HPV Nedir?

HPV virüsü daha çok cinsel yolla temasla bulaşan yüzden fazla tipi olan bir virüstür. Vücutta değişik yerlerde siğil olabileceği gibi rahim ağzı kanseri yapabilen tipleri de vardır. Rahim ağzı kanserlerinin % 99 unda HPV pozitiftir

HPV virüsü bir kez hücre içine girdiğinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açarak enfeksiyona neden olabilmektedir. HPV virüsünün kanser oluşturma süreci 10-15 yıldır. Hpv kesin tedavisi olmayan bir hastalık olmasına rağmen bazı tipleri 4-5 yıl gibi bir sürede vücuttan atılabilmektedir.

HPV tipleri

GRUP 2 ORTA DERECELİ RİSK  68 26 53 66 67 70 73 82

GRUP 3 DÜŞÜK RİSK 6 11 40 42 43 44 54 61 71 72 81 89 90

HPV nin şu an bilinen 100 kadara alt tipi vardır Bunların bir kısmı sadece üreme sisteminde enfeksiyona yol açarlar Bunlara  Genital HPV adı verilmektedir En sık HPV 6 ve 11 genital siğillere neden olur. Ancak HPV 16 18 31 33 35 ve 52 rahim ağzında hücresel  bazı değişikliklere neden olur ki rahim azı kanser saptanan kadınların 5 95 inde bu tipler gözlenmektedir. Rahim ağzı kanserinin en önemli belki  de tek nedeni HPV enfeksiyonudur. 

Bu nedenden dolayı HPV enfeksiyonu yada siğil meydana geldiğinde  mutlaka tedavi edilmeli Hastalar yakından takip edilmeli smear ve colposkopi testleri yapılmalıdır.

 HPV virüsü ve Genital siğil nasıl bulaşır ?

 HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır  Ancak HPV nin bir kişiden diğerine bulaşması için  mutlaka tam bir ilişki olması gerekmez Enfekte cilt bölgelerinin teması yoluyla da bulaşabilmektedir. 

Virusun kuluçka süresi değişkendir  Bazı HPV tiplerinde kuluçka süresi 1-2 ay iken bazılarında yıları bulabilmektedir Hatta bazen virüs belirti vermeden vücutta yıllarca kalabilmektedir Bu kişiler  HPV virüsü için portör yani taşıyıcı olabilmektedir.

Aktif genital enfeksiyon yada siğil varlığında bulaşıcılık en yüksek orandadır. 

HPV  belirtileri nelerdir ?

 HPV ile temas ve bulaşma olduktan sonra mutlaka hastalık ortaya çıkmaz Aslında çoğu kişide HPV vücudun kendi savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir Ancak kronik enfeksiyonlarda İmmun sistem bozukluklarında Sigara kullanımında HPV vücuttan atılamaz daha sık enfeksiyon oluşturur. 

Sigara ve rahim ağzı kanseri ilişkisi ayrıca Sigara ve HPV ilişkisi direkt olarak kanıtlanmıştır.  

Genellikle dış bölgede küçük siğiller çıkar  Tek yada grup halinde olabilir Bazen vagina içinde yada makatta olabilirler Kondulomada ağrı olmaz  fakat ara sıra kaşıntı ve yanma olabilir.  

 

HPV tedavisi nasıldır ?

HPV  öncelikle var olan genital siğillerin yakılması  yada bazı solüsyonlar kullanarak temizlenme yapılması şeklindedir. Sigara mutlaka bırakılmalıdır İmmun sistemi güçlendiren alfa yada beta glukanlar takviye olarak kullanılabilir 

Düşük riskli tiplerde  Pap smearda ortaya çıkan  ASCUS CIN 1 gibi lezyonlar cryoterapi ile tedavi edilirken  yine bazı CIN 2 yada CIN 3 lezyonlar LEEP lazer tedavisi yada Rahim ağzının alınması  KONİZASYON Yada Rahimin Total olarak alınması gibi tedavi seçenekleri vardır. Bu tedaviler hastanın yaşına  hastanın ailevi sosyal durumuna ve rahim ağzındaki değişimlerin derecesine ve ciddiyetine göre verilmektedir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Neslihan Gürbüz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)