Her Şeyin Fazlası Zarar...

Çocuklarımız evimiz kıymetlileridir. Onları her şeyden korumak kollamak isteriz ama belki de istemeden onlara zarar veriyoruz. Nasıl mı? Size bir ipucu veriyim. Evinizde bulunan ve hiç kıpırdamayan eşya(lar) ile... .

Modern çağımızın kaçınılmaz bir gerçeği olan Teknolojik aletlerden bahsediyorum. Çoğumuz iletişim kurmak, çalışmak, faturaları ödemek ve hatta A’dan B adresine geçmek için telefonlarımızı veya bilgisayarlarımızı kullanıyoruz. Her geçen gün teknoloji hayatımızı daha da kolaylaştırıyor ve daha da teknolojiye alışıyoruz.

İki adet alışma türü olduğuna inanıyorum. 1. Teknoloji’nin rahatlığından faydalanma 2. Teknoloji bağımlılığı.

Eğer çocuğunuzun ikinci kategoride olabileceğini düşünüyorsanız, bunu ne kadar çabuk çözerseniz o kadar iyidir !...

Avustralya Sağlık Araştırması’nın yaptığı bir araştırmaya göre, ortalama olarak 5-17 yaşlarındaki çocukların ve gençlerin, fiziksel aktivite olarak günde bir buçuk saat geçirdiklerini ve ekran bazlı etkinliklerde günde üç saatten fazla zaman geçirdiğini bulmuşlar. Bununla beraber yaş ilerledikçe fiziksel aktivitenin azaldığını ve ekran tabanlı aktivitenin arttığını bildirdi.

 

Öyleyse, özellikle çocuklarda teknoloji bağımlılığı belirtileri nelerdir?

  • Etrafında teknolojik bir alet olmadığında huzursuz olması ve bir an önce cihazla buluşma isteği.

 

  • Çocuğun aile veya arkadaş aktiviteleri yerine teknolojik aletlerle vakit geçirme isteğinin fazla olması

  • Çocuğunuzun okulunda ki başarı grafiğinin düşüşte  olması. ( Ödev yapmak yerine bilgisayarda oyun oynamak başarısı nın düşmesinde büyük rol oynar.)

  • Çocuğunuzu ekran saati için belirlediğiniz saatin dışına çıkıyor olması.

  • Elektronikte oynamayı bırakması söylendiğinde çocuğunuzun kızgın ve saldırgan davranışlar sergilemesi.

  • Çocuğunuza verilen ekran süresi dışında daha fazla ekran süresi arzulaması.

 

Bu maddeler den bir kaçı sizin çocuğunuza uyuyorsa, çocuğunuz ve aileniz için harekete geçme ve sağlıklı bir dijital platform oluşturma zamanı gelmiştir demektir.

Çocuklarımızın sosyal platformları sağlıklı kullanmaları için neler yapmamız gerekiyor. ?

Burada aileye büyük bir rol düşüyor. Sağlıklı bir şekilde teknoloji den faydalanmak bize keyif verebilir. Fakat işin ucunu kaçırmamak gerekiyor. Aşırı kullanımı engellemek için neler yapabiliriz, bunu sizinle paylaşmak istiyorum.

  • Elektronik aletlerin kullanımını sınırlamak için anlaşmalar yapılmalıdır. 

  • Hafta içi 2 saatle, Hafta sonu 4 saatle sınırlandırabiliriz.

  • Ebeveynler, çocuklarının erişebildiği sayfaları kontrol etmeli, çocukları sağlıklı bir şekilde yönlendirmelidir.

  • Belli bir yaşa kadar, kendi odasında teknolojik bir alet bulundurmaktan kaçınılmalı, ortak çalışma odası gibi yetişkinlerinde takip edebileceği ortak alanlarda bulunması aşırı kullanımı engeller.

  • Teknoloji kullanımını hiyerarşik bir sıraya dizebiliriz. Bunu da çocuğa anlatmalıyız. Örneğin; okuldan geldikten sonra yemek yenilecek, ödev yapılacak sonra bilgisayarda 1 saatin var gibi sıralara koymak çocuğun düzeninin oturmasında ve sağlıklı kullanılmasında yardımcı olur.

 Büyüklerimiz den hep duyduğumuz sözlerden biridir; “Her şeyin fazlası zarar” .  Bunun farkında olup teknoloji kullanımını da sağlıklı bir şekilde yapmalıyız.

 

Çocuklarımızın en büyük rol modeli anne ve babalarıdır. Bizi sürekli olarak akıllı telefonumuza bakarken veya bilgisayar oyunları oynarken görüyorlarsa, aynısını yapmak isteyeceklerdir. Çocuklarınızla zaman geçirirken kendi ekran kullanımınızı sınırlandırmaya çalışalım.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suna Basmacı Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)