Hemoroidal Hastalık Nedir? Nasıl Oluşur?

Yazar Murat Kalaycı • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Hemoroidal damarlar, anatomik olarak herkeste var olan anal kanal duvarındaki toplardamar yığınlarıdır. Bu yapıların genişleyerek bulunduğu bölgeden sarkması ve ileri aşamalarda anüsten dışarıya çıkmasıyla “Hemoroidal hastalık” ya da kısaca hemoroidler oluşuyor.

Gebelik,

Şişmanlık,

Kronik kabızlık,

Kronik öksürük gibi karın içi basıncını artıran durumlarda

Çok ayakta durma, çok oturma,

Genetik faktörler hemoroidal hastalığa zemin hazırlıyor.

Hemoroid Çeşitleri ve Evreleri Nelerdir?

Hemoroidler iç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılabilir. Anal kanal içinde yerleşik olanlara iç hemoroid (Internal hemoroid), anal kanaldan dışarı sarkmış olanlara dış hemoroid (External hemoroid) adı veriliyor. Bir kişide iç veya dış hemoroidden biri olabileceği gibi bunların her ikisi birlikte de görülebiliyor.

Hemoroid Evreleri:

Evre 1 : Hemoroidler tamamen anal kanal içindedir. Hastanın kendisi varlığını farketmez. Şişerse veya kanama olursa varlığı anlaşılabiliyor. Ancak elle veya anoskop ile muayenede belirleniyor.

Evre 2 : Hemoroidler dışkılama sırasında dışarı çıkar, sonradan kendiliğinden içeri girer.

Evre 3 : Hemoroidler dışkılama sırasında dışarı çıkar, fakat içeri girmesi için elle itilmesi gerekiyor.

Evre 4 : Hemoroidler tamamen dışardadır. Hiçbir şekilde anal kanal içine girmez.

Tromboze Hemoroid Nedir?

Hemoridal damarlardaki kanın pıhtılaşmasıyla hemoroidal yapılar aniden şişebiliyor. Bu duruma ‘Tromboze hemoroid’ adı verilir. İç hemoroidlerde bu durum olursa genelde makatta ağrı, bazen kanama; dış hemoroidlerde bu durum oluşursa bu bulgulara ek olarak makatta ele gelen sert şişlikler şeklinde kendini belli ediyor.

Dış hemoroidlerdeki trombozlar iç hemoroidlerdekine göre çok daha büyük boyutlara varabiliyor. Bunun sonucunda şiddetli ağrılar görülebiliyor. İleri durumlarda bu yapılarda nekroz (Çürüme), iltihaplanma oluşabiliyor.

Tromboze hemoroid varlığında mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Eğer çok şiddetli ağrı varsa, kanama devam ediyorsa, hemoroid üzerinde nekroz, iltihabi oluşumlar varsa acil ameliyat gerekebiliyor.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Makatta Ağrı:

Hemoroidde en sık rastlanan bulgulardandır. Ağrı devamlı veya sadece tuvalet sırasında olabiliyor. Tromboze hemoroidde ağrı ani başlar ve daha şiddetlidir.

Rektal Kanama:

Sık şikayetlerdendir. Kanama, açık kırmızı renkli damlama şeklinde, dışkıyla karışmamış halde oluyor.

Makatta Ele Gelen Şişlik:

Dış hemoroidlerde görülüyor. Ele gelen şişlik olmaması hemoroid olmadığı anlamına gelmiyor. Tromboze hemoroidde şişlik aniden oluşuyor.

Kaşıntı:

Anal mukozadan (hemoroidlerin iç kısmı) salgılanan salgıya bağlı olarak hemoroidlerde kaşıntı görülebiliyor.

Hemoroid Tanısı Nasıl Konulur?

Hemoroid tanısı uzman doktor tarafından anal muayene ile konulabiliyor. Anal muayene elle yapılabileceği gibi anoskop denilen özel bir aletle de yapılabiliyor. Ayrıca kalın bağırsak incelemeleri sırasında yapılan kolonoskopi ile de tanı konulabiliyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)