Hangi Özellikleriniz Sizi Depresyona Yatkın Hale Getirir?

Yazar Emine Özbay • 22 Nisan 2023 • Yorumlar:

Olduğunuz kişi ile olmak istediğiniz kişi arasında orantısızlık olması. İçinde bulunduğunuz durum gerçeklikten çok uzaksa ve olmak istediğiniz kişiye dair standartlarınız yüksekse, bu standartlara ulaşamamak güçsüzlük, yalnızlık, umutsuzluk hissettireceği için sizi depresyona yatkın hale getirebilir.

Hissettiğiniz duyguların yansıtılmasının arkadaş kaybına veya aile üyeleri tarafından reddedilmeye yol açacağının düşünülmesi. Özellikle öfke ve nefret gibi güçlü ve yıkıcı olabilecek duyguları ifade etmenin doğru yolunu bilmiyorsanız, bu duyguların ‘içe atılması’ ile sonuçlanır. Ve ifade edilmeyen bu duygular sizi depresyona yatkın hale getirebilir.

Etrafınızdaki insanların beklentilerinin çok yüksek olduğunun düşünülmesi. Kendinizde bu beklentileri karşılayacak gücü bulamamanız zayıflık ve çaresizlik duygularını geliştireceği için sizi depresyona yatkın hale getirebilir.

Özdeşim kuracağınız hiç kimsenin olmayışı. Destek alacağınız, onunla gurur duyacağınız, idealize ettiğiniz, ‘alo’ dediğinizde yardımınıza koşacak kimsenin olmadığı düşüncesi kişilik gelişiminizi olumsuz etkiler ve sizi depresyona yatkın hale getirebilir.

Mutlu anlarda sürekli sizi suçlayan insanlarla birlikte olunması. ‘Annen burada üzgünken sen nasıl mutlu olabiliyorsun?’ şeklinde söylemlerde bulunan insanlarla bir arada olmak sizi kısıtlayıp suçlu hissettireceği için depresyona yatkın hale getirebilir.

Yaşanan travmatik olaylar karşısında beklenen desteğin bulunamaması. Anne-baba ayrılığı, deprem, taciz, zorbalık, aldatılma vb durumlar karşısında yeterli desteği bulamayışınız veya yanlış başetme mekanizması kullanmanız sizi depresyona yatkın hale getirebilir.

Sürekli kötüyü düşünmeye eğilimli olmanız. Telefonu açmadığında işi olabileceğini düşünmek yerine size küstüğünü düşünmek (geçerli bir sebep yokken), önceki sınavın kötü geçmesinden pay biçerek bu sınavın da kötü geçeceğine inanmak, kaza geçirdiğinizde üzerinizde olan gömleği tekrar giydiğinizde kötü şeyler yaşanacağına inanmanız gibi sürekli olumsuza eğilimli olmak sizi depresyona yatkın hale getirebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)