Haşimato Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Haşimoto hastalığı oldukça sık görülen otoimmun bir tiroit hastalığıdır. Hastalarda TSH yüksekliği ve ultrasonografik olarak tiroit bezinde hasarla seyreden kronik yani hayat boyu devam eden bir hastalıktır. TSH, Anti-TPO ve Anti-Tg denilen denilen antikorlara bakılarak tanı konulur. 

Haşimoto hastalığının tedavisinde tiroit hormonu ömür boyu kullanılması gerekmektedir. Hastalık tedavisinde ilaç kullanırken bazı beslenme kurallarına dikkat etmek gerekmektedir.

Öncelikli olarak ilaç kullanırken, aldığı ilaçları sabah aç karnına alınmalıdır. Tiroit ilacı kahvaltıdan en az 45 dakika önce alınmalıdır. Tiroit ilacı ile birlikte vitaminler, demir ilaçları kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller alınmamalıdır. Mide rahatsızlığı sebebi ile antiasit veya mide ilacı kullanan hastalar bu ilaçları tiroit ilaçları ile birlikte almamaları gerekir. Tiroid ilacının doz ayarlanmasında bu tedbirler çok önemlidir.

Haşimato hastalarının beslenmesinde birçok önemi noktaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi iyot alımıdır. Ülkemiz iyot açısından maalesef çok eksiklik yaşanan bir bölgededir. Toplumumuzun yüzde 10’undan fazlasında iyot eksikliği vardır. İyot tiroit hormonu sentezlenmesi için gereklidir. O yüzden yeterli iyot alınması çok önemlidir. Fazla iyot alınması tiroit oto antikorlarında artışa yol açabilir. O yüzden idrarda iyot seviyesine bakarak yeterli olup olmadığına karar verilmelidir.

Selenyum tiroit bezinin hormon sentezinde yer alan önemli minerallerden biridir. Sağlıklı beslenenlerde eksikliği görülmez. Selenyum balık ve diğer deniz ürünleri, susam, tahin, ceviz, hindi, mercimek, mantar ve yumurtada bol miktarda bulunur. Bu tür gıdaları yeterli tüketenlerde selenyum eksikliği olmaz. Bazı çalışmalarda özellikle Anti-TPO yüksekliği olan kişilerde selenyum alınması antikor titrelerini azaltabileceği göstermiştir. Özellikle gebeli sorunu yaşayan, TSH değeri normal olmasına rağmen yüksek antikor titresi olanlarda selenyum alınması antikorları azalttığı ile ilgili yayınlar mevcuttur.

Haşimoto hastalarında B12 eksikliği çok sık görülmektedir. Bunun sebebi B12 vitaminin emilimi için intrinsik faktör denilen bir hormonun mideden salınması gerekmektedir. Haşimato hastalarının bir kısmında intrinsik faktör salınımı bozulmuş olabilir. Bu durumda B12 eksikliği ve bunun belirtileri görülebilir. Bu durum tespit edilirse B12 den zengin gıdaların alınması çok önemlidir. Yeterli olmadığı durumlarda kalçadan enjeksiyon yada dil altı spreyleri şeklinde vitamin B12 alınmalıdır.

Haşimoto hastalığı olan kişilerde birçok farklı otoimmün hastalıklarda görülebilmektedir. Bunlardan birisi de çölyak hastalığıdır.  Eğer Haşimotoya çölyak hastalığı eşlik ediyorsa gluten içeren unlu mamullerden kaçınılması önerilmektedir.

Sonuç olarak Haşimato hastalığı olan kişiler, iyot, selenyum, Vitamin B12 açısından yeterli beslenmeliler. Özellikle metabolizmanın yavaşladığı düşünülürse kilo almamak için gluten içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yusuf Aydın Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)