Hemoroid Nedir?

Yazar Ali TunaGenel Cerrah • 18 Ocak 2018 • Yorumlar:

Anal bölgede en çok görülen hastalıktır. Bir toplardamar  (Ven) hastalığıdır.  Yani bacaktaki varisin makatta görünen şeklidir. Hemoroid bir damar hasalığı olduğu için genetik geçişlidir. Anne, Baba, dede veya nine de bu hastalık varsa çocuklarda olma ihtimali yüksektir. 

Hemoroid, kadın ve erkeklerde eşit görülse de kadınlarda biraz daha fazla görülmektedir;  Bunun nedeni kadınlar hamile kaldığında karın içi basıncın artmasına bağlı olarak kronik kabızlığa bağlı ve anal bölgedeki toplardamarlara yapılan bası nedeniyle bu bölgede basınç artmasına bağlı olarak hemoroid oluşmaktadır.  Ayrıca hamilelikte artan progesteron  hormon sebebiyle damarlarda genişleme ve bunun sonucunda hemoroid olmaktadır.

Kadınlar genellikle çarşı pazara çıktıklarında tuvalet ihtiyaçları gelince olur olmaz yerde tuvalet ihtiyaçlarını gidermeyip ertelerler. Bu da bağırsağın düzenli çalışmasını bozup kabızlığa ve dolayısıyla hemoroide neden olur.Al şu fitili, merhemi veya doğal ürünü kullan hastalığın geçer diyorlar. Tabii doğru teşhis konmadığı için bunun bir yararı da olmuyor.  Doktora gidenlerin çoğu dışarıdan bakmak veya tek başına parmakla muayene “tuşe” ederek verilen tedaviden bir fayda görmemektedirler. Bölgede doğru tanı koyabilmek için ışıklı aletle (Anoskopi ve Rektosigmoidoskopi ) kalın bağırsağın son 20 – 25 cm lik kısmının muayene edilmesi gerekmektedir. Şüpheli bir lezyon varsa da parça “biyopsi” alıp patolojik incelemeye göndermek gerekir.  Doğru tanı konulduktan sonra doğru tedavi yapılabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)