Hangi Burun Hangi Yüze Yakışır?

Burun estetiği yaptırmadan önce hangi burun şeklinin yüzde daha iyi duracağına karar vermek gerekir. Estetik cerrahide burun estetiğinin önemli bir tarafı da doğal görünen burundur.

Bunun yanı sıra burnun kendi içinde ve yüz ile uyumlu olması gereklidir. Mesela uzun yüzlü bir kişide kısa burun, burun ne kadar güzel ve doğal olsa da doğal güzelliği yakalayamayacaktır. Elmacık kemikleri belirgin bir kişide dar bir burun hoş durmaz. Aynı şekilde dar çene yapısına sahip kişide ucu geniş yuvarlak hatlı bir burun uygun olmaz. Burun estetiği planlarken yüz analizi çok önemlidir. Yüzün simetrisi, oranları, yüz ve burnun cilt yapısı incelenir. İdeal bir burun yoktur, ancak bir yüze en uygun olan bir burun şekli vardır. Yüz analizini yaparken altın oran kavramını bilmek gerekir.

Evrende görebileceğimiz tüm nesne ve varlıkların parçaları arasında bir uyumun olduğunu ve binlerce yıldır hiç değişmediği saptandığı için Yaratıcı‘nın matematik sistemi olarak bilinen bağıntıya “altın oran” denilmektedir.

Yüz estetiğinde bu oran, yüzün belirli kısımlarının birbirine oranlarıdır.Mesela burun sırtının burun yüksekliğine oranı, altın orana göre planlanırsa daha doğal ve uyumlu bir burun görüntüsü elde edilir. Bunun gibi burun taban genişliğinin, her iki göz mesafesini geçmemesi yüzde uyumu yakalamak açısından önemlidir.Alın-burun-çene üçgenindeki bölgenin yaklaşık 1/3 oranında birbirine yakın dengede olmasına dikkat edilir.Kulak ile burun, aynı paralel eksende ve yaklaşık uzunlukları birbirine yakın olmalı. Aynı şekilde; burnun eni, iki burun kanadı arasındaki mesafeden fazla olmamalı, burun sırtı, kaş kavisi ile uyum içinde paralel olmalıdır. Bu oranları sağlamak için burun küçültülebilir, büyütülebilir, ucu kaldırılıp indirilebilir veya burun uzatılıp kısaltılabilir.

Altın oran ve diğer birçok estetik kriterler yardımıyla yüz yapılarıyla oran olarak uyumlu olan ve ameliyat olduğu belli olmayan doğal burunlar yapmak mümkün olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tuğba Sodalı Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)