Hemoroid Nedir?

Yazar Danial KhabbazazarGenel Cerrah • 29 Mart 2022 • Yorumlar:

Hemoroidler, alt rektumdaki genişlemiş veya şişmiş damarlardır. Hemoroidin en yaygın semptomları rektal kanama, kaşıntı ve ağrıdır.

Hemoroidler anüsün dışında veya rektumun içinde olabilirler. Dentat çizgi anal kanalı iki kısma ayırır. İç hemoroid dentat çizginin üstünden kaynaklanır. Dış hemoroid dentat çizginin altından kaynaklanır.

Hemoroid hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür.

Hemoroit genellikle ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da ciddi derecede can sıkıcı ve rahatsız edicidir. Neyse ki, hemoroid tedavileri mevcuttur ve genellikle rahatsız edici semptomları en aza indirebilir.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid daha yaşlı kişilerde, ishal veya pelvik tümörü olanlarda, hamilelik sırasında veya sonrasında ve uzun süre oturan ve / veya bağırsak hareketi için zorlanan (ıkınan) kişilerde daha yaygındır.

Hemoroid belirtileri şunları içerebilir:

  • Ağrısız rektal kanama,

  • Anal kaşıntı veya ağrı,

  • Anüs çevresinde şişkin doku,

  • Dışkı sızıntısı veya bağırsak hareketinden sonra temizlemede zorluk.

Hemoroidler rektal kanamanın en yaygın nedenlerinden biri olsa da, daha ciddi başka nedenler de vardır. Muayene edilmedikçe rektal kanamaya neyin sebep olduğunu bilmek mümkün değildir.

Dışkılamadan sonra kanama görürseniz, genel cerrahi uzmanınıza başvurun.

  • Kaşıntı: Hemoroidler genellikle anüs çevresindeki deride kaşıntı ve tahrişe neden olur.

  • Ağrı: Hemoroidler ağrılı hale gelebilir. Şiddetli ağrı hissederseniz, derhal genel cerrahi uzmanına başvurun çünkü bu ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Hemoroid Tanı

Hemoroidi teşhis etmek için, doktorunuz rektumunuzu ve anüsünüzü inceleyecek. Kanama varsa, doktorunuz anüsün (anoskopi adı verilir) veya kolonun (sigmoidoskopi veya kolonoskopi) içine bakabilir.

En önemli adımlardan biri kabızlıktan (sert veya seyrek dışkı) kaçınmaktır. Sert dışkı, makatta kanamaya ve / veya anal fissür adı verilen anüste yırtılmaya neden olabilir.

Ek olarak, dışkılama için ıkınmak, mevcut hemoroidleri kötüleştirebilir ve yeni hemoroid geliştirme riskini artırabilir.

Hemoroid, Lif takviyeleri

Diyetinizde artan lif, dışkınızı yumuşatmanın en iyi yollarından biridir. Lif, meyve ve sebzelerde bulunur. Önerilen diyet lifi miktarı günde 20 ila 35 gramdır.

Hemoroid, Laksatifler

Artan lif kabızlığınızı gidermiyorsa, bir müshil deneyebilirsiniz. Pek çok insan, müshil kesilirse bağırsak hareketine sahip olamayacaklarından korkarak, düzenli olarak müshil almaktan endişelenir. Laksatifler "bağımlılık yapmaz" ve müshil kullanmak gelecekte kabızlık riskinizi artırmaz. 

Hemoroid, Sıcak Oturma Banyoları

Hemoroid oturma banyosu sırasında, rektal bölgeyi günde iki ila üç kez 10 ila 15 dakika ılık suda bekletin. Suya sabun, köpük banyosu veya başka katkı maddeleri eklemeyin. Banyo kan akışını iyileştirerek ve anüs çevresindeki iç anal sfinkter adı verilen kası gevşeterek etki gösterir.

Minimal İnvaziv Tedavi

Konservatif önlemleri aldıktan sonra rahatsız edici hemoroidiniz varsa, minimal invaziv bir prosedür düşünebilirsiniz.

Lastik bant ligasyonu: Lastik bant ligasyonu en yaygın kullanılan prosedürdür. Hastaların çoğunda semptomları hafifletir.

İç hemoroidin tabanının etrafına lastik bantlar veya halkalar yerleştirilir. Kan akışı kısıtlandığı için hemoroid birkaç gün içinde küçülür ve dejenere olur. Birçok hasta, işlemden sonra sıcak oturma banyoları ile düzelebilen bir "gerginlik" hissini bildirir. Hastalar, kabızlığı önlemek için lif takviyeleri kullanmaya teşvik edilir.

Gecikmiş kanama, genellikle işlemden iki ila dört gün sonra lastik bant düştüğünde meydana gelebilir. Bazı durumlarda, işlemden beş ila yedi gün sonra çiğ ve ağrılı bir alan gelişir. Lastik bant ligasyonunun daha az yaygın olan diğer komplikasyonları arasında şiddetli ağrı, diğer hemoroidlerin trombozu ve lokalize enfeksiyon veya iltihap oluşumu (apse) bulunur.

Lazer, kızılötesi veya bipolar koagülasyon: Bu yöntemler, iç hemoroidleri yok etmek için lazer veya kızılötesi ışık veya ısı kullanımını içerir.

Skleroterapi sırasında, hemoroidal dokuya kimyasal bir çözelti enjekte edilerek dokunun parçalanmasına ve yara izi oluşturmasına neden olur.

Hemoroid Ameliyatı 

Tıbbi tedavilere rağmen hemoroid semptomları (kanama, ağrı veya sarkma gibi) devam ederse, hemoroid ameliyatı da gerekebilir.

Hemoroid için cerrahi tedavi seçenekleri, hem iç hem de dış hemoroitler için işe yarayan hemoroidektomiyi (aşırı hemoroid dokuları cerrahi olarak çıkarmak) ve yalnızca iç hemoroidler için işe yarayan diğer prosedürleri (örneğin, zımbalanmış hemoroidopeksi ve hemoroidal arter ligasyonu) içerir.

Hemoroid ameliyatı olucak iseniz, doktorunuz sizin için en iyi prosedürü belirlemenize yardımcı olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)