Hemanjiom

Yazar Yunus Keser YılmazKalp Ve Damar Cerrahı • 27 Şubat 2018 • Yorumlar:

Hemanjiom (çocuklarda gül lekeleri) diğer adıyla damar beni tüm organları tutabilen, büyüklüğü 1 mm’den bir bacağı veya yüzün tüm bölgesini saracak kadar büyüyebilen bir çeşit tümördür. Genellikle kol, bacak ve yüz bölgelerinde dudak kenarında, göz ve dilde görülebilir. Süngerimsi yapıda damar yumağı şeklindedir. Damardan çok zengindir ve çok kanlanır. Son zamanlarda giderek ameliyatsız tedaviler yaygınlaşmıştır.

Yenidoğan döneminde en yaygın görülen tümörlerdir. Hemanjiomlar genelde doğumda küçük kırmızı bir leke şeklinde görülür. Doğumda hiç olmayan ya da çok küçük olan lezyonlar ilk 8-18 ay boyunca büyüyerek iyice belirginleşir. Sonraki 5-10 yıl boyunca gerileme fazına girerler. Halk arasında doğum lekesi olarak bilinen bu lezyonlar düşük doğum ağırlıklı veya prematürelerde daha sık görülür. Lezyonlar, pembe, kırmızı, mor değişik renk ve büyüklükte, sert, lastik kıvamında, basmakla solmayan yapıdadırlar.

İçi kan dolu damarların yumaklaşarak gelişmesi ile oluşan bir sorundur. Örnek yüz bölgesinde ortaya çıkan damar beni büyüyerek gözleri kaplayıp, körlüğe olabilir. Ciltte kabarık beşten fazla hemanjiom varsa iç organlarda da hemanjiom bulunma olasılığı yüksektir ve büyük olasılıkla karaciğerde, ikinci sırada merkezi sinir sisteminde hemanjiom bulunabilir. Böyle durumda MR ile sistemlerin taranması önemlidir. Hemanjiomlar, yerleşimlerine göre; yüzeyel (%50-60), derin (%15) ve hem cilt hem derin dokuyu tutanlar karma olarak adlandırılabilir. Hemanjiomlar her yıl %10 gerler. Bu hesapala %50’si 5 yaşına kadar gerileyecektir.

Vücudun Neresinde Görülür?

Bir çeşit damar hastalığı olup ve insan vücudunda damar olan her yerde görülebilir. Yüz bölgesinde daha sık olarak görülür. Hatta insanın iç organlarında özellikle karaciğer, damar yönünden daha zengin olduğu için karaciğer hemanjiomu olarak ortaya çıkmaktadır.

Damar Benleri Nasıl Takip Edilir?

Damar benini ilk gördüğünüz anda onu ölçelim. 20-30 gün sonra tekrar ölçüp yeniden fotoğrafını çekiyoruz. Bir önceki ölçüm ile karşılaştırmak gerekir. Boyut aynı ise sorun yoktur. Fakat bir önceki ölçümden büyük bir rakam çıkarsa bu sorunun büyüme eğilimine girdiğini göstermektedir. Fakat her ölçümde boyut aynı kalıyorsa tedaviye gerek yoktur. Ancak estetik yönden kötü görünüme neden oluyorsa büyüme olmasa da tedavi edilmelidir.

Damar Beni ( Hemanjiom/Çocuklarda Gül lekeleri ) Tedavisi

Hemanjiom tedavisinde hastalığın düzeyi, yaygınlığı ve tipine göre farklı yöntem ve teknolojiler kullanılır. Doğuştan bir hastalık olan hemanjiom baloncuklar halinde üzüm salkımı şeklinde oluşumlardır. Vücudun her yerinde olabildiği gibi iç organlarda da olabilmektedir. İyi huylu (benign) karakterdedir. Ancak bazen öldürücü kanamalara sebebiyet verebilir.

Ameliyatla tedavi

Cilt kesilerek damar yumağının olduğu alana ulaşılır ve doku kesilerek çıkarılır. Ancak çok kanamalı ameliyatlardır. Ciddi kan stoku ile ameliyata başlamak gerekir. Ameliyat sonrasında kan kaybı oldukça fazla olabilir. Hasta kaybına sebebiyet verebilir.

Lazerle Hemanjiom Tedavisi

Daha çok yüzeysel olanlar için kullanılır. Aynı şekilde hemanjiom tedavisi içinde Lazer tercih edilir. Vücuttan kabarık olmayan vakalarda tek çözüm yolu lazer olup, aylık seanslar halinde uygulanır. 3-4 seansta düzelebileceği gibi 20 seansta sürebilir.

Karaciğer Hemanjiomu

Karaciğerde görülen, kanserli olmayan (iyi huylu) kitledir. Kavernöz karaciğer hemanjiomu olarakta adlandırılır. Bir karaciğer hemanjiomu, kan damarlarının adeta bir yumak haline gelmesiyle oluşur. Karaciğer hemanjiomu, çoğu insanda, belirti ve bulgu vermediği gibi, tedavisi de gerekmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yunus Keser Yılmaz Kalp Ve Damar Cerrahisi, Ozon Terapi, Proloterapi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)