Bazı bitki çayları: Bitki çayları kafein içermediğinden dolayı hamilelik döneminde sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak her bitkinin hamilelikte etkisi tam bilinmemektedir ve bazılarının da gebelikte tüketilmesi bazı problemlere sebep olmaktadır. Adaçayı, sinemeki, fesleğen, ahududu, zencefil, keten tohumu gibi çaylar düşük, erken doğum, gebede kanama ve rahim kasılmasının artması gibi sonuçlara sebep olabilir. Ihlamur, papatya, rezene, kuşburnu hamilelik döneminde içilebilir. Hamilelik süresi boyunca doktordan onay almadan herhangi bir bitki çayı tüketilmemelidir. 

 

  • Yıkanmamış meyve ve sebze: Yine bulaş riskinden dolayı meyve ve sebzeler iyice yıkandıktan sonra yenilmelidir.

 

  • Yüksek miktarda ciğer:  Hamilelikte bazen belli miktarlarda, iyi bir demir de kaynağı olan ciğer iyice pişirilmiş olarak tüketilebilir. Ancak ciğer aynı zamanda yüksek miktarda A vitamini de içerir. A vitaminin fazlasının toksik etkisi vardır, zehirlenmelere ve doğum anomalilerine sebep olabilir. Bu nedenle sınırlandırılmalıdır. 

 

  • Asitli içecekler, kutu meyve suları, uzun ömürlü konserve, abur cubur ve diğer hazır gıdalar: İçerisinde katkı maddesi bulunan, yüksek oranda şeker, yağ içeren her türlü hazır gıdadan uzak durmak gerekiyor.

 

  • Bol şeker, basit karbonhidrat içeren ürünler ve kızartmalar: Pasta, kek, börek, şerbetli tatlı, kızartma vb. ürünler yüksek kalori içermesine rağmen anneye de bebeğe de fayda sağlamamaktadır. Ancak bu bol kaloriyle gelen kilo her ikisinin de sağlığını tehlikeye atmaktadır. 

 

  • Aşırı tuzlu yiyecekler: Turşu, bazı peynir ve zeytinler, cipsler, bazı sos ve hazır gıdalar yüksek oradan tuz içermektedir. Bu da ödeme neden olur.

Listemiz genel olarak bu şekilde. Hamilelik sürecinde ve sonrasındaki loğusa döneminde ağzınıza aldığınız her gıdanın bebeğinize de ulaştığını unutmadan hareket etmelisin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)