Hemoroid (Basur)

Yazar Mehmet Durmuş KurtGenel Cerrah • 11 Kasım 2021 • Yorumlar:

Hemoroidler, rektum ve anüsün alt kısmını kaplayan mukoza zarının hemen altında bulunan yastık benzeri kümelerden oluşmaktadır. Hemoroid hastalığı, bu kümelerin anüs çevresinde veya alt rektumunda bulunan damarların şişmesi durumudur. Dahili veya harici olarak gelişebilen bu hastalık, İç ve dış hemoroid olarak ortaya çıkmaktadır. İç hemoroid, anüs ve rektumda gelişmektedir. Dış hemoroid ise anüsün dış bölgesinde gelişmektedir. Halk arasında basur olarak da adlandırılan bu hastalık ağrı, şiddetli kaşıntı ve oturma zorluğu gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

Hemoroid Belirtileri

Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid hastalığı, bazı semptomlarla kendini göstermektedir. Hemoroid hastalığının en belirgin özellikleri arasında:

⦁ Anüs çevresinde aşırı kaşıntı,
⦁ Anüs çevresinde tahriş,
⦁ Anüs çevresinde ağrı,
⦁ Anüs yakınında yumru veya şişkinlik,
⦁ Dışkı tutamama,
⦁ Ağrılı bağırsak hareketleri,
⦁ Dışkılama işlemi sonrasında anüs çevresinde kanama.

Yukarıda belirtilen semptomlar, hemoroid hastalığına sahip olan bireylerde en sık rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır. Son derece ağrılı ve rahatsız edici olan bu hastalık, tedavi edilmemesi durumunda farklı hastalıkların oluşumuna sebep olabilir.

Hemoroid Nedenleri

Hemoroid üzerinde yapılan araştırmalar, bu hastalığın gelişmesine neden olan şeyin kesin olmamakla beraberinde olası faktörlerini şu şekilde belirtmektedir.

⦁ Bağırsak hareketlerinde meydana gelen bozukluklar,
⦁ Kronik kabızlıktan kaynaklı komplikasyonlar,
⦁ Tuvalette uzun süre oturmak,
⦁ Ailede hemoroid öyküsü,
⦁ Kanser vb. gibi tıbbi tedavilerin yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Hemoroid Teşhisi

Hemoroid hastalığının teşhis edilebilmesi için anüsün muayene edilmesi gerekmektedir. Teşhisin doğrulanması için anüs içindeki anormallikler kontrol edilir ve gerekli işlemler uygulanır. Bu kontrolleri dijital rektal muayene olarak adlandırılmaktadır. Bu muayene sırasında rektumunuza eldivele ve yağlanmış bir aparatla bakılır. Anormal bir durum olması durumunda sigmoidoskopi adı verilen test yapılabilir. Bu uygulama küçük bir kamera yardımıyla rektuma bakılmasını içermektedir.


Hemoroidler genellikle genetik olarak ebeveylerden çocuklara geçebilir. Bu nedenle ebeveylerinizde hemoroid olması durumunda sizinde aynı hastalığa sahip olma riskiniz artmaktadır. Sürekli ağır kaldırma, obezite veya vücudunuzdaki zorlanmalar hemoroid riskini arttırmaktadır. Öte yandan çok fazla oturmak, anal cinsel ilişki hemoroid riskini arttırmaktadır. Aynı zamanda hamilelik döneminde rahmin büyümesi, anüs bölgesine uygulanan baskıya bağlı olarak hastalık oluşumuna sebep olabilir.


MDK Yöntemi
Basur tedavisinin kesin çözümü olarak bilinen MDK yöntemi ile basur tedavisi lokal anestezi, sedasyon veya spinal anestezi kullanılarak basurlu bölgenin radyofrekans ve lazer uygulayarak iyileştirilmesidir. Operasyon sırasında hasta hiçbir ağrı, sızı ya da kana durumu ile karşılaşmazken işlem bir ameliyattan çok tedavi olarak nitelendirilmektedir. İşlem sırasında hastada hiçbir kesi yapılmamasından dolayı MDK yöntemi ile basur tedavisi ameliyatsız basur tedavisi olarak adlandırılmaktadır.

Basurda hangi türler görünebilir

Derece I: Sarkmayan görünür basur
Derece II: Sarkan ancak kendiliğinden düşen basur
Derece III:  Sarkan ve manuel redüksiyon gerektiren basur
Derece IV: İndirgenemeyen basur


Diğer cerrahi basur tedavilerinin yanı sıra hastalarda en kalıcı sonucu veren MDK yöntemi, yaklaşık 15 dakikalık bir işlem süresinin ardından sonuca ulaşmaktadır.

İşlem sırasında basurlu bölgeye 90 dereceye kadar ısı aktarabilen yüksek teknolojili lazer ışınları dokundurulur. Böylece basurlu bölgede denatürasyon meydana getirilir. İşlem sonrası hasta aynı gün içerisinde taburcu olabilir.

Basur, yaşam kalitesini düşüren, kişiye günlük hayatında gerçekleştireceği birçok eylemde rahatsızlık hissi uyandıran bir sağlık sorunudur.
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Durmuş Kurt

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al