Hemoroid hakkında neler biliyoruz?

Yazar Sezai LeventoğluGenel Cerrah • 1 Aralık 2016 • Yorumlar:

Hemoroid tıbbi adıyla hemoroidal hastalık anal yani makat bölgesinde ele gelen memeler ya da şişlikler ile kendini gösteriyor. Sıklıkla orta yaş gurubunda rektal parlak kırmızı renkli kanama, kaşıntı ile görülüyor. Hemoroidal hastalık nadiren tehlikeli bir durum olarak ortaya çıkmasına rağmen akut ataklar durumunda elle içeri itilemeyen ağrılı şişlikler olabiliyor. Hastalık olarak iki tipi mevcut. İç hemoroidler sıklıkla kanama şikayetine neden olurken, dış hemoroidler içine kan pıhtısı oturmasına bağlı zonklama tarzında ağrıya neden oluyor.

Peki ama neden hemoroid oluyoruz...
Araştırmalar neden olarak kronik kabızlık, ıkınarak dışkılama, uzun süreli tuvalette oturmayı suçlamakta. Yine gebelik, şehir değişikliği, askerlik vb durumlarda bu hastalığı tetiklemekte.

Muayene olmak zorunda mıyım?
Hastalar ve hatta çoğu hekimler hemen bütün anal hastalıkları hemoroid olarak tanımlama eğiliminde. Bu nedenle altta olası kanser, iltihabi bağırsak hastalığı ya da bağırsak fıtığı, makatta yıtık-çatlak gibi hastalıkları dışlamak amaçlı proktolojik muayene yapılmalı. 50 yaş altı bireylerde tedavi öncesi bağırsağın son 30-40cmlik kısmın endoskopik olarak irdelenmesi, 50 yaş üstü bireylerde ya da ailesinde bağırsak kanseri hikayesi olan hastalarda ise mutlak kalın bağırsağın tamamının irdelendiği kolonoskopi işlemi uygulanmalı.

Ameliyat olmamam gerekir mi?
Sık sorulan soruların başında geliyor hastalık erken dönemde mi? Ameliyat olmam şart mı? soruları. Hayır ameliyat şart değil. Başlangıçta diet ilkeleri, dışkılama alışkanlığının düzenlenmesi, bazı egzersizler ve lokal bakımlar konusunda eğiterek de tedavi başarısı yükseltilebiliyor. Hemoroidal hastalıkta yaklaşım bir bütün. Doğru ve tam uygulandığında süratle iyileşme sağlanıyor. Ameliyathane gerektirmeyen ofis şartlarında uygulanabilen hemoroidi asma yöntemleri olan band ligasyonu, skleroterapi, infrared, vs. ayaktan ve ağrısız yöntemler gerektiğinde ustalıkla uygulandığında çok az sayıda hastada ameliyat gerekiyor. Sorunu bazı krem, merhem ve fitillerle halletmeye çalışmak hemen hiçbir vakada kalıcı çözüm sağlamıyor.

Lazer ile ameliyat olabilir miyim?
Yapılan çalışmalarda lazer ile hemoroid cerrahisinin başarı şansının oldukça düşük olduğu ve de tedavi maliyetini arttırdığını bildirmekte. Bazı ileri teknoloji cihazlar hekimler tarafından tanımlandığında lazer olarak algılanabiliyor. Konuşmalarımızda ya da kurslarımızda katılımcılara sorduğumuzda lazer tedavisi uyguluyor musunuz ya da böyle bir cerrahi tedavi öneriyor musunuz sorularının yanıtı genellikle hayır olmakta. Ancak buna paradoks olarak internet ortamında sıklıkla ‘’lazer ile hemoroid cerrahisi’’ başlıkları reklam amaçlı olarak yoğun kullanılmakta.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)