Hiperhidrozis (Aşırı Terleme)

Yazar Gülbiye GülerDermatolog • 10 Nisan 2018 • Yorumlar:

Terleme fizyolojik bir olaydır.Her insanda yaklaşık 2-4 milyon ter bezi vardır.Yoğun olarak el ve ayak tabanlarında,koltuk altlarında bulunur.Temel görevleri vücut ısı dengesini sağlamaktır.

Hiperhidrozis ise aşırı mikirtarda ter salgılanmasıdır. Yaşa,cinsiyete,beslenme ve iklim koşullarına göre değişir.Fakat bazı kişilerde kronik hale gelen hiperhidrozis ise sosyal ve profesyonel yaşamı etkileyen bir hastalık tablosudur.Ayrıca kötü kokuya mantar ve viral hastalıklara ve çeşitli dertmatitlere sebep olabilir.

Hiperhidrozis ile gelen hastada olayın yapısal mı,yoksa başka bir hastalığa sekonder mi olduğu ekarte edilmelidir.Obezite,menapoz,akut ve kronik ateşli hastalıklar,diyabet,hipertiroidi,maligniteler ve hastanın kullandığı bazı ilaçlar gözden geçirilmelidir.

Sekonder hiperhidrozis genellikle tüm vücutta yaygındır.Primer ise genellikle bölgeseldir.El-ayak,yüz veya koltuk altları gibi.

Bazı kişilerde ise sıcak ve baharatlı yiyeceklere bağlı aşırı yüz terlemesi olabilmektedir.Bölgesel hiperhidrozisde özellikle duygusal faktörler rol oynar ve %30-50 olguda aile öyküsü vardır.

Bölgesel hiperhidrozisde tedavi

1)Topikal tedaviler: Alüminyum tuzu içeren kremler, sprey ve deodorantlar. Etki süresi kısa ve çok etkili değillerdir.Ayrıca irritasyona sebep olabilirler.

2)Oral tedaviler: Etkili bir tedavi yoktur.Stres azaltıcı ilaçlar kullanılmış veya tedaviler kullanılmış fakat pek etkileri görülmemiş.

3)İyontoforez: Özellikle el ve ayak terlemesinde kullanılır.Haftada birkaç gün uygulanması gerekir.Etkili bir yöntemdir.Fakat çalışan kişilerde uyumu zordur.

4)Cerrahi yöntemler: Sempatektomi özellikle el ve ayak terlemelerinde etkili bir yöntemdir.Kullanımı kısıtlıdır.

5)Botillinum toksini enjeksiyonu: Koltuk altı terlemesinde kolaylıkla uygulanır ve etkili bir yöntemdir.Yılda bir veya iki kez uygulanması yeterlidir.El ve ayak tabanlarında ise ağrılıdır.Nadiren kas güçsüzlüğüne neden olabilir.Enjeksiyonlar 6-8 ayda bir tekrarlanmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)