Haşere ve Böcek Isırmalarına Karşı Korunma

Yazar Hüseyin Aktürk • 22 Haziran 2023 • Yorumlar:

Sivrisinekler, keneler, pireler ve sinekler gibi böcekler Kırım-Kongo Kanamalı Kteşi (KKKA), sıtma, sarı humma, Zika, ve Lyme gibi hastalıkları bulaştırabiliyor. Sarıhumma ve sıtma gibi böcek ısırıklarının neden olduğu bazı hastalıklar aşı veya ilaçla önlenebilir; ancak, KKKA, Zika ve Lyme gibi çoğu hastalığın henüz aşısı yok.

Böcek Isırıklarını Önlemek İçin tescilli bir böcek kovucu (repellent) kullanın.

Tescilli böcek kovucuların hamile ve emziren kadınlar için bile güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca güneş koruyucu kullanıyorsanız, güneş koruyucudan sonra daima böcek kovucu uygulayın.

Çocuğunuza kollarını ve bacaklarını kapatan giysiler giydirin.

Pusetleri ve bebek taşıyıcılarını cibinlik ile örtün.

Çocuğunuzda böcek kovucu kullanırken:

  • Her zaman etiket talimatlarını izleyin.
  • Limon okaliptüs yağı (OLE) veya para-mentan-diol (PMD) içeren ürünleri 3 yaşından küçük çocuklarda kullanmayın.
  • Çocuğun ellerine, gözlerine, ağzına, kesiklerine veya tahriş olmuş cildine böcek kovucu uygulamayın.
  • Böcek kovucuyu ellerinize püskürtün ve ardından çocuğun yüzüne uygulayın.
  • Ayrıca güneş koruyucu kullanıyorsanız, güneş koruyucudan sonra böcek kovucu uygulayın.

Giysi ve eşyalara (botlar, pantolonlar, çoraplar ve çadırlar gibi) haşerelerin yaklaşmasını önlemek için %0,5 permetrin kullanımı diğer pratik bir çözüm.

Kene ısırıklarını önlemek veya tutunan keneyi hızlı bir şekilde bulmak için atabileceğiniz ek adımlar;

Keneleri nerede bulunurlar; Keneler çimenli, çalılık veya ağaçlık alanlarda ve hatta hayvanlarda yaşar. Köpeğinizi gezdirmek, kamp yapmak, bahçe işleri yapmak veya avlanmak için dışarıda vakit geçirmek sizi kenelerle yakın temasa sokabilir. Birçok insan kendi bahçesinde veya mahallesinde kene alır.

Giysi ve teçhizata %0,5 permetrin içeren ürünler uygulayın. Permetrin, botları, giysileri ve kamp malzemeleri için kullanılabilir ve birkaç yıkamadan sonra koruyucu kalır. Alternatif olarak, permetrin uygulanmış giysi ve teçhizat satın alabilirsiniz.

DEET, picaridin, IR3535, Limon Okaliptüs Yağı (OLE), para-mentan-diol (PMD) veya 2-undekanon içeren Çevre Koruma Ajansı (EPA) tescilli böcek kovucuları kullanın. EPA’nın yararlı arama aracı, ihtiyaçlarınıza en uygun ürünü bulmanıza yardımcı olabilir.

Her zaman ürün talimatlarını izleyin. OLE (Limon Okaliptüs Yağı) veya PMD (para-mentan-diol) içeren ürünleri 3 yaşından küçük çocuklarda kullanmayın.

  • Kenelerle Temastan Kaçının
  • Yüksek ot ve yaprak çöpü bulunan ağaçlık ve çalılık alanlardan kaçının.
  • Parkurların ortasında yürüyün.
  • Keneleri Bul ve Kaldır

Giysilerinizi keneler için kontrol edin. Keneler eve giysilerle taşınabilir. Bulunan tüm keneler temizlenmelidir. İçeri girdikten sonra kuru giysilerdeki keneleri öldürmek için çamaşırları yüksek ısıda 10 dakika boyunca kurutucuda kurutun. Giysiler nemliyse ek süre gerekebilir.

Giysilerin önce yıkanması gerekiyorsa, sıcak su önerilir. Soğuk ve orta sıcaklıktaki su keneleri öldürmez.

Eşyaları ve evcil hayvanlardaki keneleri araştırıp temizleyin. Keneler, giysiler ve evcil hayvanlar üzerinde eve girebilir, daha sonra bir kişiye yapışabilir, bu nedenle evcil hayvanları, paltoları ve sırt çantalarını dikkatlice temizleyin.

Dışarı çıkıp içeri girdikten sonra iki saat içinde duş almanın kene kaynaklı hastalıklara yakalanma riskinizi azalttığı gösterilmiştir. Duş, bağlanmamış kenelerin yıkanmasına yardımcı olabilir ve kene kontrolü yapmak için iyi bir fırsattır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Aktürk Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hüseyin Aktürk

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al