Hpv ve Genital Siğiller

İnsan papilloma virüsü HPV olarak bilinmektedir.Özellikle kadınlarda en sık cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir ve gençler arasında ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Bu sorun, güvenlik açığı durumlarını teşvik eden ve önleme ile ilgili tutumları ve davranışları etkileyen psikososyal konulara gömülüdür.

Erkeklerde genital bölgede çıkmaya başlayan et beni şeklinde karnabahar görünümlü kabartılı siğiller için nedeni de Hpv virüsünün yapmış olduğu Condylom, tıbbi adı Condyloma Acuminatum olup son derece bulaşıcıdır. Tedavisi Hpv virüsünün tipine ve yaygınlığına göre değişmektedir. 100 den fazla Hpv tipi vardır. Hpv ve siğil bbulaştıktan sonra yayılma Ve tekrarlama eğilimli viral bir rahatsızlıktır. Tedavisi mümkün olmakla birlikte ciddi inatçı tekrarlama özelliği olan enfeksiyonlar olduğunu bilmekte faydavardır. Özellikle genital siğiller ve genital Hpv tedavisinde uygulanan tıbbı ilaçlar yanı sıra crioterapi- siğil dondurma - siğil yakma- koterizasyon- lazerler uygulanabilir. Tedavi öncesi yapılması gerekenler ve tedavi sonrası yapılması gerekenler yapılırsa siğilin Tedavisi başarılı ve tekrarlaması düşük olur. Lazerle genital siğil tedavisi , kriotrapi -crioterapi dondurma ile sigil tedavisi, koterle sigil yakma Tedavisi ve sigil tedavisinde ilaç , mimini terapi , hpv aşısı tedavide kullanımı.

Genital Siğiller ve Hpv hakkında sık sorulan sorular:
1-Pap testleri servikal kanser için erken tanı için tek yolmudur?.

Hayır tekyol değildir.HPV testleri de bu amaç için kullanılabilir. Aslında kansere dönüşebilecek anormal dokuyu tespit etmede daha da etkilidir.

Servikal kanser (servikal karsinom), rahmin dibinde bulunan serviksin açılışında yetişen bir kanser türüdür. Yaklaşık 4,600 kadın her yıl Almanya'da servikal kanser alır. Servikal kanser, insan papillomavirüsleri (HPV) ile kalıcı bir enfeksiyondan gelişir. Virüsler serviks mukoza hücrelerinde uzun süre kalırsa, hücreler zamanla değişebilir ve sonunda uzun yıllar sonra kansere dönüşebilir. Ancak HPV enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu tehlikeli değildir ve kendi başlarına temizlenir.

2-Serviks kanseri için tarama testleri nelerdir?

Servikal kanser ilk başta herhangi bir belirtiye neden olmaz, ya da sadece çok az, bu yüzden genellikle uzun süre tespit edilmez. Kadınlar dönemler arasında sık vajinal kanama gibi belirtiler varsa, kanser zaten oldukça ileri bir aşamada olabilir. Tarama testlerinin amacı, kanser geliştirme şansına sahip olmadan başarılı bir şekilde tedavi edilmesi için hücre değişikliklerini (displazi) yeterince erken tespit etmektir.

(Smear testi), Pap testleri serviks kanseri için Almanya'da ekrana 1970'lerden beri kullanılmaktadır. Bu test herhangi bir değişiklik tespit etmek için rahim ağzı hücreleri inceler. Almanya'da, yasal sağlık sigortası olan kadınlar 20 yaşından itibaren yılda bir ücretsiz Pap testi hakkına sahiptir.

3-Her kadın Hpv testi yaptırması gerekiyormu?

Bir kadının HPV enfeksiyonu olup olmadığını öğrenmek için insan papillomavirüsleri (HPV testi) için bir test yapılabilir ve bu nedenle servikal kanser riski daha yüksektir. Ancak HPV testi anormal hücre değişikliklerini tespit edemez. Bu nedenle, HPV testi bir kadının HPV enfeksiyonu olduğunu gösteriyorsa, Pap testi ve belki de diğer testlere de sahip olması gerekecektir. HPV testleri şu anda Almanya'da rutin kanser taramasında kullanılmaz. Bunun yerine, bireysel bir sağlık hizmeti olarak sunulmaktadır (Almanca: İndividuelle Gesundheitsleistung veya kısaca ıgel), ki bu insanlar kendileri için ödeme yapmalıdır. Ancak Almanya'daki sağlık sigortası fonlarının tamamı, örneğin bir kadının Pap test sonuçları anormalse veya servikal cerrahinin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için belirli durumlarda testin maliyetlerini kapsar. Gelecekte tarama amaçlı Pap testleri ile birlikte HPV testlerini rutin olarak sunmayı planlıyor.

3-HPV testlerinin faydaları üzerine araştırmalar nelerdir?

Servikal taramada hangi avantajlara sahip olduklarını görmek için HPV testlerini Pap testleriyle birkaç büyük çalışma karşılaştırmıştır. Çalışmalar, HPV testlerinin yüksek dereceli displazi (çok değişmiş anormal hücreler) tespit edilmesinde ve servikal kanseri önlemede daha iyi olup olmadığını araştırdı. 235,000'den fazla kadın toplam altı çalışmalarına katıldı. HPV testleri bu çalışmalarda çok farklı şekillerde kullanılmıştır. Örneğin, bazen Pap testleri yerine kullanıldılar ve bazen Pap testlerine ek olarak kullanıldılar. Çalışmalarda, her iki test her 3 ila 5 yılda bir gerçekleştirildi.Bu, Pap testlerinin yılda bir kez sunulduğu Almanya'daki durumdan farklıdır.

HPV testleri kanser taramasında fayda sağlayabilir

Bu çalışmaların sonuçları, HPV testlerinin yüksek dereceli displazi (kansere dönüşmesi muhtemel anormal hücreler) keşfetmede Pap testlerinden daha etkili olduğunu göstermektedir. Bireysel Pap testleri displazi tüm vakaların yarısını tespit başarısız. HPV testleri çok daha fazla vakayı tespit etmeye yardımcı olur.
Pap testleri ve HPV testleri uzun bir süre boyunca düzenli olarak gerçekleştirilirse, her ikisi de anormal hücrelerin çoğunu tespit eder. Ancak HPV testleri genel olarak biraz daha etkili oldu: HPV testleri olan daha az kadın servikal kanser geliştirmekte.

5- Genital Siğili Nerden Kapmış olabilirim?

Genital Siğiller ve Hpv enfeksiyonu son derece bulaşıcıdır. Genellikle cinsel sürtme veya cinsel ilişki ile kapılmakta olup çok nadirde olsa ortak kullanılan eşyalarla geçmektedir.

6-Hpv aşısı kimlere önerilir?

7-Kolposkopi ( Colposcopi) Hpv siğil deki yeri:

Kolposkopi servikse bakmanın özel bir yoludur. Serviks çok daha büyük görünmesi için hafif ve düşük güçlü bir mikroskop kullanır. Bu sağlık kuruluşu için serviks biyopsisi anormal alanları bulmak ve yardımcı olur.

8-Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Bir masaya uzanacak ve ayaklarınızı üzengi içine yerleştireceksiniz, tıpkı pelvik muayene için yaptığınız gibi. Sağlayıcı vajinanıza bir alet (spekulum denir) yerleştirecektir. Bu, sağlayıcınızın serviksi daha iyi görmesini sağlar.

Serviks ve vajina hafifçe sirke veya iyot çözeltisi ile sürülür. Bu, yüzeyi kaplayan ve anormal alanları vurgulayan mukusu giderir.

Herhangi bir alan anormal görünüyorsa, küçük biyopsi araçları kullanılarak dokunun küçük bir örneği çıkarılır. Çok örnek alınabilir. Bazen serviksin içinden bir doku örneği çıkarılır. Buna endocervical küretaj (ECC) denir.

10-Hpv ve siğiller ,Genital Vulvar Canser yaparmı?

Vulva kanseri vulvada başlayan kanserdir. Vulvar kanseri çoğunlukla labiyi, vajinanın dışındaki cilt kıvrımlarını etkiler. Bazı durumlarda, vulvar kanseri klitoris veya vajinal açıklığın kenarlarındaki bezlerde başlar.Hpv nin kanser yapan Tipleri canser yapabilir.

11-Genital Siğil ve kanser ilişkisi olduğunu söylendi Doğrusu nedir ?

Vulvar kanseri nadirdir. Risk faktörleri şunlardır:

50 yaşın altındaki kadınlarda insan papilloma virüsü (HPV veya genital siğiller) enfeksiyonu

50 yaşın üzerindeki kadınlarda liken skleroz veya skuamöz hiperplazi gibi kronik cilt değişiklikleri

Serviks kanseri veya vajinal kanser tarihi

Sigara içen

Vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN) adı verilen bir duruma sahip kadınlar, yayılan vulvar kanseri geliştirme riski yüksektir. Çoğu VİN vakası asla kansere yol açmaz.

12-Genital siğiller tekrarlarmı?

Evet Hpv virüsünün özelliği gereği vücut direnci düşünce tekrarlayan enfeksiyon olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Nuri Alihanoğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)