Hedef, Yeni Yılda Doğru Kişiyi Bulmak Olsun!

Yazar Burcu AksongurPsikolog • 30 Nisan 2020 • Yorumlar:

- “İdeal çift” kavramının karşılığı var mı?

Medya/sosyal medyada karşımıza çıkan birbirine yakışan, zengin,güzel, başarılı, yakışıklı gibi pek çok çarpıcı özelliği bir arada bulunduran popüler çiftler dışarıdan bakıldığında ideal çift algısını oluşturur. Bunun dışında film, roman ve efsanelerden bildiğimiz aşıklar da benzer bir hayalin oluşmasına katkı sağlar. Bu aşıklar ne kadar idealdir bilinmez ama ideal çift kavramı ilişkideki iki bireyin her birinin mutlu olduğu, bireysel olarak var olabildikleri, çift olarak ilişkilerinden doyum alabildikleri ve tüm bunları diğer alanlara zarar vermeden, yıkıcı olmadan yapabildikleri bir ilişkiyi kurma ve yürütme olarak tanımlanabilir.

 

- Herkesin bir ruh ikizi olabilir mi?

Platon'un "Symposium" adlı eserine göre vardır. Bu eserde hikaye şöyledir;  Aristophanes aşkın tarihi ile ilgili bir konuşma yapar. Ve konuşmada şunları anlatır: "İnsanlar eskiden dört kollu, dört bacaklı, Hermafrodit ve çok güçlü yaratıklarmış. Kendi kendilerine yetebildikleri ve çok güçlü oldukları için her türlü taşkınlığı yapar, tanrıları onurlandırmayı ihmal ederlermiş. Bir gün tanrılar buna çok sinirlenmiş ve insanları ortadan ikiye bölmüşler; bir taraf erkek, bir taraf kadın olmuş. İkiye bölünen parçalar o kadar korkmuşlar ki birbirlerine sarılmışlar. Tanrılar bu işin böyle olmayacağını düşünüp, bedenlerini dünyanın farklı yerlerine dağıtmışlar. İşte o gün bugündür yarım olan parçalar, tamamlanmak için diğer yarılarını arar olmuşlar. Diğer yarılarını bulduklarında, gerçek aşka yani “ruh ikizleri” ne ulaşıyorlarmış. Günümüzde ise ruh ikizi birçok açıdan birbirine benzeyen, cinsel, ruhsal, dünya görüşü olarak birbirini tamamlayan ya da uyum içinde olan çiftler için kullanılan bir kavramdır. 

Ruh ikizi arayışımız benzerlikleri sevmemizdendir. Tutum, düşünce, ilgi, değer vb. bakımdan kendimize benzeyen insanları sevme olasılığımız yüksektir.  Bu nedenle ruh ikizimizi ararız. Ruh ikizimiz pek çok açıdan ortak özelliklerimiz olan benzerimizdir de diyebiliriz. 

 

- İkili ilişkilerde bu tür beklentiler içinde olmak doğru mu?

İlişkide her açıdan denk ve uyumlu eş bulmayı beklememiz doğru değildir. Hiçbir insan diğerinin aynısı olmadığı için, ilişkilerde iki insanın birbirine her açıdan denk ve uyumlu olmasını beklememeliyiz. İdeal kişi, kendimize  ait özellikleri birebir taşıyan kişi olarak algılanmamalıdır. Kişilik yapımız oluşurken mizaç, aile tutumları, sosyal çevre, eğitim v.s. gibi pek çok etken vardır ve bu her insan için farklı kombinasyonların devreye girmesi demektir.  Bu nedenle, insanın kendisine yüzde yüz uyan birini bulması mümkün değildir.  Bu beklenti çok yüksek olduğunda, farklılıklar ortaya çıktığı zaman yaşadığımız hayal kırıklığı da fazla olur.

- İlişkide doğru kişi denildiği zaman ne anlaşılmalı?

Her insanın kendine özgü bir ilişki algısı ve bu algı çerçevesinde beklentileri,  seçtiği insanda görmek istediği birtakım özellikler vardır. İlişkilerde çiftlerin ilişki algıları ve diğerinde görmek istediği özellikler birbirine ne kadar uyumluysa, çift ne kadar ortak değerlere sahipse o kadar ideale yakın oldukları söylenebilir.

 

- Bu tanıma uyan kişiyle bir araya gelebilmek için nelere dikkat etmek gerekir? Onu hayatımıza çekmek için atmamız gereken adımlar neler?

 

Öncelikle ilişki beklentileri sorulabilir. Tanıştığınız kişinin nasıl bir ilişki hayal ettiği öğrenilebilir  ve bu hayalin gerçek yaşantısı ile uyumu değerlendirilebilir.  Ör, Çok yoğun çalışan bir insanın ilişki hayali sevgilisiyle aylarca tatil yapmaksa burada bir tutarsızlık olduğu ve sadece hayal boyutunda yaşanacağı fark edilmelidir. Gerçekçi yaklaşımlar ilişkinin temelinin sağlam atılmasını sağlayacaktır. Bu adımdan sonra ortak zevkler üzerinde durulabilir. Keyif alınan aktiviteleri beraber yapmak, arkadaşlar ve sosyal çevre ile paylaşılan planlar yapmak ilişkinin sağlamlaşmasını sağlayacaktır. Bazen arkadaşlarınızla, bazen baş başa kalarak dengeyi tutturmak önemlidir.  Seçtiğiniz kişide alışkanlık ve aşinalık yaratırsanız doğru bir adım atmış olursunuz. Fiziksel yakınlık aşinalık oluşturmak için önemli bir etmendir.  

 

- Aynı çevrede, tanıdık kişilerle vakit geçirmek yerine, farklı ortamlarda, yeni insanlarla tanışmak doğru bir düşünce mi?

 

Ortak çevreden kendinize daha uyumlu bir kişi bulma olasılığınız yüksektir. Ancak, uzun süredir aynı çevrede bulunmanıza rağmen bir partner adayınız olmadı ise farklı ortamlara girmek denenebilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey yaşam tarzınıza uygun sevdiğiniz hobi, zevkler, sanatsal aktivitelerin bulunduğu ortamlarda olmak  olmalıdır. Böylelikle, sizinle yüksek uyuma sahip kişilerle tanışma olasılığınız artacaktır.

 

 - Geçmişe saplanıp, önceki ilişkilere benzer özellikte kişiler aramak yani denenmişe takılmak doğru mu?

 

Çoğunlukla doğru değildir. Geçmişte yaşanılan ilişkiniz doyum sağlayan bir ilişki olsaydı halen sürüyor olurdu. İlişkiler söz konusu olduğunda aile dinamiklerinin yansıması dediğimiz, ilşkilerdeki davranış, düşünce ve duygularımızın bilinçaltımızdan yönlendirildiği, çoğunlukla bizim farkında olmadığımız,  dinamik bir yapı bulunmaktadır. Bu nedenle, biten ilişkilerin analiz edilmesi, ilişki dinamiklerimizi fark edebilmek  ve yeni kazanımlar edinilmesini sağlamak açısından çok faydalıdır.  Yeni ilişkilere farklı bakış açılarıyla yaklaşmak ve daha zengin ilişkiler yaşayabilmek , geçmiş ilişkide yapılan hataların fark edilerek yeni ilişkilerde yapılmamasını sağlamak gibi. 

 

- İdeal partneri olduğunu düşündüğü kişinin beklentilerini karşılamak için kadın ya da erkek kendinden ödün vermeli mi?

Her ilişkinin başlangıcında kişilerin kendinden ödün verdiği sık rastlanan bir davranış şeklidir. Ödün verildiği zaman ise karşı tarafa kendinizi yanlış anlatmak gibi bir risk vardır. .ör, sevgiliniz her buluşmanızda kebap yemek istiyorsa ve siz çoğunlukla kebap sevmemenize rağmen bunu kendi isteklerinizden ödün vererek yapıyorsanız, sevgiliniz sizinde onun gibi hep kebap yemek istediğinizi düşünecektir. Bu sağlıksız bir ödün verme şeklidir. Ancak, partnerinize ve ilişkinize önem vermeniz, özen göstermeniz, ilişkinin devam etmesi için her ikinizin de karşılıklı çaba sarfetmeniz, karşılıklı ödün vermek yerine ortak seçenekler bulmanız sağlıklı yollardır. 

- Kişi yeni yıla bir ilişkiyle başlamak istiyorsa, bunun için her yol mubah olmalı mı? Yoksa doğru kişiyle, doğru zamanda bir araya gelmek mi en ideali?

 

Doğru kişiyle doğru zamanda eşleşmek çoğu kişinin hayalinde olan ama tam olarak ne zaman olacağını kontrol edemediğimiz bir durumdur. Her yol mubah denildiğinde akla gelen tam doyum alamayacağınızı hissettiğiniz, sadece denemek amaçlı yaklaştığınız bir ilişkiyi sırf ilişkim olsun diye yaşamak sanırım. Bu durumda yaşayın ya da yaşamayın demek sonucu bilemediğimiz için pek doğru olmaz. Sadece şu noktayı gözden kaçırmamak gerekir. Bu tam idealinizdeki ilişki ya da kişi değilse, eğer idealinizdeki ilişki yada kişiyi hiç olmayacak birine monte ederseniz, sonunda sadece haya kırıklığı yaşamış olursunuz. Bunun yerine kişiyi tanımaya, tanıdıkça sevip sevemeyeceğinizi anlamaya ve gerçekleri görmeye çalışmalısınız. 

 

 

- Peki ya karşımıza biri çıktı, güzel bir birlikteliğe başladık. Onun doğru kişi olup olmadığından nasıl emin olabiliriz?

 

Öncelikle iyi bir birliktelik yaşamak istiyorsak, insanın kendi içinde istek ve ihtiyaçlarının neler olduğunu belirleyebilmesi gerekir. Kendi duygu ve düşüncelerinin farkında olmak ilk adımdır. İnsan her zaman kendi derinlerindeki ihtiyaçlarının neler olduğunun farkında olmayabilir. İnsan ancak hayattan ve ilişkide olduğu kişiden beklentilerinin farkında olduğu ölçüde bunları karşısındakine iletebilir, bunun için de insanın kendisiyle kurduğu bağ, kendine açık olması çok önemlidir. Kendine açık olan ve farkındalığı yüksek olan bir insan kendi dışındaki kişilerin de istek ve ihtiyaçlarının neler olduğunu ve aradaki sınırları kavrayabilir. Sonraki adım ise bu beklentilerin partneriniz tarafından karşılanıp, karşılanamayacağını konuşmak, bunun içinde aranızda açık ve doğru bir iletişim kanalının olup olmadığını tespit edebilmek gerekir. Partneriz iletişime, gelişime, yeni bakış açılarına açıksa ve makul beklentilerinize duyarlı ise doğru kişidir diyebiliriz. 

 

- Eklemek istedikleriniz var mı?

 

İsteyen herkesin ideal ilişkisini yaşama fırsatı ile karşılaştığı mutluluk dolu bir  yeni yıl dilerim. 

 

Teşekkürler...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)