Hemoroid Tedavisi

Yazar Abdurrahman AkayGenel Cerrah • 25 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Halk arasında mayasıl veya basur olarak bilinen hemoroid makat bölgesinde bulunur. Tıp dilinde hemoroid olarak bilinen bu sorun hastalarda, şişlik, akıntı, kanama ve ağrı ile kendini gösterir. İnsanlarda hayat kalitesini çok düşüren bu rahatsızlık, mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalık ve sorunlar arasında yer alır.

Hemoroid İle Rektum Tümörü Kesinlikle Karıştırılmamalıdır

Makattan bölgesindeki tümörler ile yine makat bölgesinde dışarı sarkan hemoroid hastalığı karıştırılabilir. Bu hassas bölgede tümör veya damar yumağı yani hemoroid oluşursa insanlar utanma duygusu ile doktora başvurmaktan çekinebilir. Sağlık konusunda utanmaya yer yoktur ve doğru teşhis için zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Rektoskopi dediğimiz endoskopik incelemelerle tümör varlığı ekarte edilmelidir.

Hemoroid Nasıl Ortaya Çıkar?

Başta kabızlık ve ishal gibi normalin dışında bağırsak hareketliliği hemoroid gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Hareketsizlik ve bu durumu yaşam tarzı haline getirmenin yine bu soruna davetiye çıkardığı bilinir. Obezite, gebelik ve hazır gıdalarla beslenme hemoroid sorunlarına yol açabilir. Hemoroid hastaları çok oturdukları yada fazla ayakta kaldıkları durumlarda hastalığın şiddeti artabilir.

Bağırsak alışkanlığının değişmesinin (kabızlık ve ishal), gebelik ve doğum, hareketsiz yaşam, uzun süre tuvalette oturmak, ata ve bisiklet sürmek gibi bazı spor etkinlikleri hemoroidin oluşumunda etkilidir. Makat bölgesi çok hassas bir bölgedir ve bu konuda sorun yaşamak hayatı çekilmez hale getirebilir. Şoförler veya mesai boyunca oturma pozisyonunda kalan insanlar bu hastalık konusunda çok dikkatli olmalıdır. Uzun süre ayakta kalmakta hastalığı tetikleyebilir. Tedavide geç kalınırsa iyileşme süreci uzar ve zorlaşır. Bu tür sorunla karşılaşır karşılaşmaz işin uzmanı olan genel cerrahi doktoruna gitmek, muayene olmak ve tedavi hakkında tavsiyeleri almak çok daha sağlıklı olacaktır.

Hemoroid 4 Evrede Ortaya Çıkar

Dört evrede ortaya çıkan bu rahatsızlıkta kanama yada kaşıntı ilk evrede ortaya çıkar. İkinci evreye kadar yastıkçık olarak adlandırılan şişlikler ortaya çıkmaz. Üçüncü evrede bu yastıkçıklar tamamen ortaya çıkmış olur ve elle itildiğinde içeriye girer. Dördüncü ve son evrede ise bu şişlikler kalıcı hale gelir ve artık içeri girmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Abdurrahman Akay

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al