Hastalıklar

Yazar Cihat SayımPsikolog • 14 Ocak 2020 • Yorumlar:

Her insan çeşitli türlerde ve derecelerde hayatının bir kısmında muhakkak bazı hastalıklara yakalanır. Bu, yaşamın vazgeçilmez bir yönüdür. Hastalıkların oluşumunda bir çok etken yer alabilir. Fiziksel hastalıkların oluşmasında genetik ve çevresel faktörlerin etkilerinin yanında büyük bir faktör olarak da psikolojik durumlar bulunur. Vücutta meydana gelen bu rahatsızlıkların azımsanmayacak derecede oranını psikolojik sebepler belirler. Psikolojik temellerle oluşmuş fiziksel hastalıklara ‘psikosomatik rahatsızlıklar' denir.

Hastalıkların temelinde çocukluk döneminden itibaren vücutta biriktirilmiş ve ifade edilememis duygular bulunmaktadır. İfade edilmemiş ve devamlı enerjisi birikerek büyümüş olan duyguların sağlıklı bir şekilde dışarı atılamamasının vücuda somatik rahatsızlıklar olarak geri döndüğü düşünülmektedir.
Yani duygu boşalımı ve ifade ile dışarı atılamayan kötü enerji (kötü duygu) vücuda sirayet ederek boşalım sağlamaktadır.
Örneğin; • mesane enfeksiyonları= öfkeyi
• kanser= kişiyi yiyip bitiren bir durumu ve ölüm isteğini • kolesterol= tıkanmış olan bir mutluluğu
• boğaz hastalıkları= bir şeyi ifade etmeyi istememeyi
• kalp hastalıkları= uzun süreli yası,
• bel ağrıları= hayatta desteksiz olduğunu hissetmeyi veya desteğin kaybından korkmayı,
ve diğer bir çok rahatsızlık (migren, baş ağrısı, eklem ağrıları, alerji, romatizma, astım) farklı duyguları temsil etmektedir.
Bunun yanında kişi etrafından yeterli sevgiyi, değeri ve ilgiyi alamadığında hasta olabilmekte ve hasta olduğunda çevresinden ilgi ve destek aldıkça kendini bu şekilde iyi hissetmektedir. Bu döngü  psikolojik yapısına işlemekte ve kişi sadece hastalandığında değerli biri olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle değersizlik duygusu geldiğinde bu duyguya karşı savunma olarak hasta olmaktadır.
Ayrıca kişiler sorumluluklardan kaçmak icin de 'hasta' olabilmektedir. Kendilik aktivasyonunu harekete geçirmesi gerektiğinde (işyerinde zorlayıcı bir görev, okul ödevi olarak verilen bir projeye başlarken vb.) bilinçaltı kişiyi hasta etmekte ve kişiyi sorumluluğun getirdiği kötü duygulara karşı korumaya almaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)