Hidrosel Nedir?

Yazar Tuncay Toprak • 28 Mart 2024 • Yorumlar:

Testisleri çevreleyen zarlar içinde normalden daha fazla sıvı birikimi sonucu testis torbasının şişmesi durumuna hidrosel denir. Genellikle yeni doğan bebeklerde görülür ancak ilerleyen yaşlarda da görülme ihtimali vardır. Yeni doğan bebeklerde tedaviye gerek olmadan genellikle kendiliğinden kaybolur ancak ileri yaşta kendiliğinden geçme ihtimali son derece düşüktür.

Hidrosel Belirtileri Nelerdir?

En önemli belirtisi testis torbalarında şişkinlik oluşturmasıdır. Genellikle ağısızdır ve sadece kozmetik problemlere neden olur. Yetişkin erkeklerde bazen ağrı ve ağırlık hissi görülebilir. Genellikle ek bir probleme neden olmaz ve kanser gibi hastalıklarla ilişkisi yoktur. Büyüme tamamen sıvı toplanmasına bağlıdır. Bu açıdan kanserleşebilme potansiyeli taşımaz. Hastaların bu açıdan endişe duymalarına gerek yoktur.

Tanısı nasıl konulur?

Şiş ve büyümüş testisin elle muayenesi ile tanı konulur. Testislerin arkasından ışık tutarak testis içinde kitle varlığı araştırılabilinir. Eğer hidrosel varsa, testisler ışığı yayacaktır. Eğer tanıda şüphe varsa tanıyı doğrulamak için ultrasonografi istenebilir.

Hidrosel tedavisi nasıl yapılır?

Yeni doğan bebeklerde genellikle 1 yaşına kadar beklemek hidroselin kaybolup kaybolmayacağını anlamak için yeterli bir süredir. Bu süre içinde yeni doğan bebeklerde genellikle kendiliğinden gerileme görülmektedir.

Yetişkin dönemde tedavi genellikle ameliyat ile olur. Uygulanan ameliyat sorunun kesin olarak tedavi edilmesini sağlar. Operasyon ortalama yarım saat sürmekte ve günübirlik cerrahi şeklinde olmaktadır. Geliştirilen teknikler sayesinde ameliyat çok daha küçük kesi ile yapılabilmekte, bu açıdan ameliyat sonrası karşılaşılabilinecek ağrı, sızı ve iş gücü kaybı gibi durumlar önlenebilmektedir. 

Özetle, küçük bir ameliyat ile bu durumdan yaklaşık yarım saat içinde kurtulabilir ve normal hayatınıza geri dönebilirsiniz…

Daha detaylı bilgi için üroloji doktorunuz ile iletişime geçmenizi önerir başarılı bir ameliyat süreci dilerim. 

Tuncay Toprak

Üroloji ve Androloji Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)