Hpv ve Genital Siğiller, Condylom Tedavisi

İnsan papilloma virüsü HPV olarak bilinmektedir.Özellikle kadınlarda en sık cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir ve gençler arasında ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Bu sorun, güvenlik açığı durumlarını teşvik eden ve önleme ile ilgili tutumları ve davranışları etkileyen psikososyal konulara gömülüdür.

Erkeklerde genital bölgede çıkmaya başlayan et beni şeklinde karnabahar görünümlü kabartılı siğiller için nedeni de Hpv virüsünün yapmış olduğu Condylom, tıbbi adı Condyloma Acuminatum olup son derece bulaşıcıdır.

HPV nedir?

Yaklaşık 170 tip insan papilloma virüsü (HPV, papillomaviradae) bilinmektedir ve bunların en az 40'ı yakın bölgelerde semptomatik patojenlerdir. Her tip farklı lezyonlara neden olur ve diğer organların epitel yüzeyinde şikayetlere , Condyloma lezyonlarına neden olabilir.

Cinsel yolla bulaşan olmayan HPV virüsleri, çoğunlukla avuç içi ve ayak tabanlarda viral siğillerin çoğundan sorumludur. Cinsel yolla bulaşan HPV erkeklerde be kadın dış genital organları, vajina ve serviks, üretra, penis ve skrotum cildi etkileyebilir. Her iki cinsiyette de anüs ve ağız boşluğundaki enfeksiyonlar (hpy tipine göre davranışa bağlı olarak) ve ağız içi farenks oluşabilir.

Yüksek riskli HPV viral gruplar da mukoza zarlarına, cilt epitellerine patolojik değişikliğe neden olurken, düşük riskli tipler benign fakat benzer şekilde enfeksiyöz ve hoş olmayan değişiklikler kendini gösterir. Genital siğiller (hpv siğilleri) ile sonuçlanır. Papilloma terimi, cildin kendisinden çıkan epitel kökenli benign tümörler için tıbbi terimdir.

HPV enfeksiyonu belirtileri

HPV, özellikle semptomları olmayan erkeklerde semptomlara neden olmayabilir. Hpv taşıyıcısı olarak tabirlenir. Macaristan'da, test edilen genç yetişkinlerin %70'i HPV gösteriyor, ancak taşıyıcıların çoğunluğu asemptomatiktir yani gözle görünecek lezyonlar yoktur. HPV taşıyıcısıyla temas sonrası bulaşıcılarda lezyon çakabilir.HPV, çoğu viral enfeksiyonda ateş veya ağrı ile ilişkili değildir. Birçok durumda, enfeksiyon birkaç ay içinde vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından aşılacak ve hala uykuda olan HPV aktif hale fark edilmeden geçebilir. Semptomlar öncelikle bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda ortaya çıkar (hastalıklar, grip,stres, sigara).

HPV belirtileri gelişirse, virüsün türüne bağlı olarak ortaya çıkabilirler:

Viral siğiller-ellerin avuç içi, ayak tabanlarının siğilleri, sırt

Kondilom -Condylom - her iki cinsiyette iyi huylu genital siğiller.

Servikal displazi-benign serviksin epitel lezyonları servikal kanserin prekanseröz bir durumu olarak kabul edilir.CIN1,CIN2,CIN3 ve rahimağzı Kanseri yapabilir.

Serviks kanseri veya diğer epitel lezyonları

Kadınlarda, enfeksiyon sulu vajinal akıntıya neden olabilir, ancak bu belirli bir semptom değildir, virüse açıkça dikkat çekmez. Bir tarama testi olmadan, enfeksiyon öncelikle hastalar yakın bölgelerdeki siğil semptomları olan bir doktora başvurduğunda doğrulanır veya jinekolojik sitolojik bir çalışma, mutlaka şikayetleri içermeyen histolojik değişiklikleri gösterir.Hpv DNA testi yapılmalı , HPV tipi belirlenmelidir.

 

HPV, hareketsiz olsa bile semptomların yokluğunda ciddi bir sağlık riski sunar. Asemptomatik, enfeksiyonun (hatta çoklu enfeksiyonların) daha sonra sonuç vermeyeceği anlamına gelmez. HPV testini gerçekleştirmek için doktorunuza (dermatolog, jinekolog, enfeksiyon uzmanı) tarafından yapılmalıdır.

Tedavisi Hpv virüsünün tipine ve yaygınlığına göre değişmektedir . 170 den fazla Hpv tipi vardır. Hpv ve siğil bulaştıktan sonra yayılma Ve tekrarlama eğilimli viral bir rahatsızlıktır. Tedavisi mümkün olmakla birlikte ciddi inatçı tekrarlama özelliği olan enfeksiyonlar olduğunu bilmekte fayda vardır. Özellikle genital siğiller ve genital Hpv tedavisinde uygulanan tıbbı ilaçlar yanı sıra crioterapi- siğil dondurma - siğil yakma- koterizasyon- lazerler uygulanabilir. Tedavi öncesi yapılması gerekenler ve tedavi sonrası yapılması gerekenler yapılırsa siğilin Tedavisi başarılı ve tekrarlaması düşük olur.

Kolposkopi Nedir ? Nasıl Yapılır?

Kolposkopi, rahim ağzı, vagina ve vulvanın aydınlatılmış ve büyütülmüş görüntüsünü elde etmek için kullanılan tanısal bir işlemdir. Bu işlemde çeşitli büyütme merceklerine sahip kolposkop adı verilen bir mikroskop kullanılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Nuri Alihanoğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)