Hayat gerçekten geri dönülemeyecek bir oyun mu?

Yazar Nurçin EğercioğluPsikolog • 20 Eylül 2016 • Yorumlar:

En son ne zaman kendinize "Bir hata yaptım!" dediniz? Ben dün tam da kendime bunu söylerken Kürşat Başar'ın bu satırları ile karşılaştım: 

"(Hayat) ne garip bir oyun!

Herkes aynı oyunu her keresinde yeniden öğrenmek, aynı hataları yapmak, kendini korumak zorunda. Kimse bu oyunu gerçekten bildiğini söyleyemiyor, bir başkasına nasıl oynayacağını anlatamıyor. 

Bir kenarda durup yalnızca seyretme şansınız    da yok, seyirci bile olsanız oyunun içindesiniz, bir biçimde onun parçası olmaktan başka hiç bir seçeneğiniz yok. 

Peki ama en azından bir yerde durup, oynadığınız rolü değiştirebilir misiniz? 
...
Hiçbirşeyi bilmeden başlamak ve bütün kuralları kendi başımıza öğrenmek zorundayız. Attığımız her adımın, yıllar sonrasını, bilinmeyen bir geleceği belirleyebileceğini düşünsek yaşayamayız. 

Haksızlık değil mi bu? 

Kimlerin girebileceğini bile belirleyemediğiniz  oyunda asla tekrar şansınız olmadan yer almak zorundasınız. 

Hiç değilse bir şans daha verilseydi. Hiç değilse bir yol ayrımında verdiğimiz kararı değiştirip yeniden başlayabilseydik..." diyor Başar ve en sonuna ekliyor:

"Biliyorum, olmuyor." 

Bütün satırlarına katıldığım bu yazının sadece  son cümlesi bana uzak kalıyor çünkü yaşamın geri dönülemez olsa da değiştirilemez olduğunu düşünmüyorum.

Yaşamak hata yapmaktır... Hata yaparak hata yaptığını fark etmektir, fark edip yolunu değiştirebilmektir. 

"Bugün hayatının geri kalan kısmının ilk günü." der, Charles Dederich. 

Herkesin bir sona ihtiyacı vardır yeniden başlamak hayatının geri kalanına farklı bir kapı açmak için... ama bazen beklemek gerek, yapılan hatanın bedelini ödemek ve pişmanlığın içinde yaşamda bir sonraki sapağı beklemek gerek...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)