Hemanjiom Ameliyatı

Yazar Rıza AktaşKalp Ve Damar Cerrahı • 30 Mart 2018 • Yorumlar:

Halk dilinde damar beni, doğum lekesi diye adlandırılan hemanjiomlar tiplerine ve büyüklüklerine göre tedavi şekilleri değişmektedir. Hemanjiom bilindiği gibi bölgesel damar yumağıdır. Doğuştan olan bu damar yumağı bazen kendiliğinden kaybolduğu gibi yetişkin yaşlara da ulaşmaktadır. Kapiller yani çilek tarzda hemanjiomlar kendiliğinden geçeceği gibi bazen kavernöz tip hemanjioma dönüşerek cilt altında gizlenmektedir. Kavernöz tipli hemanjiomların birçoğu kendiliğinden kaybolmadan yetişkin yaşlara kadar gitmektedir. Tedavilerde genellikle hemanjiomun türüne ve kişinin yaşına göre değişiklik göstermektedir.

Kavernöz Tip Hemanjiom:

Odacıklı veya toplardamar yumağı hemanjiomu dediğimiz tip genellikle kendiliğinden geçmez dideral kullanımı ile küçülme olduğu gözlensede ilaç bırakılınca aynı boyuta dönmektedir. Butün hemanjiomlar hasta ağladığında, sinirlendiğinde ve ıkındığında büyüdüğü gözlenmektedir. Bunun temel sebebi bu hemanjiomun bir damar tarafından (toplardamar) beslendiği anlamına gelmektedir. Hemanjiom bazen büyümekle artarak ciltaltında büyük kitleler haline gelebilmektedir. Bu tür hemanjiomun tedavisinde plastik cerrahların en çok korktuğu durum cerrahi esnada yoğun kanama olabilmekte operasyon sonrasında hemanjiomun tama yakını çıkarılmadığı zaman tekrar edebilmektedir. Bu nedenle bu tür hemanjiomlarda güncel modern tedaviler devreye girmektedir. Bunlar köpük skleroterapi, lazer, radyofrekans ve sealin ajanla yapıştırma yöntemlerine bırakmıştır. Hem köklü tedavi hem de estetik anlamda daha yüz güldürücü olmaktadır.

Porto Şarabı Lekesi:

Bu tür hemanjiom ciltten kabarık olmayan pembe kırmızı renkte yaygın olan bir hemanjiom türüdür tedavide cerrahinin yeri hiç yoktur sadece lazer tedavisi uygulanır.

Ameliyat yapılan hastalarda hemanjiom kitlesinin tamamının çıkarılması prensibi ile ameliyat uygulanır. Operasyon esnasında kanam çok olacağından ameliyat öncesi kan hazırlığı yapılmalı. Opere olan hastalarda hemanjiomun tama yakın çıkması halinde hemanjiom tekrarlamaz fakat hemanjiomu besleyen damar ve bir parça hemanjiom kaldığındaki çoğunlukla böyle olur, hemanjiomda tekrarlama olacaktır. Ameliyatı yapan plastik cerrahi uzmanı operasyon esnasında çoğunlukla kanama kontrolü için kalp damar cerrahi uzmanı ile birlikte yapmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Rıza Aktaş Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)