Horlamanızın Nedeni Uyku Apnesi Olabilir!

Yazar Emrah ÇelikKulak Burun Boğaz Doktoru • 18 Mart 2019 • Yorumlar:

Horlamanın sebep olduğu en önemli hastalıklardan biri olan uyku apnesi, uykuda solunumun durması olarak tanımlanır. Uyku sırasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi ve buna bağlı olarak bütün sistemlerde geçici, kalıcı hasarlar bırakabilen bu durum gece boyunca devam edebilir ve bazen fark edilmeyebilir. Uyku apnesi olması için mutlaka yüksek sesle horlama olması gerekmez. Bazen çok sessiz bir şekilde de oluşabilir.

Uyku apnesine karşı gerekli önlemler alınmaz ise, kalp ve solunum sistemi hastalıkları, beyin ve psikolojik problemler oluşabilir. Ayrıca dikkatsizliğe yol açarak dikkat eksikliği yaparak trafik kazalarına, iş kazalarına neden olabilir.

Uyku Apnesinin Nedenleri Nelerdir?

Uyku apnesine yol açan çeşitli nedenler vardır. Bunlar;

-alt ve üst solunum yollarındaki tıkayıcı bütün durumlar (burun kıkırdak eğriliği, burun eti büyümesi, kronik sinüzit, burun polipleri, geniz eti, yumuşak damak, küçük dil, dil, dil kökü, patolojileri, bademciklerin aşırı büyük olması, gırtlakta yer kaplayan lezyonlar gibi)

-Yüz özellikleri; yüz şekli, alt çene boyutları, boyun uzunluğu vs.

-Obezite

-Hipertiroid

-Sigara ve alkol tüketimi

-Çok nadiren görülse de beynin geceleri kısa süreli olarak solunum uyarıları göndermeyi bıraktığı bir beyin bozuklukları uyku apnesine neden olabilir.

Uyku Apnesinin Belirtileri

Uykuda solunumun durması, uyku apnesinin en önemli belirtilerinden biridir. Uyku sırasında huzursuzluk, horlama, sık sık idrara kalkma, terleme, ağız kuruluğu ve reflü diğer belirtiler arasındadır.

Aynı zamanda baş ağrısı, unutkanlık, depresyon, dikkat eksikliği, uykuya doyamama, sabah dinç kalkamama ve aşırı derecede uykulu olmak uyku apnesinin gündüz gözlenen belirtileridir.

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku apnesinin tedavisi için öncelikle yapılması gereken obezite söz konusu ise, bu sorunun ortadan kaldırılmasıdır. Eğer üst solunum yollarında belirgin anatomik darlıklar mevcutsa hastanın Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Gerek halinde uyku hastaları için KBB uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı ve nöroloji uzmanından oluşan bir konsey tarafında değerlendirilmelidir.

Uyku apnesinin tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem de pozitif hava basıncı (CRAP)’dır. Tedavi etkisine ve hastanın tercihine göre otomatik ayarlarda düzenleme yapılarak ya da sabit basınçlı cihaza geçilerek hasta kontrol altına alınmalıdır.

Hava yolunu sürekli açık tutacak basınçlı hava veren cihazların kullanımı, uyku apnesinin özgün tedavisidir.

Uyku Apnesi Nasıl Önlenir?

Alınacak kolay önlemler ile uyku apnesini önlemek mümkündür. Bu hastalık için değiştirilebilir risk unsurlarından en önemlisi obezitedir. Uyku apnesi, kilo verilerek azaltılabilir. Fakat altta yatan patolojiler çözülmedikçe tam olarak tedavi şansı olanaksızdır.  Aynı zamanda alkol ve uyku ilaçlarından uzak durmak, sigarayı bırakmak ve sırt üstü yatmamak da bu rahatsızlığı azaltır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)