Hindistan Cevizi Yağının 13 Faydası

Yazar Ayşegül SaroğluDiyetisyen • 11 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Hindistan cevizi yağı, "süper gıda" olarak sınıflandırılabilecek gıdalardan biridir. İçerdiği yağ asitlerinin benzersiz bileşimi sağlığınız üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Haydi, gelin faydalarına birlikte bakalım!

1) Hindistan cevizi yağı, doymuş yağlar bakımından zengindir. İçeriğindeki bu doymuş yağlar; hem kısa zincirli hem de orta zincirli trigliseridler olarak bilinen karmaşık yağ asididir. Bu birleşim sayesinde, sağlığa faydası oldukça fazladır.
2) Hindistan cevizi yağı diğer doymuş yağlara göre farklı metabolize olur. Doğrudan sindirim sisteminden karaciğere geçerek hızla enerji kaynağı olarak kullanılır.
3) Epilepsi ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarında tedavi edici faydası bulunmaktadır.
4) Orta zincirli trigliseridler, kan şekerini dengeledikleri ve metabolizmayı canlandırıp doyma hissi verdiklerinden zayıflamaya yardımcıdır.
5) Hindistan cevizi yağı içeriğindeki orta zincirli lorik asit de zararlı bakteri ve virüsleri öldürerek bağışıklık sistemini dengeler.
6) Cildi korur ve cildi iyileştirmek için ideal olan birçok antioksidan içerir.
7) Yanıklar, egzema, kepek, dermatit ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarını tedavici etkisi vardır.
8) Ağız sağlığına yardımcıdır.
9) Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin ilginç bir özelliği de açlığınızı azaltabilmeleridir.
10) Bu,yağların metabolize olma şekliyle ilgilidir. Bir çalışmada, 6 sağlıklı erkeğe değişen miktarlarda orta ve uzun zincirli trigliserid verildi. Bu yağları en fazla yiyen erkeklerin günde ortalama 256 kalori daha az tükettikleri görülmüştür. 14 sağlıklı erkekte yapılan bir başka çalışmada, kahvaltıda en çok bu yağları içeren gıdaları yiyenlerin öğle yemeğinde daha az kalori aldıklarını yönündedir.
11) Hindistan cevizi yağı iyi kolesterolü (HDL) artıran doğal doymuş yağlar içerir. Ayrıca kötü kolesterolü (LDL) daha az zararlı bir form haline getirmeye de yardımcı olabilirler. 116 hastada yapılan bir çalışmada, hindistan cevizi yağını içeren bir diyet programının, iyi (HDL) kolesterol düzeylerini arttırdığı gösterilmiştir.
12) Kalp sağlığı için oldukça faydalıdır.
13) Hindistan cevizi yağı kozmetik olarak da kullanılabilir. Örneğin; yüz temizleyicisi ve nemlendiricisi olarak tercih edilebilir veya saç bakımında kullanabilirsiniz. Özellikle kepekli ya da kuru saçlara sahip kişiler tercih edebilirler.
Günde 1-2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı tüketebilir; yemeklerinize, yulaf lapasına veya granolalarınıza, kahveye veya ılık süte karıştırıp içebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)