Bel Fıtığı Mısınız?

Yazar Bilgehan BilgeBeyin Ve Sinir Cerrahı • 26 Eylül 2020 • Yorumlar:

  1. Bel Fıtığı tek tip bir hastalık değildir!..

Ateşli silah yaralanması gibi düşünün. Nasıl ki her vurulan insanın şikayeti, akibeti ve tedavisi farklı farklıysa ve kurşunun vücudunuzun neresine isabet ettiği ve ne kadar derine gittiği bu farkta belirleyici ise fıtığın bulunduğu yer,fıtığın tipi, hangi sinirleri etkilediği de bel fıtığı hastasının şikayeti, akibeti ve tedavisinde farklılıklara sebep olur.

  1. Bel Fıtığı Hastalığında ağrının geçmesi kesinlikle hastalığın düzeldiği anlamına gelmez.

Diş çürüğü gibi düşünün. Dişiniz ilk çürümeye başladığı anda ortaya çıkan şiddetli ağrı ömür boyu devam etmez değil mi?. Bir süre sonra çürük olduğu yerde durduğu halde hatta daha da büyüdüğü halde ağrı tamamen geçer değil mi? İşte bel fıtığında da hiçbir tedavi görmeseniz de ağrınız bir süre sonra geçecektir. Bunun sebebi diş çürüğünde de olduğu gibi tahrip olan veya yorulan-duyarsızlaşan (desentitizasyon) sinir liflerinin ağrıyı beyine iletememesidir.

  1. Bel Fıtığında iki tip tedavi vardır.

Semptomatik Tedavi : Bel Fıtığının meydana getirdiği ağrıyı ortadan kaldırmak, kas gerilmelerini gevşetmek, uyuşmaları azaltmak için yapılan tedavi yöntemlerini içerir. Bu tedavi biçimi yukarıdaki örnekle diş çürüğünde çürüğün düzeltilmeyip ağrının azaltılması için ağrı kesici ilaç,telkin soğuk uygulama yöntemlerine benzer uygulamalardır.

Radikal-Tedavi: Hastalığa sebep olan dokunun (Diskin) küçültülmesi, geriye çekilmesi veya tamamen temizlenmesi uygulamalarını içerir. Diş çürüğünün temizlenmesi, dolgu yapılması veya dişin çekilmesi gibi.

4.Bel fıtığı sadece ağrılı bir hastalık değildir. Sakat bırakır.

  • İdrar kaçırma,

  • Cinsel isteksizlik ve erkeklerde sertleşme (ereksiyon) bozukluğu,

  • Dışkı ve gaz tutamama,

  • Bacaklarda felç ve kas erimesi

  • Bel fıtığının en sık ve bilinen sakatlıklarındandır.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bilgehan Bilge Beyin Ve Sinir Cerrahisi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)