HPV ‘ye Bağlı Sağlık Problemleri Nelerdir?

1)Genital veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilen siğiller : Hem kadında hem erkekte görülebilir. Karnabahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birden fazla bölgede görülebilen, boyutları değişebilen ağrısız lezyonlardır.Bunlar tedavi edilmediği takdirde aynı kalabileceği gibi, kaybolabilir veya sayı ve büyüklük olarakta artış gösterebilir. Bu lezyonların kansere dönüşme ihtimali yoktur.

2) Rahim ağzı ( serviks ) kanseri : Genellikle ileri evrede belirti verirler, bu nedenle kadınlarda rahim ağzı kanserinin erken tanısı ve tedavisi için düzenli tarama yapılması ( smear + HPV test ) son derece önemlidir. Bu tarama testleri sayesinde rahim ağzı kanserine neden olan hücresel değişiklikler erken aşamada saptanıp, henüz kanser gelişmeden tedavi edilebilmektedir.

3) HPV ‘ nin neden olduğu diğer kanser türleri : vulva, vajen, anüs, baş - boyun kanserleri ( dil, bademcik, gırtlak ) dir.

4) Rekürren ( Tekrarlayan ) respiratuar papillomatozus : Boğazda ve hava yolunda yerleşmiş tedavi sonrası tekrarlayan siğillerin neden olduğu, hava yolunun tıkanmasına neden olabilen bir hastalıktır. Ses kısıklığı, hava yolu tıkanması, kansere dönüşüm tehlikesi önemli klinik özellikleridir. Tedavinin temeli cerrahi olarak çıkarılma işlemidir.

HPV özellikle çok sayıda cinsel partneri olan ( veya öncesinde olmuş olan ) kişiler ve bu kişilerin eşlerinde yaygındır.

HPV tipleri 2 ana grupta sınıflandırılır:

HPV 6 ve 11 : düşük riskli HPV türleridir ve genital siğillerin büyük çoğunluğundan bu 2 tip sorumludur.

2) HPV 16 ve 18 en yaygın yüksek riskli HPV türleridir.

Serviks kanserli olgularda görülme sıklıkları ise HPV tip 16, 18, 45, 33, 31, 52, 58, 35 dir.

Diğer yüksek riskli tipler ise; HPV tip 31, 33, 35, 39, 45, 49, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 69, 70, 73, 82, 85 dir.

Yüksek riskli HPV tipleri ayrıca dah nadir olarak kadın erkekte baş- boyun kanserleri ( dil, gırtlak, bademcik ) ve genital kanserlere de neden olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gonca Oğurlu Pakay Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)