Histereskopik Myomektomi

Rahim içerisinde en iç tabakaya yakın yerleşmiş ve hatta rahim boşluğunu yaylandıran submukoz myomlar adet kanama miktarını arttırarak ve gebelik kayıplarına neden olarak risk yaratırlar. Otuzlu yaşlardan sonra artar. Bu tip myomlar geleneksel olarak karından yapılan ameliyatlar ve hatta rahim alınması yerine histereskopik yol ile çıkarılabilir. Bu tip cerrahilerin ciddi yan etkilerinden korunulmuş olur. Burada önemli olan doğru hasta seçimidir.

Bilinmesi gereken, deneyimli cerrahların önerisi şu dur ki, histereskopik cerrahi en ideal koşullar ileri yaş, uterus büyüklüğü ≤6 cm, myom büyüklüğü ≤3 cm ve öngörülen ameliyat süresinin 20 dakikadan az olmasıdır. Submukoz myomlar kendi içerisinde 3’e ayrılır. Tip 0: rahim kas tabakası içine uzanım göstermeyen saplı submukoz myomlar, Tip 1: myom hacminin %50’sinden azı rahim içi kas tabakasına uzanan myomlar, Tip 2: myom hacminin %50’sinden fazlası rahim içi kas tabakasına uzanan myomlar. Histereskopik yaklaşım çoğunlukla tip 0 ve 1 gibi olan myomlara uygulanır. Bazen bu tipe girmeyen myomlara GnRH-a tedavisi verilerek myom operasyon öncesi küçültülmeye çalışılır. Myomların çıkarılmasında değişik prosedürler ve aletler tanımlanmıştır. Hangisinin kullanılacağına cerrah kendi bilgi ve tecrübesi doğrultusunda karar verir.

Myomların teshisinde ultrasonografi, sonohisterografi ve ofis histereskopi kullanılabilir. Sonohisterografinin önemli bir avantajı myomun rahim duvarı içindeki hacminin hesaplanmasında da kullanılabilir. İşlem deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır. İkinci bir seansa ihtiyaç olabilir. bu işlem sıklıkla endometrium (rahim iç tabakasının ) en ince olduğu dönemde planlanır, işlem öncesinde hiç doğum yapmamış bayanlarda ve rahim ağzı dar olanlarda vajinal prostoglandin veya laminaria kullanılabilir. Kullanılacak aletlerin rahim içine geçebilmesi için en az çapları kadar bir rahim ağzında genişletme yapılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Didem Ulusoy Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)