“Hayır” Demenin Önemi Ve Gücü!

Yazar Burak ToprakPsikiyatrist • 4 Ekim 2019 • Yorumlar:

Her şeye evet dediğimiz ve insanlarla aramıza sınır koyamadığımız zamanlarda stresli, bunalmış ve yorgunluk hissi ortaya çıkar. Birçoğumuz sevilmek ve başkalarını memnun etmek ister. Başkalarının bize sundukları fırsatı ve istekleri geri çevirmek genellikle zor olabilir.

Sınır koymayı bilmeyen insanlar için etrafındakilere “hayır” demek oldukça zor olabilir. Özellikle başkalarını memnun etmekten hoşlanan kişiler için bu durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir. İnsanlar, etrafındakiler tarafından sevilmek ve etrafındakileri tatmin etmek ister.

Sağlıklı İletişim Önemli

Bunun sonucu olarak da kendinden fedakarlık etmek ve herkese “evet” demek kendini gösterir. Ancak konulacak sağlıklı sınırlar ve kişisel alanların belirlenmesi sağlıklı bir iletişimde son derece önemli.

Etrafınızdakilerin Tepkisini Tolere Etme

Zorunda hissettiğinizden değil kendi içinizden gelerek birine evet ya da hayır dediğinizde diğer insanlar sinirlenebilir ya da hayal kırıklığına uğrayabilir. Sınırları belirlemek duyguları serbest bırakır.

Gerçek şu ki; insanlarla sınır koyduğunuzda her zaman hoş bir tepki vermeyebilirler. Ancak belirlemiş olduğunuz sınırları sağlam bir şekilde korumak için çalışmanız gerekir. Çünkü bu ilişkilerinizi uzun vadede geliştirmenize yardımcı olur.

Kişisel Sınırlara Saygı Duyun

Kişisel sınırlara saygı duymamak zaman içerisinde acıya ve küstahlığa neden olabilir. Kendinizi kuşatacağınız insanlar başlangıçta üzgün ya da hayal kırıklığına uğramış olsa da zaman içerisinde sınırlarınıza saygı duyacak olan insanlardır. Bu noktada başkalarına merhamet ve şefkat duyabilmek için önce aynı merhameti kendinize duymanız gerekir.

Başta Zor Gelebilir

Sınırları belirlemek başta zor gelebilir, ancak sağlıklı ilişkilere ve genel bir iyi olma duygusuna sahip olmanın en önemli parçaları arasında yer alır. Bir şeylere hayır derken, sizi gerçekten heyecanlandıran arayışlara odaklanmak için zamanınızı boşalttığınızı hatırlamak faydaldır.

İyi sınırlara sahip olmak sadece uzun vadeli ve sağlıklı ilişkileri değil aynı zamanda daha az stresi yaşamanızı sağlar. Hayatınızın tutku ve amacına uymanız için fırsat yaratmak ancak sınır koymakla oluşur.

Bunu yaparken etrafınızdakilere sadece hayır demek yerine neden böyle dediğinizi mantıklı sebeplere dayandırmak ve yumuşak bir dil ile açıklamak onlardan alacağınız tepkinin şiddetinin önemli ölçüde düşük olmasını sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)