Histeroskopi

Histeroskopi operasyonu, birçok kişiye yabancı gelse de, yaptırmak zorunda olan hanımlar tarafından iyi bilinen, endokskopi ile ilgili jinekologlar tarafından yapılan bir işlemdir. 
Bir kamera ve video sistemi ile rahim içinin görüntülenmesini sağlar. 

Peki rahim içini görüntülemek veya histeroskopi ne işe yarar ?
Adet düzensizlikleri, adet dışı kanamalar, menopoz dönemine yakın anormal vajinal kanamaların çoğunda, rahim içinde düzeni bozan ve kanama anormallikleri yapan, polipler veya myomlar gibi et parçaları tespit edilmektedir. Bunların tespitini histeroskopi ile rahim içini görüntüleyerek yapabilirken, aynı zamanda operatif histeroskopi dediğimiz, histeroskopi sırasında kullanacağımız cerrahi yöntemlerle tedavileri de yapılabilir.

Polip veya myomları almanın dışında, rahim şekil bozukluklarının bir kısmının tedavisini de operatif histeroskopi yöntemleriyle yapabiliriz. Tekrarlayan düşükleri veya gebelik kayıpları olan hanımlarda, rahim filmi çekildiğinde veya  histeroskopi yapıldığında rahim içinde yapışıklıklar (adhezyon), septum dediğimiz rahim ortasında bir perde tespit edilip tedavileri de histeroskopi ile adhezyolizis , histeroskopi ile septum rezeksiyonu dediğimiz işlemlerle yapılabilir.

Histeroskopi genellikle genel anestezi altında yapılır. Operasyon sonrası, hafif bir kasık ağrısı ve kanama eşlik edecek bulgulardır. 

Ofis histeroksopide ise hastalarımızı uyutmadan sadece gözlem amacı ile görüntüleme işlemi yapabiliriz. Ofis histeroskopi daha çok tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında-tekrarlayan implantasyon bozukluklarında , tekrarlayan gebelik kayıplarında (tekrarlayan düşükler), önceden tespit edilmiş bir şekil bozukluğu yok ise görüntüleme amacı ile yapılabilecek bir işlemdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Filip Taşhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)