Hipnoz Nedir, Ne Değildir?

Yazar Ebru ÖzerAile Danışmanı • 11 Kasım 2019 • Yorumlar:

Hipnoz hakkında çok yanlış anlama var, bu yanlış anlamaların çoğu filmlerin etkisiyle oluşturulmuş ; herkesin anladığı ve anlattığı arasında farklar oluşmaktadır. Hipnoz soyut bir kavramdır bu sebeple o kadar kolayda tanımlanamıyor. İnsandan insana tecrübe eden etmeyenler tarafından anlam kaymalarına neden olabiliyor .

Hipnoz derin bir farkındalık hali, problemlerin farkına varmak ve çözümlerin saklı olduğu bölgenin sınırlarına girmektir.Belki şunu da söylemek uygun olacaktır; kısa süre için bilinçli zihinden uzaklaşıp daha sakin bir duruma odaklanmak hipnozun tanımları arasındadır. Aslına bakarsak hipnoz hem uygulanan bir teknik olmakla birlikte bir zihin durumudur , hedef burada telkinin kabul edilmesidir. Telkin bir söz ya da deneyim olabilir. Telkin vermek birinin bize şunu şöyle yapacaksın demesinden bahsetmiyorum; telkinler günlük hayatta farkında olmadan çocukluğumuzdan itibaren bir şekilde topluma ve ailemize ayak uydurmak için kabul ederiz. Kimliğimiz, kişiliğimiz ve hatta bilincimizde bu süreçte oluşur. Burada bahsettiğimiz hipnoz durumu bir telkini hiç itiraz etmeden kabul edip ona göre davranmaktır. Trans hali ise hipnoz durumu çoğu zaman karıştırılır . trans zihni telkine açık hale getirmek için yapılan çalışmalarıdır. Hipnoz olmak denilen şey bir telkini kabul edecek zihinsel duruma geçmeyi ifade eder. Trans ise zihnimizin odaklanmasıdır. Odaklandığımız her şey transdır. Çocuklarımız bilgisayar oyunlarını oynarken yada çok sevdikleri çizgi filmi izlerken transtadırlar. Sadece odaklandıkları şeyi duyarlar dışarıyla ilgileri yoktur. İşte bu trans halinden sonra zihin hipnoz durumuna geçebilir.her trans durumu hipnoz yaratmaz . sigarayla ilgili bir film vardı geçtiğimiz ayarda vizyondaydı bu filmi seyrederek sigarayı bırakan insanlar oldu. Burada işleyen süreç yoğun bir odak ve hipnoz olma hali olarak tanımlayabiliriz .hipnotik trans gerçekleşmiştir. Bilinçaltımız filmi izlerken o telkinleri kabul edip izleyen kişinin hayatına dokunarak bağlantılar kurmasına sebep olmuş ve davranış değişikliği gerçekleşmiştir. Tabi bilinçaltı bağlantıları insandan insana değişebilir birine değişiklik yaptırırken diğerinde bir farklılık olmaz. Aslında biliçaltı beyinde başka yer ,bilinç başka yerdir diye bir durum yoktur. Hipnotik durumda tamamen bilinç yok oluyor anlamına gelmez böyle durumlarda bilincin işbirliği önemlidir. Bilinç anlaşması filmi izledikten sonra sigarayı bırakmakta etkili olabilmektedir.

Doğru diye bilinen yanlışlardan bir diğeri de hipnoz yapmak diye bir şeyin olmadığıdır .  hipnoz yapmanın alameti farikası diye bir durumun olmaması ,herhangi birinin tek elinde yada yeteneğinde değildir. Her durumda telkinleri kabul edebiliriz. Bu bizim zihnimizin yaptığı bir olaydır farkında olarak ya da olmayarak. Bilinçaltımızın tüm derdi bizi korumak ve hayatta kalmamızı sağlamaktır. Görev budur ve çok ciddi bir şekilde yapılı öğrenmek için sınıflandırır ve iyi –kötü olarak ayırır ki inançları oluşturabilsin. Altta bir inanışın doğru ya da yanlış olması da önemli değildir bilinç zaten alttaki kalıba göre çalıştırırlır.

Akşam eve gediniz yemeğinizi yediniz ve kumandayı alarak kanepenize uzandınız televezyonda bir haber kanalını açıp izlemeye başladınız ; işte böyle bir durum bilinçaltının açıldığı ve savunmasız kaldığı durumlardan birdir . bilinçaltı güvendiği yerdedir evinizde ve kanepenizde güvendiğiniz bir haber spikeri haberleri sunuyor tam avlandığımız durumlardan biridir. Eşikaltı mesajları da olmak dahil olmak üzere verilen her mesaj bilinçaltımızdadır. Özel yetenekli biri yoktur telkin veren sadece sözel değil görsel mesaj bombardımanı da devam eder. Hipnoz bizim yeteneğimizdir ve bu bizim en iyi yaptığımız bir iştir. Bilinçaltımızın hayatta kal formatıdır. Hipnotik trans hali kendiliğinden oluşur. Transa yatkınlık ,hipnoza yatkınlık durumu da bizim ön kabulümüzdür. Telkine yatkın olan kişi transa yatkın olmayabilir. Çocuklar gözlerini kapatır kapatmaz transa geçebilirler ama aynı oranda telkine yatkınlık durumu oluşmayabilir. Çocukları gözlemlediğimizde konuşamayan ve yürüyemeyen çocuk çok azdır , çocuklar vazgeçmezler ve denemeye devam ederler ancak “yapamazsın” telkini zihinleri engel yaratır işte bu ir hipnozdur. Hipnoz yapma niyetiniz yoktur ;öyle iki cümle söylersiniz ve öyle bir kol hareketi yaparsınız ki hipnotik etki yaratır. Bu bizde de böyledir önem verdiğimiz insanların sözleri bizi daha çok etkiler. Kısacası hipnoz hayatımızın içindedir. .Hipnoz anlamaktır, bilmek bilincin işidir. 

    HAYATIN HİPNOZUNU ANLAYALIM.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)