Hayatınızı Söndürmeyin, Sigarayı Söndürün

Yazar Tunç GülerOnkolog • 24 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Artık herkes sigaranın ne kadar zararlı olduğunu biliyor. Tütünün kanserojen olduğunu duymayan, bilmeyen kalmamıştır. Ancak, sigaranın zararları bununla bitmiyor, her türlü kalp ve akciğer hastalıklarına yol açıyor, damar tıkanıklığı ve felce kadar götürebiliyor.

  • İlk nefes ve sonrası...

Sigara, içinde yaklaşık 3.700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. En zararlıları da karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır.Bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımınıza karışır. Bunun sonucunda; sigara içtiğiniz anda, vücudunuz etkilenmeye başlar. Nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız ve kan dolaşımınız yavaşlar. Astım, ciğer yangısı, göğüs ağrıları başlar ve daha sık nezle, grip, soğuk algınlığı geçirmeye başlarsınız.

Her on üç saniyede bir kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan, her yıl dünyada 2.500.000 milyon kişi sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin başlıca sebebi akciğer kanseridir, ikinci önemli sebep ise kalp hastalıkları ve diğer kanser türleridir.

İnsan vücudunda, sigarada bulunan kimyasal maddelerden etkilenmeyen hiçbir bölüm yoktur. Sigaranın vücudumuzdaki farklı organlardaki etkilerini sıralamak gerekirse:

  • Baş ve Yüz

Eğer bir sigara bağımlısı iseniz, ağız kanserine yakalanma riskiniz çok yüksek. Ayrıca tütün ve duman diş eti hastalıklarına yol açar, diş çürümesine ve nefesinizin kötü kokmasına sebep olur. Bunların yanı sıra sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarınada rastlanır. Beyine giden oksijende azalma olur, bu da beyin damarlarının daralmasına neden olur. Bu durum kişiyi felce kadar götürebilir.

  • Akciğer ve Bronşlar

Soluk borunuzdan ve bronşlarınızdan geçen duman göğüsünüze iner. Bronşlar zayıfladıkça, bu bölgede pek çok hastalık oluşur. Sigara dumanındaki hidrojen siyanid; bronşlarınızın çeperini yakar, akciğer salgılarında azalmaya yol açar ve bu da kronik öksürükleri meydana getirir. Sigara içenler, içmeyenlere göre on kat daha fazla akciğer kanseri olma riskini taşırlar.

  • Kalp

Sigaranın kalbe verdiği zararlar tek kelimeyle yıkıcıdır. Nikotin, kan basıncını yükseltir ve kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Bunun yanı sıra, kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak; felç, parmaklarda kangren ve iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıklardır.

  • Organlar

Sigaranın sindirim sistemine birçok kötü etkisi bulunmaktadır. Sigara tüketimine bağlı olarak; midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar ve büyük oranda ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir.

  • Sonuçlar

Sigaranın sağlık üzerindeki kötü etkileri araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu araştırmalara göre, sigara bağımlısı erkeklerin %40'ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu oran sigara kullanmayanlarda %18'dir. Kadınlarda ise rahim kanseri riski çoğalmaktadır, hamile kadınların sigara kullanması ise sakat ve ölü doğumlarla sonuçlanmaktadır.

Tüm bunlara rağmen, sigarayı bıraktığınız anda vücut kendi kendini onarmaya başlar. On yıl içinde vücut, hiç sigara içmemiş gibi olur. Ancak, sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklerseniz, vücudunuzun kendini onarması için pek fazla vakti olmayacaktır. Çünkü, bu hastalıklar yüksek oranda öldürücüdür.

  • Sigara ile ilgili istatistikler

Sigara ülkemizin bir numaralı sağlık sorunudur.

  • Peki sigaradan daha öncelikli bir sorun var mıdır?
  • Bir toplumsal sorunu neye göre sıralamalıyız?

Şüphesiz, insan hayatı ve sağlığına verdiği zarar ölçü olarak alındığında hiçbir şey sigara kadar ülkemize ve insanlarımıza zarar vermemektedir.

Her yıl ülkemizde 100.000 insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz ve bu çok ciddi bir rakamdır. Eğer önüne geçilmezse önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250.000'e ulaşacaktır.

Ülkemizde sonucu ölüm olan belli başlı sorunları belirtecek olursak;

  • Terör, binlerce insanımızın,
  • Trafik kazaları, yılda 6-7 bin insanımızın,
  • Sigara, yılda 100 bin insanımızın hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır.

Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.

Unutmayalım! Sigara “ölüme ve sakatlıklara yol açabilen ancak, önlenebilir” bir çevresel faktördür.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tunç Güler Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Tunç Güler

Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al