Hipertansiyon ve Boyun Fıtığı

Yazar Bilgehan BilgeBeyin Ve Sinir Cerrahı • 26 Eylül 2020 • Yorumlar:

Ön Bilgi:

Toplum tarafından fazla bilinmese de, Yüksek Tansiyon tanısı konulan hastaların %90’ında altta yatan sebep bilinmemektedir.

Sebebi bilinmeyen Yüksek Tansiyon’un tıp dilindeki adı “ESANSİYEL HİPERTANSİYON” dur.

Bir hastalığın sebebinin bilinmemesi hekimi o hastalığın tedavisi karşısında tamamen çaresiz bırakmaz.

İnsan vücudunda normal yaşamsal işleyişin bozulmasına kısaca “hastalık” diyoruz.

Bizler, öncelikle hastalığın sebebini bulmak ve sonra tedavi etmek ile uğraşırız. Ancak bazen hastalığa neyin sebep olduğunu bulamadığımız zaman tedavi sadece hastalığın meydana getirdiği sonuçları düzeltmek ile sınırlı kalır. Bu tedavi tarzına “Semptomatik Tedavi” adını veririz.

Esansiyel Hipertansiyonun tedavisi de semptomatik tedavidir. Hastalığın ana sebebi bilinmediği için sadece sebep olduğu yüksek tansiyonu düşürücü tedavi ile yetinmek zorunda kalırız.

Mesela bir tür böbrek tümörü hipertansiyon sebebidir. Erken tanı ile tümör tespit edilip ameliyatla çıkartıldığında tansiyon kalıcı olarak düzelir. İşte bu tedavi yöntemine “tam şifa – kesin tedavi” adını veririz.

Yine basit bir örnek: Kalp damarlarının daralması ile seyreden hastalıklardır (Koroner Kalp Hastalıkları). Daralan damarlardan yetersiz kan alan kalbi kurtarmak için kan basıncı artar. Yüksek tansiyon meydana gelir. Bu tür ortaya çıkan yüksek tansiyon haline “tepki yüksek tansiyonu – reaktif hipertansiyon” adını veririz. Erken tanı ile kalp yeterli kana kavuşursa, damarlar açılırsa yüksek tansiyon düzelir. Bu da “Kesin tedavidir.”

Önemli bir organımıza giden kan miktarını azaltan damar daralmaları ve tıkanıklıklarında vücut bu duruma bir tepki vererek basıncı arttırır.

Beyin, Akciğer, Karaciğer, Kalp gibi hayati organlarımıza giden kan miktarı azalınca vücut kan basıncını arttırır. Bu organları kurtarmaya çalışır. Reaktif Hipertansiyon gelişir.

Bu durum yetersiz su ihtiyacını karşılamak için vanaların açılması veya hızlanan aracın motoruna ihtiyacı kadar benzin ulaştırmak için yakıt valflerinin açılması gibi bir basit mekanizmadan ibarettir.

Herhangi bir şekilde ve erken dönemde damardaki tıkanıklık geçer veya damar tekrar eski genişliğine kavuşursa tansiyon tekrar normalleşir.

Boyun Fıtıkları ile Hipertansiyon arasındaki ilişkiyi açıklamamda yukarıda anlattığım kısa bilgi hipertansiyon ile boyun fıtığı arasındaki ilişkiyi daha kolay anlamanıza yardımcı olacaktır.

Boyun Disk Fıtıklaşması (Boyun Fıtığı Nedir? Başlıklı makalemden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. ): Diskin boyun omurları arasından omurilik kanalına doğru taşması, göbeklenmesi, disk kapsülünün yırtılması neticesinde disk çekirdeğinin omurilik kanalı içerisine doğru pörtlemesi  ( Extrüde- Protrüde)şeklinde farklı tiplerde olabilir. ((Boyun Fıtığı Nedir?  Makalesi: Fıtık tipleri.)

Boyun disk fıtıklaşmasının tipi ne olursa olsun omurilik kanalı içerisinde ezdiği, sıkıştırdığı bölgeye göre birbirinden çok farklı şikayetlere neden olur.

Klasik olarak bütün hekimlerin bildiği ve artık halk arasında da tanımlanmaya başlayan boyun fıtığı yakınması: Boyun, sırt, omuz ağrısı ve tutulması, ağrının kola doğru veya el parmaklarına doğru yayılması, kol, el ve parmaklarda uyuşma, kol, el ve parmaklarda güçsüzlük hissidir.

İşte bu en çok bilinen tablonun sebebi fıtığın sinir lifi kökünü (root) ezdiği durumlarda ortaya çıkar.

Sinir lifi köküne temas etmeyen fıtıklarda kol, el ve parmaklarda ağrı olmaz. Fark edilir bir güçsüzlük yoktur. Uyuşmalar sürekli değildir. Genellikle boyun ağrısı olmaz. Sırt ağrısı daha ön plandadır.

Boyun fıtıklarının bir tipinde fıtık doğrudan omuriliğimizi besleyen ana atar damarı ezer. Atar damar içerisinden geçen kan akımını azaltır. Omuriliğin o bölgesinin (segmentinin) ihtiyacı olan kan sağlanamaz.

Vücudumuz bu durumu “bir tehdit olarak algılar ve tedbir olarak –vanaları açar- yani basıncı arttırarak bölgeye yeterli kanı ulaştırmaya çalışır. Reaktif Hipertansiyon meydana gelir.

Bu tip boyun fıtığı olan hastalarda, hasta fark etmeden gün içerisinde kan basıncı zaman zaman artar.

Bazen kan basıncı o kadar yükselir ki! Hastada yüksek kan basıncı bulguları meydana gelir. ( Yüz kızarması, baş bölgesinde dolgunluk, kalbin çok güçlü atması, vücudun her kalp atışında sarsılması, başın arka kısmında kesif bir ağrı ve dolgunluk hissi gibi.)

Bazen bu hastalar acil servislere müracaat ederler ve kan basınçlarının aşırı yükseldiği ölçülerek teyit edilir.

Çoğunlukla, başlangıçta bu ataklar bir veya birkaç gün sürer. Ve hiçbir ilaç kullanmadan kan basıncı normalleşir.

Ben bu sürece –Geçiş Süreci- diyorum.

Bu tip boyun fıtığı olan hastalarda bir süre sonra kalıcı HİPERTANSİYON gelişir.

Tüm araştırma ve incelemelere rağmen HİPERTANSİYON ’un sebebi bulunamaz ve ESANSİYEL HİPERTANSİYON  (Nedeni Bilinmeyen Yüksek Kan Basıncı) tanısı alarak ilaç kullanmaya başlarlar. Ömür boyu…

Aslında Hipertansiyonun sebebi basit ve tedavi edilebilir bir hastalık olabilir: Boyun Fıtığı.

Mayıs-1998 Antalya 12. Nöroşirurji Kongresi : ” Hipertansiyon ve Boyun Fıtığı.”

1998 ve 1999 tarihlerinde iki ayrı bilimsel bildiri ile bu konuya dikkat çektim.

Bu gün ASAB sendromu isim babası olduğum bir klinik olarak literatürde yer almaktadır.

Ancak boyun fıtığı ve hipertansiyon arasındaki ilişki ile ilgili benim çalışmam dışında elle tutulur bir çalışma henüz yapılmadı.

Sayısı az olsa da literatürü takip eden veya klinik duyarlılık edinmiş pek çok bilim insanı hipertansiyon ile boyun fıtığı ilişkisi hakkında bilgi sahibidir.

Elbette bir gün bu bilgi tüm hekimler tarafından paylaşılacaktır.

Geçen bu süre içerisinde;

Bu makaleyi öncelikle Hipertansiyonlu hastalarımızın dikkatini çekmek amacıyla kaleme aldım.

Eğer sebebi bilinmeyen bir hipertansiyonunuz varsa sizi takip eden hekiminizi “boyun fıtığınız” olup olmadığı ile ilgili araştırmaya sevk edin.

Ve eğer “Boyun Fıtığı” nız varsa mutlaka bunu tedavi ettirin.

Eğer çok geç kalmadıysanız boyun fıtığınız tedavi olduktan sonra tansiyonunuz normalleşecektir.

Belki basit bir tedavi ile ömür boyu ilaç kullanmak, her yıl defalarca tetkik yaptırmak ve en önemlisi bu hastalığa bağlı hayati tehlike yaşamaktan kurtulursunuz.

Unutmayın. Boyun Fıtığı ciddi şekilde Hipertansiyon yapar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bilgehan Bilge Beyin Ve Sinir Cerrahisi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)