Hemoroid (Basur) Tanısı Nasıl Konulur?

Yazar Yasir GözüGenel Cerrah • 27 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Sağlıklı bir hemoroid tedavisi süreci için öncelikle tüm makat hastalıklarında olduğu gibi tanı koyma aşamasında hastanın yaşadığı şikayetleri öğrenmek ve hastalığın öyküsünü bilmek en önemli aşamadır. Makat bölgesi hastalıkları ile ilgilenen hekim aracılığıyla gerçekleştirilen muayene sırasında hemoroid tanısı koyulabilmektedir.

Genellikle rektum muayenesi ile belirlenebilen hemoroid tanısı, bazı durumlarda eğer hastada makat kanaması şikayeti bulunuyorsa rektoskopi uygulanmasını da içerebilir. Muayenenin ardından gerekiyor ise kişiden farklı tetkikler de istenebilir. Bunun nedeni; sindirim sistemi ya da kalın bağırsak tümörüne neden olan bağırsak hastalıklarının da hemoroid ile aynı belirtileri gösterebilmesidir. Bu benzerliğin tanıyı etkilemesine izin vermemek ve belirtilere neden olabilecek diğer hastalıkları ekarte etmek adına kesin teşhis için kolonoskopiye ihtiyaç duyulabilmektedir.

Hemoroid hastalığının birden fazla evresi (derecesi) bulunmaktadır. Bu evrelerin neredeyse hiçbirinde hemoroidin kendiliğinden geçebilmesi durumuyla karşılaşılmamaktadır. Bir doktor tavsiyesi olmadan evde uygulanabilecek bitkisel yöntemler ve hazırlanan kürler yalnızca hastalığın boyutunun değişmesine neden olabilir. Evrelerin değişmesi hemoroid rahatsızlığının tedavi sürecini de etkileyebilecek bir faktördür. Kişinin kendi kendine uygulayacağı ilaç, krem ya da bitkisel yöntemler sadece anlık olarak bölgenin uyuşmasına ve çok kısa, geçici bir süreliğine hastanın rahatlamasına sağlayabilir. Fakat evde uygulanabilen bu yöntemlerin kesin sonuç verme ihtimali oldukça azdır. Hastalığı tedavi etmediği gibi sadece belirtilerin ve hastalığın derecesinin artış göstermesine neden olabilmektedir.

Makat ve makat bölgesi genel olarak kişiler tarafından mahrem ve özel bir bölge olarak nitelendirilir. Bu sebepten dolayı hastalar, bölgede ortaya çıkan herhangi bir sorunun tedavisini olmak için çekinir veya utanırlar. Bu tutum oldukça yanlıştır. Çünkü hemoroid gibi makat hastalıklarının tedavisi ertelendikçe şikayetler şiddetlenebilir. Muayene olmaktan çekinmek yerine belirtilerin fark edildiği ilk andan itibaren bir hekime başvurulmalıdır. Bilinmesi gerekir tüm hastalıklarda olduğu gibi makat hastalıkları için de erken teşhis önem taşımaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)