Huzursuz Bacak Sendromu

Yazar Yılmaz Niyazi YazmanNörolog • 10 Eylül 2020 • Yorumlar:

Bacaktan başlayarak vücuda yayılabilir

Huzursuz bacak sendromu; özellikle geceleri istirahatte ortaya çıkan, etkilenen bacağı hareket ettirme ihtiyacı ile birlikte baldır ve ayaklarda hatta bazen kollarda uyuşma, karıncalanma, uyuşukluk, yanma, iğnelenme, ağrı ile kendini gösteren nörolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle her iki bacağı birden etkileyen hastalık nadiren kollara, ellere ve vücudun başka bir yerine yayılabilmektedir. Erken başlayan huzursuz bacak sendromu genetik geçişli olabilir.

Şikayetler geceleri artar

Huzursuz bacak sendromu olan hastaların birçoğunda uyku sırasında belirli aralıklarla bacaklarda ortaya çıkan periyodik ve istemsiz bacak hareketleri söz konusudur. Bu da uykuya dalmayı zorlaştırır. Birçok hastada uyuşukluk ve huzursuzluk, akşam ve gecenin ilerleyen saatlerinde daha rahatsız edici olur. Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir. Fakat şeker hastalarında sık görülen polinöropatide, uyuşukluk ve yanma şikayetleri hareketle de değişmez. Hastalığın şiddeti hastadan hastaya farklılık göstererek, zaman içinde artıp azalabilir.

 

Şikayetlere yol açan risk faktörlerine dikkat!

Huzursuz bacak sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yapılan incelemelerde “dopamin” adlı maddenin beynin bazı bölgelerinde azaldığı görülmüştür. Bunun yanında;

1. Şeker hastalığı

2. Hamilelik 

3. Tiroit bezinin az çalışması ya da çalışmaması

4. Ağır metal toksinlere maruz kalmak

5. Sinir iltihapları

6. Bazı hormonal hastalıklar

7. Kansızlık ve demir eksikliği

8. Sigara içmek

9. Gereğinden fazla kafein tüketmek

10. Alkol

11. Vitamin ve mineral eksikliği ile ilişkili olabilen böbrek yetmezliği

12. Bacaklarda dolaşım bozukluğu ve varis

13. Antidepresan ve mide koruyucular gibi bazı ilaçlar, hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)