Hayal Kırıklığıyla Başa Çıkabilmek

Yazar Burak ToprakPsikiyatrist • 4 Ekim 2019 • Yorumlar:

Hayal kırıklığıyla başa çıkabilmek en zor duygu durumlarından biridir, üstelik aldatıcıdır da. Çünkü hemen hemen her gün hayal kırıklığı yaşatabilecek yeni durumlarla karşı karşıya kalmak söz konusu olabiliyor.

Bazen hayal kırıklığı bir anda gelir ya da bazen gerçek anlamda son derece büyük ve yaşam tarzını değiştirmeye yönelik olarak kabul edilir. Ancak aynı zamanda küçük, can sıkıcı ve öfkelenmeye neden olabilecek şeyler de hayal kırıklığına neden olabilir.

Beyin, hayal kırıklığı ile başa çıkma konusunda zorluk çeker. Bunun en büyük nedenleri ise bireyin yaşadığı hayal kırıklığının sadece kendi üzerindeki değişiklikleri değil aynı zamanda içerisinde yer aldığı sosyal çevrenin ona karşı olan görüşlerini ne şekilde değiştirdiğidir.

NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Hayal kırıklığı ile başa çıkmanın ilk adımı yaşanılan durumu kabullenme ve bunu normalleştirmedir. Hayal kırıklığına neden olan durum başkalarında başına gelebilir. Herkes hayatında hayal kırıklığı yaşar ve bunların bazıları içinde bulunulan durumdan daha büyük ya da daha küçük olabilir.

Ayrıca durumu yeni bir bakış açısıyla değerlendirmekte hayal kırıklığı ile başa çıkmanın önemli yöntemlerinden birisidir. Bu noktada yapılması gereken kişinin hayal kırıklığına sebep olan durumu farklı bir açıyla ele alması ve duygusal yönden değerlendirmek yerine nesnel bir bakış açısı takınmasıdır. Bu sayede yaşanan hayal kırıklığı bir tecrübeye dönüştürülerek ileride benzer bir durumdan kaçınmak için kullanılabilir.

GELECEĞE BAKIŞ

Hayal kırıklığı yaşanıldığında yapılması gerekenlerden bir tanesi de kişinin kendisi ile konuşma şeklini değiştirmesidir. Yaşanılan durumun ne kadar kötü olduğuna odaklanmak yerine bu durumdan çıkmak için atılması gereken bir sonraki adıma odaklanmak son derece olumlu sonuçlar doğurur.


Olumlu cümleler kurmak ve durum her ne kadar zor olursa olsun üstesinden gelmeye yönelik planlar yapmak her zaman yararlıdır. Ancak bu planlar başka bir ülkeye taşınmak gibi büyük planlar değil onun yerine daha küçük hedefli ve daha kolay yapılabilecek planlar olmalı. Bu planlar gerçekleştiğinde birey bir sonraki adımı atma konusunda daha hevesli olur. Bir şeyi tamamlamak ya da başarmak bireyin kendine kendisini kanıtlama şansı tanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)